morron Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) chcialbym zrobic tak ze wloze tam kosc 1gb 667mhz i mam pytanko czy te pamieci same z siebie odpala sie na 667 mam x200 wiec o dual chanell mozna zapomniec lap to a9rp procek celeron m440 1.86mhz Edytowane 13 Stycznia 2007 przez morron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 chcialbym zrobic tak ze wloze tam kosc 1gb 667mhz i mam pytanko czy te pamieci same z siebie odpala sie na 667 mam x200 wiec o dual chanell mozna zapomniec lap to a9rp procek celeron m440 1.86mhz Odpalic sie odpala lecz beda dzialaly z maksymalna magistrala dla Twojego laptopa, czyli 533MHz. Tyle ile obsluguje Twoj chipset w laptopie, ATI IGP 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 http://ati.amd.com/products/radeonxpress200mIntel/specs.html wg tego pisze ze DDR2 Speeds up to 667mhz moze wprowadzilo cie w blad to ze w sigu nie napisalem x200m?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 http://ati.amd.com/products/radeonxpress200mIntel/specs.html wg tego pisze ze DDR2 Speeds up to 667mhz moze wprowadzilo cie w blad to ze w sigu nie napisalem x200m?? Ja wrzucilem swoja kostke 512MB 667MHz do A6R (byla juz tam jedna kosc ale 533MHz), wiec po wlozeniu mojej 667 komp sie odpalil na magistrali 553MHz (zgodnie z najnizszym taktowaniem pamieci w laptopie). Faktycznie zapomnialem sprawdzic, czy jak wyjme kosc z 512MB z magistral 553MHz, to laptop sie uruchomi na magistrali 667MHz. Wydaje mi sie, skoro Twoj procek pracuje na magistrali 553MHz to raczej po wlozeniu pamiatki 667MH beda one dzialaly na 533. Chyba ze masz opcje w biosie do zmian parametrow magistrali pamieci na zegar 667MHz, sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Pamięci powinny chodzić z maksymalną seryjną prędkością jaką dopuszcza chipset. W Twoim przypadku 667MHz. Niema na to wpływu prędkość szyny systemowej. Jeżeli pamięci miałbyś dwie to będą chodziły z prędkością tej wolniejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Ja wrzucilem swoja kostke 512MB 667MHz do A6R (byla juz tam jedna kosc ale 533MHz), wiec po wlozeniu mojej 667 komp sie odpalil na magistrali 553MHz (zgodnie z najnizszym taktowaniem pamieci w laptopie). Faktycznie zapomnialem sprawdzic, czy jak wyjme kosc z 512MB z magistral 553MHz, to laptop sie uruchomi na magistrali 667MHz. Wydaje mi sie, skoro Twoj procek pracuje na magistrali 553MHz to raczej po wlozeniu pamiatki 667MH beda one dzialaly na 533. Chyba ze masz opcje w biosie do zmian parametrow magistrali pamieci na zegar 667MHz, sprawdz.A mogl bys wyjac ta 512 na 533 i zostawic tylko jedna ta na 667 i sprawdzic czy poszlo Bo mam maly plan chipset jako tako nie obsluguje core duo ale mozna clockgenen ustawic szyne 166 wiec chcialbym sprobowac jak core duo osiagnie normalna cene sobie go sprawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 A mogl bys wyjac ta 512 na 533 i zostawic tylko jedna ta na 667 i sprawdzic czy poszlo Bo mam maly plan chipset jako tako nie obsluguje core duo ale mozna clockgenen ustawic szyne 166 wiec chcialbym sprobowac jak core duo osiagnie normalna cene sobie go sprawic Juz nie mam, teraz mam Della a kumpel co ma tego Asusa sie wyprowadzil :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 w sumie mam jeszcze jedno pytanko czy byly pentium m na szynie 667 bo chip obsluguje tylko celerony i pentiumy a z tego co mi wiadono nie bylo takowych na szynie 667, wiec po co mu ramy dzialajace na 667?? W sumie to ati cos popiepszyl albo cos ukrywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 No i sprawdzone, po wyjeciu kosci 553MHz i zostawieniu tej na szynie 667MHz, lapek sie odpalil na szynie 533. Kumpel sprawdzil w biosie i nie znalazl opcji do recznego przestawienia magistrali na 667MHz. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 thx czyli kiszka a mialem takie piekne marzenia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 No i sprawdzone, po wyjeciu kosci 553MHz i zostawieniu tej na szynie 667MHz, lapek sie odpalil na szynie 533. Kumpel sprawdzil w biosie i nie znalazl opcji do recznego przestawienia magistrali na 667MHz. pozdr Po analizie i próbach doszedłem do jednego wniosku. Wszystkie sprzedawane obecnie laptopy z Celeronem są na chipie i940glm. Oznacza to że obsługuje on tylko Celerony i szynę 533. Niema możliwości zmuszenia go do pracy na 667MHz oraz nie potrafi obsłużyć nawet Pantiuma M na szynie 533. Wszyscy którzy planowali kupno taniego laptopa z Celeronem ale dobrą grafiką i wymianę procesora na CD/PM będą zawiedzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 eee ziomek sorry ale czy ty czytales temat ten temat jest o ati x200m a nie o i940glm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...