pavelb Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Witam! Przy kupnie laptopa wahałem się między HP nx7400 EY508ES a tym ASUSEM. HP jest tańszy o około 500zł i ma więcej pamięci ram oraz system operacyjny jednak skłoniłem się kupić asusa ze względu na nie zintegrowaną dobrą kartę graficzną i lepszą matryce niż w przypadku HP. Karta graficzna nie jest może z najwyżej półki, ale w porównaniu z GMA nie ma porównania. Laptop kupiłem w sklepie internetowym www.lidertechnic.pl laptop był u mnie po 2 dniach, miła obsługa, szybko odpisują na maile, jednym słowem polecam ten sklep internetowy. Specyfikacja: Procesor: Intel® Core™ Duo T2250 (1,73GHz) Pamięć operacyjna RAM: 512 MB Matryca: 15,4 WXGA (1280 x 800) Rodzaj matrycy: Lustrzana Karta Video: NVIDIA® GeForce™ Go 7300 (128MB; 256MB TurboCache) Dysk twardy: ATA 80 GB Napęd: DVD Super Multi drive Komunikacja: 1x10/100/1000BaseT Gigabitethernet (RJ45), Modem 56K V.90 (V.92 ready), IEEE 802.11a/b/g, bluetooth Porty we/wy: PC Card Slot (typ I/II), wejście na mikrofon, 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor), 4 x USB 2.0, wyjście słuchawkowe, RJ-11, RJ-45, TV-out (s-video), Line-IN, DVI, FireWire (IEEE 1394), czytnik kart pamięci (MultiMedia Card, SecureDigital Card, MemoryStick, MemoryStick Pro) Gwarancja: 24 miesiące door-to-door Wyposażenie standardowe: zasilacz, głośniki stereo, torba, mysz optyczna Inne: Audio DJ : Panel sterowania z przyciskami Play/Pause, Stop, Forward, Rewind; Kamera Video 1,30 Mpix Wygląd: Laptop został wykonany w połowie z srebrnego, lekko chropowatego plastiku. Druga część komputera jest czarna. Klawiatura zaprojektowana została poprawnie. Klawisze są duże, a całość nie ugina się pod naporem palców. Szkoda tylko, że przycisk Fn umieszczono w miejscu crtl. Jakość wykonania touchpada jest dobra. Jest szeroki i bardzo dobrze wkomponowany w całość. Aluminiowe klawisze dodają charakterystycznego uroku. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch niezależnych klipsów zamykających klapę. Po zamknięciu klapa nie stabilna, jest idealnie dopasowana do reszty. Obudowa jest solidna, a wszystkie części są bardzo dobrze dopasowane. Ekran: Laptop posiada 15,4 panoramiczną matrycę o proporcjach obrazu 16:10. Ekran dysponuje natywną rozdzielczością 1280 x 800 pikseli. Ekran wyposażony jest w technologię polepszającą jakość wyświetlanego obrazu Color Shine. Kąty widzenia są dość szerokie w poziomie i pionie. Grafika: Laptop został wyposażony w kartę NVIDIA GeForce Go 7300. Działa ona na porcie PCI Express x16. Obsługuje sprzętowo DirectX v9.0c, w tym z cieniowania pikseli i wierzchołków w wersji v3.0. Wejścia/wyjścia: Z lewej strony znajduje się tylko i wyłącznie napęd DVD. Z tyłu: D-Sub, 4xUSB 2.0, DVI, miejsce na podłączenie zasilania. Dobrym rozwiązaniem jest też umieszczenie tam wyjścia układu chłodzenia. Bateria znajduje się z przodu laptopa i dzięki temu miejsce na którym trzymamy nadgarstki nie nagrzewa się. Z prawej: RJ-11, RJ-45, TV-out (s-video), Line-IN, wejście na mikrofon, wyjście słuchawkowe, FireWire (IEEE 1394), czytnik kart pamięci, PCMCIA Z przodu znajduje się tzw. Audio DJ czyli przyciski które pozwalają na odtwarzanie muzyki bez potrzeby włączania komputera oraz kontroli zasilania, ładowania bateri, poczta i wifi. Tuż nad matrycą znajduje się 1,3Mpix kamera internetowa wkomponowana w obudowę tuż obok wysokiej jakości mikrofonu. Wygoda pracy: Podczas pracy biurowej czy korzystając z internetu nie słychać nic. Laptop jest bardzo cichy! Żeby usłyszeć niewielki szum, musimy przyłożyć ucho blisko laptopa. W laptopie jest pięć przycisków szybkiego dostępu, umieszczone powyżej klawiatury. Obraz z kamery jest w miarę soczysty i szybko odświeżany. W parze z nią idzie wysokiej klasy mikrofon, dopełniający zestawu do wideo konferencji. Matryca laptopa jest super! Po za dobrymi kątami widzenia oraz dobrym wyświetlaniem matryca jest bardzo jasna. Siedząc na przeciwko laptopa i korzystając z internetu refleksy są praktycznie nie zauważalne. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Chętnie odpowiem na wasze pytania i zrobię jakieś testy. Rozdzielczość 1280x800 3D Mark01: 8890 pkt. 3D Mark03: 2742 pkt. 3D Mark06: 630 pkt. Counter-Strike: Source (prawie wszystko ustawione na full detalach, ~53fps) Super PI HD Tune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Z tego co widzę to dysk nie jest za szybki ale po zatym ciekawy laptop :-) Napisz jeszcze takie podstawy jaka jest bateria ile trzyma w różnych obciążeniach i jakie tm uzyskuje laptop :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 fajny, ale powinien byc odrobine tanszy jak dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebscore Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 (edytowane) Witam Nie chcę zakładać nowego tematu.. Mam zamiar kupić sobie w najbliższym czasie laptopa.. Ma on służyć m.in. do szperania w necie.. korzystanie z offica.. oglądania filmów.. nagrywarka.. słuchania muzyki.. gry (niekoniecznie nowe), ogólnie samy podstawy:) Asus A6JC-Q170 http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=4325 Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505 http://www.tanienotebooki.pl/notebook_1032.html IBM/Lenovo N100 - TY0B9PB http://www.inttel.com.pl/ibmlenovo-n100-ty0b9pb-p-1710.html Chyba, że możecie polecić coś innego.. pozdrawiam ------------------------------------------------ następnym razem jednak założ nowy / mastha212 Edytowane 15 Stycznia 2007 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 IBM ma rozsadna cene, pomysl jeszcze o hp coreduo 1gb ram w krakowie sa po ok 3300-3400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...