Skocz do zawartości
pietach

Epox8rda3i Plus Kontroler Pci Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam płyte główną Epox 8RDA3I i jeden dysk 80GB ATA.

Czy jakbym kupił kontroler RAID na PCI i dokupił drugi dysk 80GB i polączył je w RAID to przyspieszy odczyt/zapis ?

Ewentualnie takie kontrolery mają również SATA więc może przejśc na RAID na dyskach SATA?

Tylko nie piszcie żeby zmienic platforme bo to co mam mi wystarcza tylko przydałoby sie dysk przyspieszyć.

No i na temat RAIDa jestem jeszcze kompletnie zielony - ale jak będę miał czas to poszukam info.

Wiem że mozna podłączyć dyski tak ze jak jeden padnie to na drugim mam kopie zapasową - to mmnie okurat nie interesuje - w domu nie mam waznych plików. Wolałbym zwiekszyc transfer - jak to wtedy jest - zamiast dwóch dysków jest widoczny jeden ale szybszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wolisz mieć szybszy transfer to rozumiem przez to, że chcesz mieć Raid0 (tzw stripping). Co do wydajnośći, to po dokupieniu kontrolera PCI Raid, to uda Ci się przyspieszyć operacje I/O, z tym, że nie będzie to rewelacja, musisz pamiętać, że kontroler podłączasz pod szynę PCI taktującej 33 Mhz, z tego to powodu nie uda Ci się uzyskać takiej wydajnośći jakby to było na SataII lub chociażby Sata podłączonych w nowszych platformach bezpośredno do mostka północnego.

Nie mniej jednak to, co zamerzssz zrobić jest jak najbardziej możliwe, musisz jednak pamiętać, że w przpadku awarii jednego z dysków jesteś skazany na utratę danych. Pamiętaj aby do maceiży wybrać identyczny dysk (model) najlepiej jeszcze z tym samym firmware'em, wtedy działanie macieży jest optymalne, w przeciwnym bądź razie prędkość macieży będzie ograniczona przez wolniejszy dysk.

Pozdrawiam i powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi