Arek460 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam was! Chciałbym wiedzieć coś o tej płycie głównej, a szczególnie jaką ma wbudowaną grafe geforca 6150 czy też 6100, ponieważ w moim sklepie jest taki tylko ma sli i geforca 6100, więc powiedźcie mi czy są dwie wersje tego cuda. A teraz napiszcie mi coś o tym asusie czy się tak szybko nie spali, ponieważ mojemu kuzynkowi asus spalił się za dwa lata ale on miał intela. Więc chce wiedzieć czy nie ma żadnego ryzyka. Czy się nie wiesza i czy się opłaca go brać jeżeli nie napiszcie mi jakąś dobrą płyte główną z wbudowaną grafą do 300zł z podstawką AM2, i ddr2 noi oczywiście pci-e. bardzo mi zależy na wbudowanej grafie ponieważ nie mam kasy na nową grafe i dopiero gdzieś tak we wakacje będe zbierał kase. Przepraszam że tak długo opisałem sytuacje, ale nie chcę kupić czegoś co mi kompa spali za dwa miesiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam was! Chciałbym wiedzieć coś o tej płycie głównej, a szczególnie jaką ma wbudowaną grafe geforca 6150 czy też 6100, ponieważ w moim sklepie jest taki tylko ma sli i geforca 6100, więc powiedźcie mi czy są dwie wersje tego cuda. Z tego co widzę, to wspomniana przez ciebie płyta to płyta formatu Micro-ATX, z jednym PCI-E x16 + 2 PCI + 1 PCI-E x1. Na allegro jest taka w wersji z chipsetem GeForce 6150, więc pewnie są dwie wersje, skoro u ciebie mają 6100. Ale między 6100 a 6150 nie ma zbyt wielkiej różnicy wydajności :P A teraz napiszcie mi coś o tym asusie czy się tak szybko nie spali, ponieważ mojemu kuzynkowi asus spalił się za dwa lata ale on miał intela. Więc chce wiedzieć czy nie ma żadnego ryzyka.Jak nie będziesz jakiegoś ekstremalnego O/C robic, i nic nie zrobisz "na opak" to płyta sama z siebie powinna chodzić długo i stabilnie, to nie jest raczej konstrukcja do wyciskania siódmych potów z tego co mamy w NOBO... Czy się nie wiesza i czy się opłaca go brać jeżeli nie napiszcie mi jakąś dobrą płyte główną z wbudowaną grafą do 300zł z podstawką AM2, i ddr2 noi oczywiście pci-e. bardzo mi zależy na wbudowanej grafie ponieważ nie mam kasy na nową grafe i dopiero gdzieś tak we wakacje będe zbierał kase.Każda płyta pod AM2 działa z DDR2 i PCI-E x16 :) Przepraszam że tak długo opisałem sytuacje, ale nie chcę kupić czegoś co mi kompa spali za dwa miesiące. Spalić się nie spali, ale rozejrzyj się za czymś innym i sam oceń, troszkę wysiłku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam was! Chciałbym wiedzieć coś o tej płycie głównej, a szczególnie jaką ma wbudowaną grafe geforca 6150 czy też 6100, ponieważ w moim sklepie jest taki tylko ma sli i geforca 6100, więc powiedźcie mi czy są dwie wersje tego cuda. A teraz napiszcie mi coś o tym asusie czy się tak szybko nie spali, ponieważ mojemu kuzynkowi asus spalił się za dwa lata ale on miał intela. Więc chce wiedzieć czy nie ma żadnego ryzyka. Czy się nie wiesza i czy się opłaca go brać jeżeli nie napiszcie mi jakąś dobrą płyte główną z wbudowaną grafą do 300zł z podstawką AM2, i ddr2 noi oczywiście pci-e. bardzo mi zależy na wbudowanej grafie ponieważ nie mam kasy na nową grafe i dopiero gdzieś tak we wakacje będe zbierał kase. Przepraszam że tak długo opisałem sytuacje, ale nie chcę kupić czegoś co mi kompa spali za dwa miesiące. Z tego jakie opinie widzialem na temat tej mobo to powiem tyle: Omijaj szerokim łukiem Asus M2npv-vm ze wzgledu na regulacje napiec w bios i klopoty z RAM. Gdybym miał coś kupić pod AM2 z 6150 opierając się tylko na dokumentacji to bym wybrał to: DFI C51PV-M2/G Infinity Socket AM2 NVIDIA GeForce 6150. Cena tego DFI raczej przekroczy na początku nieco 300 zł jak już będzie u nas w sprzedaży (około 320 zł) W USA juz mozna to kupic za 94$. Tu jest opis : http://eu.dfi.com.tw/index_pl_noflash.jsp?SITE=PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaemka Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witam, mam taką płytę tylko w wersji -mx tzn. bez dodatkowego wyjścia HDV i jestem zadowolony - chodzi bez najmniejszego problemu, nie mialem jeszcze przypadku "zwisu". Ma bardzo dobry bios - z możliwością podkręcania. Wydajność grafiki w DirectX jest ok., natomiast słaba opengl Do tej pory zero problemów pozdr. zaemka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Witam, mam taką płytę tylko w wersji -mx tzn. bez dodatkowego wyjścia HDV i jestem zadowolony - chodzi bez najmniejszego problemu, nie mialem jeszcze przypadku "zwisu". Ma bardzo dobry bios - z możliwością podkręcania. Wydajność grafiki w DirectX jest ok., natomiast słaba opengl Do tej pory zero problemów pozdr. zaemka ile podrecasz? czy to prawda ze HT mnoznik jest zablokowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Cześć. Też mam tą płytkę. Nie jest to płytka do OC. "Ma bardzo dobry bios - z możliwością podkręcania." Chodzi chyba o bios z automatyczna możliwością podkręcania - max o 10% czyli htt z 200 na 220 Ja mam na niej sempa 3200 wykręconego z 1.8 na 2.3GHz czyli mam htt 255. (Miałem 260 ale to chyba była granica stabilności). Ht jest zablokowane na 4. A tak poza tym to płytka jest stabilna. O zwisów. Nie wiem o jakich problemach z ramem była mowa. Mam ram kingstona, jedna kość na elpidach druga na kingstonach i chodzi bez problemu w dualu. Kosci to 2x512MB 667MHz, chodzą na cl 4-4-4-12 i 766MHz. Ale teraz wyszły lepsze płytki ze zintegrowaną grafa i tego asusa nowego nie opłaca się brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daisycutter Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ale teraz wyszły lepsze płytki ze zintegrowaną grafa i tego asusa nowego nie opłaca się brać.Ten model jest na rynku już od roku, więc nic dziwnego że są już nowsze (i ciekawsze) płyty z wydajniejszymi grafikami typu AMD690, GF7050 (to w sumie mod 6150) - choć oczywiście GF6150 do netu, filmów i starszych gier w zupełności wystarczy. Ale rzeczywiście, w tej cenie można znaleźć dużo ciekawszych płyt z integrą. Ja mam na niej sempa 3200 wykręconego z 1.8 na 2.3GHz czyli mam htt 255. (Miałem 260 ale to chyba była granica stabilności). Ht jest zablokowane na 4. Generalnie cała seria budżetowa Asusa na AM2 z 2006r. czyli M2N-MX / M2NPV-MX / M2NPV-VM nie jest skierowana do miłośników overclockingu, choć oczywiście da się podkręcać i to całkiem wysoko (HTT 300 na M2N-MX, na pozostałych pewnie też się da tyle wyciągnąć - kwestia doboru właściwych parametrów, zwłaszcza napięć i dzielników na RAM-ie, HT=4 niekoniecznie musi być przeszkodą ) Mam ram kingstona, jedna kość na elpidach druga na kingstonach i chodzi bez problemu w dualu. Kosci to 2x512MB 667MHz, chodzą na cl 4-4-4-12 i 766MHz. :razz: Mam dokładnie taki sam zestaw, przy napięciu 2,0V śmigają stabilnie w dualu na 860MHz CL4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ten