Skocz do zawartości
drexet1

Co Do Opterona?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam proca AMD Opteron 144 oraz mobo GIGABYTE K8NSC-939.

Moje pytanie jest takie: Jakie polecacie pamięci na tą platformę?? czy jest sens kupować pamięci PC3200 czy też PC3500? Mam w tej chwili 512 MB Corsaira CL2.5 , ale one pozwalają mi na niski overclocking, w granicach 230-240 Mhz. Nie znam sie za bardzo na tym jakie pamięci dobrać , więc proszę was o pomoc.

Z góry THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie OC wyszło mi do 3.2 Ghz i bez problemu zastartował XP.Więc chyba nie ma sensu w ogóle jej zmieniać.A poza tym ja mam grafe na AGP(GF 7800 GTX) i nie będe jej zmieniał.Chodzi o to jakie mam kupić pamięci, bo w tej chwili na czas testów mam 512 MB Corsaira CL2.5 (pożyczone).A ja chce kupić 2x1GB maksymalnie do 600 zł(sorki że nie napisałem wcześniej ile mogę wydać kasy).

Wiem o co chodzi z dzielnikami pamięci bo już nie raz sie nimi bawiłem na moim Abicie nf-7 i mam pewne doświadczenie z dzielnikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i poczytaj o dzielnikach dla pamięci

ale to Socket A, a nie 775 czy cos innego spod DDR2. Na Socket A zalecana jest synchorniczna praca szyny pamięci z szyną procesora, w innym wypadku powstają pewnego rodzaju opoznienia co objawia się spadkiem wydajności. Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwierz że mi tego tłumaczyć nie musisz to raz

dwa to nie jest socket a

trzy to jest socket 939

cztery tak jestem pewien sam mam opka144

pięć - ddr1 a nie 2

sześć - tak, dzielniki. nie wydajność nie spada

do 600 za 2gb to masz elixir/goodram i pare podobnych

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi