Skocz do zawartości
jorda88

Płyta Główna + Proc

Rekomendowane odpowiedzi

Składam kompa do zastosowan domowych, Linux - siec, ogladanie filmów etc.

od płyty wymagam :

- obsługa DDR

- zintegrowana grafika (ewentualnie moge cos kupic.....ale po co skoro nikt nie gra ?)

od proca:

chciałbym jakis wydajny procesor Pentium D ? moze 2x 2,8ghz ?

JA znalzałem na allegro zestaw :

płyta :

http://www.allegro.pl/item154490193_ecs_86...p_ddr_sata.html

proc:

http://www.allegro.pl/item155711282_pentiu...najtaniej_.html

nie wiem co wybrac dodam ze nie spieszy mi sie mam jakies 1,5 miesiac na zakup.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Pentium z allegro może być, ale płytę to bym wziął tą http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...5Asr775DualVSTA obsługa DDR jak i DDR2 no i C2D.

hmm tez nad nia myłsałem, obsługa chyba wszystkiego zarówno ddr jak i ddr2 i pci expres oraz AGP........tylko trzeba sie liczyc z kolejnymi kosztami-grafa ....... Szkoda mi wyrzucac pieniędzy na takego kompa, a do grania kupie X'a 360

EDIT

Nie lepiej znalesc 2x 3.0 ghz który ma obaługe Enhanced Intel Speedstep Technology ? jak to wpływa na wydajnośc ....?

znalzłem inna płyte no ale mało "przyszłościową" http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...=s775Asr775I65G

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu bo też rozważam zakup nowej płyty głównej, procka i ramy (ewentualnie bo nie wiem czy na razie nie zostawić) mam 500zł do wydania ale dojdzie jeszcze coś ze sprzedaży takich części:

mobo Epox 8RDEI

Sempron 2200+

ramy 256MB 266Mhz

dysk twardy 10,2 GB Fujitsu 5400obr/min., SD Ram 192MB, mobo Acorp 6M810C, obudowa Panda, zasilacz 300W no-name.

Grafe raczej zostawię choć jest słaba Radek 9200 Excalibur. Komp raczej przeznaczony do użytku domowego żadne tam gry czy coś takiego (office, net, filmy, muza, od czasu do czasu PES 6, FIfa 2007, photoshop).

Co mi proponujecie i jak myślicie ile mogę wziąć za te części ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa juz daleko kupiona płyta + procek + chłodzenie juz wydałem prawie 600zł i zobaczyłem ze ceny karta tez nie sa tanie a chciałbym TV out i pasywne chłodzenie.....ehh co polecicie tylko juz naprawde kiepsko z pieniedzmi max 50zł z przesyłką ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa juz daleko kupiona płyta + procek + chłodzenie juz wydałem prawie 600zł i zobaczyłem ze ceny karta tez nie sa tanie a chciałbym TV out i pasywne chłodzenie.....ehh co polecicie tylko juz naprawde kiepsko z pieniedzmi max 50zł z przesyłką ....

Masz ta Dual-VSTA z AGP i PCIex ? Bo jak tak, to moze cos z AGP, polecam jakiegos Radka 8500/9100 najlepiej Herculesa (unikaj PowerColor) z allegro. Obraz w 2D (pulpit, filmy) poprostu rewelacja, kolorki ideales, a do tego bardzo dobre TV Out. A do tego mozna nawet na niej zagrac, bo artchitektura 4/2TMU niezle sobie radzi ze starszymi gierkami.

http://www.allegro.pl/item157741914_radeon..._mb_poznan.html - przyczaj sie, ten wiatrak wylaczysz. Ja na swoja przylozylem zwykly wentyl 80mm i opasalem go opaskami zaciskowymi do grafy. Puszczony na 5V sprawia, ze jest nieslyszalny, a grafa jest calkowicie zimna.

http://www.allegro.pl/item155769497_radeon...t_od_1_zl_.html - tu minimalnie slabsza wersja, ale tylko minimalnie, mozesz tez brac :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mają PCIex i AGP. Hmm ciekawe jak sie uda do 50 to wezme....

EDIT:

9100 odpada cena minimalna jest za duża......zobaczymy tego 8500...

8500 i 9100 to te same karty tylko w innym opakowaniu, więc obojętnie która kupisz :) ehh a pomyśleć że kiedyś taki R8500 to był szczyt marzeń :rolleyes:

ewentualnie możesz popatrzeć za jakimś geforcem3 titanium 200 :)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok Panowie tylko ja naprawde nie bede grał........hmm tak sobie myslałem w sumie to juz od biedy 100 moge wydac :D

Tak zawsze jest z komputer wydatki rosna w miare zakupów dlatego kupuje X'boxa....... Ehh kto by pomyślał ze kiedys to powiem :)

EDIT

CO myślicie o x550 ? Tak w ogóle myślałem żeby kupic Geforca nie ma problemów z nim pod Linuxem a tam bede go głównie uzywał...... ?

EDIT2

dokładnie interesuje mnie 6200 ?

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale na 6200 musisz ponad 100zl liczyc. Tego 8500/9100 podalem, bo mozna go kupic za grosze, a naprawde obraz zyleta i wydajniejszy niz szmelc 6200 na 64bitach bez OC. A coz to za problemy z ATI pod Linuxem ? :) Pierwsze slysze.

EDIT:

X550 jest wolniejszy i ogolne bardziej szmelcowaty, niz Hercules 8500 czy 9100. Ostatecznie mozesz sie przyczaic na ta karte http://www.allegro.pl/item157773193_x550_256mb.html , ale nie wiem co to za firma, a w przypadku Herculesa mozesz byc pewien, ze kolorki beda cieszyc oko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to moze jednak ATI :) No po instalacji sterowników na 9800 KDE sie nie wylacza.....No i dużo łatwiej znaleść instalacji np xgl/compiza pod NVIDIE niz pod Ati.....takie szczegóły jednak denerwujace czasem :)

Licytuje Ati narazie moze sie uda...

A zastanawiałem sie nad 6200 bo nowa architektura i nie wiem czy 8500 obsługe Directa 9.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obsługuje sprzętowych efektów z DX9.0.

Ale co z tego skorow normalny 6200 kosztuje więcej niż te 100zł, a to co za niską cenę jest dostępnę na Allegro, 6200A, to kastraty niewiele co szybsze niż lekko podkręcony R9550.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X550 jest wolniejszy i ogolne bardziej szmelcowaty, niz Hercules 8500 czy 9100.

a to od kiedy?? nie opowiadaj bajek :lol2: :blink: :unsure: :huh: podstawowa wada 8500/9100 to brak wsparcia dla directx9. to już x300 jest wydajniejszy od 8500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to od kiedy?? nie opowiadaj bajek :lol2: :blink: :unsure: :huh: podstawowa wada 8500/9100 to brak wsparcia dla directx9. to już x300 jest wydajniejszy od 8500

Stary, jak Ty chcesz sie podniecac grami pod Dx 9.0 na tym badziewiu, to zycze powodzenia. Autor posta napisal wyraznie, ze nie zalezy mu na grach. A jesli chodzi o jakosc obrazu w 2D, to jeszcze lepszego nie widzialem jak na Herculesie 9100. Poza tym X550 trzeba 100zl liczyc, a starego dobrego 9100 masz za 50zl z palcem w pup...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie licytuje 9100 minimalna kwota to 55zł jest, mam nadzieje ze nie bedzie rozczarowań i do 60 złapie.....30 minut zostało

To racja nie zalezy mi na grach do tego bedzie Xbox czasem jednak jakas aplikacji 3d zapewne sie odpali i dlatego nie kupuje Gforca 2mx z Tv outem :)

pod linuxem w sumie wszystko w OpenGL :)

EDIT

Przegrałem aukcje no cóz czekamy dalej..

EDIT 2

Skupiam sie teraz nad 6600LE jest szansa na wyrwanie karty do 100........

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ok dzieki, jestem totalnie zielony w tym segmencie karta graficznych......

Żadnego herculesa nie widac chyba ze ta 8500 jeszcze.....

EDIT

4ti około 120zł.......

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm masz 7300Gt to 9100 mozesz puścic w dobre rece :) no własnie bede czatował moze sie uda. Ile bys chciał za niego ? 9100 mi sie wymknoł własnie.... A od Ciebie zapewne zadbana..:)

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi