Kuba14 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witam, kupilem na allegro laptopa jak w sygnaturce za 200zl, patrze na smart a tu: 01 Raw Read Error Rate 28740 - to jest wporzo 02 Troughput Performance 0 - to nie wiem 03 Spin Up Time 2 - to chyba tez 04 Start/Stop Count - 295, troche malo jak na dysk co ma 8-9 lat. Moj Seagate co ma 3-4 miesiace ma tu 200. 05 Reallocated Sector Count 0 - tu wiadomo, wprorzo 07 Seek Error Rate 360 - ok jak na taki stary dysk 08 Seek Time Performance 0 - tu nie wiem ale chyba ok 09 Power-On Time Count 34220 - nie wiem czy to duzo czy malo jak na 8-9 letni dysk ale powinno byc ok 0A Spin Retry Count 0 - tu ok 0C Power Cycle Count 2 - tu chyba ok C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 - tu dobrze C8 Write Error Rate 68 - TO MNIE NIEPOKOI Przeczytalem FAQ scazi'ego na temat SMARTa i tych wartosci ktorych tam nie bylo zaznaczylem jako 'nie wiem'. Wyczytalem tam takze ze jesli wartosc C8 jest wieksza od 0, to dysk niedlugo kopnie w kalendarz. Takze wydaje mi sie dziwne troche ze dysk przepracowal 34220 godzin i tylko 295 razy mial cykl wlaczania/wylaczania. :? Najbardziej chodzi mi o wartosc C8. Ile moj dysk moze jeszcze popracowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tego ci nikt dokładnie nie przepowie, ile dysk jeszcze popracuje. Może zepsuć się za tydzień (oby nie :)) jak i pracować jeszcze przez rok czy dłużej. Najważniejsze to nie trzymać na nim ważnych danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 ja bym tego dysku nie kupił, ten błąd który wskazałeś świadczy o bardzo szkodliwej przypadłości dysku a mianowicie błędach podczas zapisu, o ile błąd podczas odczytu jest stosunkowo prosty do zauważenia i możliwy do skorygowania, to błąd w zapisie może okazać się bombą z opóźnionym zapłonem dla twoich danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ja samego dysku nie kupilem, tylko kupilem laptopa z tym dyskiem. Nie trzymam tam waznych danych bo co mozna zmiescic na dysku 2 GB oprocz Windowsa 98 :P no nic bede musial skolowac jakis dyszczek z allegro chociaz z 4 gb zeby mial ladny SMART... dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...