model jest na rynku już od roku, więc nic dziwnego że są już nowsze (i ciekawsze) płyty z wydajniejszymi grafikami typu AMD690, GF7050 (to w sumie mod 6150) - choć oczywiście GF6150 do netu, filmów i starszych gier w zupełności wystarczy. Ale rzeczywiście, w tej cenie można znaleźć dużo ciekawszych płyt z integrą. W pełni się zgadzam. - kwestia doboru właściwych parametrów, zwłaszcza napięć i dzielników na RAM-ie, HT=4 niekoniecznie musi być przeszkodą ) M2NPV nie ma opcji "dobór napięć" :mur: Jedynie ram można ustawić na 1.9V :blink: Seria M2N jest chyba lepsza pod względem OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daisycutter Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 M2NPV nie ma opcji "dobór napięć" :mur: Jedynie ram można ustawić na 1.9V :blink: Dziwna polityka producenta, że tańszy mobas posiada w BIOSie funkcje których nie ma droższy model :angry: - przecież to tylko kwestia odpowiedniego zaprogramowania BIOSu i nie tworzenia sztucznych barier. Hmm, teoretycznie obniżenie taktowania RAM do 533/400 MHz powinno pozwolić ominąć problem niskiego dovoltowania pamięci - ale w praktyce często się to nie sprawdza, np. na moim Asusie zupełnie nic nie daje. Prawie na pewno pomogłoby poluzowanie timingów na 5-5-5-15-20 (nawet przy 1,8-1,9V), choć teoretycznie może cię również blokować mnożnik HT 4 (4x255=1020 czyli powyżej gwarantowanej granicy stabilności magistrali) - w praktyce puszczałem u siebie magistralę w okolicach 1200 (4x290) i wszystko działało obciążone pod orthosem bez problemu, a widziałem te Asusy puszczone nawet powyżej 1350 (na HT 5). Pamiętam, że jak zacząłem bawić się w o/c to też utknąłem w okolicach HTT255 i myślałem że wyżej się nie da podkręcić - ale zupełnie niespodziewanie się dało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Masz racje poluzowanie timingów oraz obniżenie taktów pomaga, przy cl5 miałem htt 260. (Przy 265 totalna zwiecha) Ale komp pomimo wyższej częstotliwości proca chodził wolniej. I odpuściłem sobie dalszą zabawę, przynajmniej na razie ;-) Nie wiem też jaki wpływ na OC ma korzystanie ze zintegrowanej grafy. Producent chwali się, że na płycie można ustawić htt 400 A taki opis z instrukcji to czy chodzi o magistrale? "Front side bus : 2000/1600 MT/s" Jeśli tak to po co Asus się tym chwali oferując taki cienki BIOS jeśli idzie o oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daisycutter Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Masz racje poluzowanie timingów oraz obniżenie taktów pomaga, przy cl5 miałem htt 260. (Przy 265 totalna zwiecha) Nie wiem też jaki wpływ na OC ma korzystanie ze zintegrowanej grafy. Z ciekawości odpaliłem swojego kompa przy napięciu na pamięciach 1,9V: HT4x275, RAM kingston+elpida dual channel 667MHz@880MHz 5-5-5-15-20 2T , a proca mam z mnożnikiem x8 (semp2800+) więc pamięci startują do o/c z 640MHz a nie z 600MHz jak przy mnożniku x9, więc jest im znacznie trudniej a mimo to wszystko działa bez problemu :blink: . Z doświadczenia wiem, że na jednej kości RAMu kręci się łatwiej - może jedna z twoich kości to "padalec" i blokuje ci o/c? Ja bym wypróbował tą Elpidę solo. Grafa zintegrowana rzadko kiedy utrudnia podkręcanie, no chyba że ten model płyty tak po prostu ma. Edytowane 13 Lipca 2007 przez daisycutter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...