Gość fuqs Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Mam dysk wdc 40 GB 5400rpm na ktorym mam system i dokumenty oraz niedawno dokupiłem dysk 160GB 7200rpm seagate na gry i filmy. Dysk 40 gb dziala jako primary master a dysk 160 gb jako primary slave. Oba dyski obsluguja ata100 i dzialaja na udma5. I tu moje pytanie czy przez to ze wolniejszy dysk podlaczony jest pod ten sam kanał z szybszym dyskiem nie powoduje to obnizenia wydajnosci zapisu/odczytu szybszego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Mam dysk wdc 40 GB 5400rpm na ktorym mam system i dokumenty oraz niedawno dokupiłem dysk 160GB 7200rpm seagate na gry i filmy. Dysk 40 gb dziala jako primary master a dysk 160 gb jako primary slave. Oba dyski obsluguja ata100 i dzialaja na udma5. I tu moje pytanie czy przez to ze wolniejszy dysk podlaczony jest pod ten sam kanał z szybszym dyskiem nie powoduje to obnizenia wydajnosci zapisu/odczytu szybszego dysku? AFAIR tryb z jakim pracuje kontroler jest minimum z trybow na master i slave (prosze poprawic jesli sie myle). Ale u Ciebie oba chodza na udma5, wiec ok. To ze nowy jest na slave daje tyle, ze w przypadku gdy maja isc odwolania do obu dyskow, to priorytet ma ten z systemem (stary). Ale gdy akurat nic nie robisz z systemem, ani windows nie uzywa swapa, to mozesz uzyskiwac pelne transfery na nowym (czyli 100MB/s dla udma5). Tak mi sie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 czyli nie opłaca mi sie przeinstalowywac systemu na wiekszy dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 czyli nie opłaca mi sie przeinstalowywac systemu na wiekszy dysk? Jak Ci zalezy na szybkim bootowaniu windowsa, to sobie zmien ten nowy na systemowy. Imho warto. Nie musisz od razu przeinstalowywac ;-) wystarczy ze skopiujesz partycje jakims programem do backupu/partycjonowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Jak Ci zalezy na szybkim bootowaniu windowsa, to sobie zmien ten nowy na systemowy.co do bootowania to i tak nie narzekam (szybko mi sie włacza) . poza tym ja wlaczam zwykle kompa raz na dzien i potem caly czas siedzi, wiec chyba sie wstrzymam az do nastepnego formatu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...