Skocz do zawartości
Kuba14

Fujitsu Mhd2021at

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupilem na allegro laptopa jak w sygnaturce za 200zl, patrze na smart a tu:

01 Raw Read Error Rate 28740 - to jest wporzo

02 Troughput Performance 0 - to nie wiem

03 Spin Up Time 2 - to chyba tez

04 Start/Stop Count - 295, troche malo jak na dysk co ma 8-9 lat. Moj Seagate co ma 3-4 miesiace ma tu 200.

05 Reallocated Sector Count 0 - tu wiadomo, wprorzo

07 Seek Error Rate 360 - ok jak na taki stary dysk

08 Seek Time Performance 0 - tu nie wiem ale chyba ok

09 Power-On Time Count 34220 - nie wiem czy to duzo czy malo jak na 8-9 letni dysk ale powinno byc ok

0A Spin Retry Count 0 - tu ok

0C Power Cycle Count 2 - tu chyba ok

C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 - tu dobrze

C8 Write Error Rate 68 - TO MNIE NIEPOKOI

Przeczytalem FAQ scazi'ego na temat SMARTa i tych wartosci ktorych tam nie bylo zaznaczylem jako 'nie wiem'.

Wyczytalem tam takze ze jesli wartosc C8 jest wieksza od 0, to dysk niedlugo kopnie w kalendarz.

Takze wydaje mi sie dziwne troche ze dysk przepracowal 34220 godzin i tylko 295 razy mial cykl wlaczania/wylaczania. :?

Najbardziej chodzi mi o wartosc C8. Ile moj dysk moze jeszcze popracowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ci nikt dokładnie nie przepowie, ile dysk jeszcze popracuje. Może zepsuć się za tydzień (oby nie :)) jak i pracować jeszcze przez rok czy dłużej.

Najważniejsze to nie trzymać na nim ważnych danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym tego dysku nie kupił, ten błąd który wskazałeś świadczy o bardzo szkodliwej przypadłości dysku a mianowicie błędach podczas zapisu, o ile błąd podczas odczytu jest stosunkowo prosty do zauważenia i możliwy do skorygowania, to błąd w zapisie może okazać się bombą z opóźnionym zapłonem dla twoich danych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja samego dysku nie kupilem, tylko kupilem laptopa z tym dyskiem. Nie trzymam tam waznych danych bo co mozna zmiescic na dysku 2 GB oprocz Windowsa 98 :P no nic bede musial skolowac jakis dyszczek z allegro chociaz z 4 gb zeby mial ladny SMART...

dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi