Jump to content

pietach

Stały użytkownik
  • Content Count

    727
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

pietach last won the day on October 12 2020

pietach had the most liked content!

Community Reputation

10 Pozytywna

About pietach

  • Rank
    Uczestnik
  • Birthday 01/29/1977

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Wschowa

Recent Profile Visitors

3888 profile views
  1. A może stał na wystawie i był codziennie włączany i wyłączany. Czy to nówka sztuka prosto z kartonu?
  2. Zasilacze mają dwie linie +12V. Może na drugiej będzie inaczej. Spróbuj na czas testów zmniejszyć taktowania na karcie graficznej (GPU i MEM). Zmniejszy to pobór energii z zasilacza, więc jak się nie zawiesi to będzie jakiś trop. Masz jakiś miernik do prądu (multimetr) ?? Można spróbować mierzyć napięcia w czasie testów i w momencie zawieszenia się.
  3. Popatrz na datę pierwszego posta - to jeszcze przed rewolucją RTX 3000 😁
  4. Spróbuj jednak z obniżaniem taktowania pamięci i ewentualnie rdzenia też. Zainstaluj jakiś program który umożliwia zmianę napięcia zasilającego i potestuj.
  5. To daj teraz zrzut z HWINFO...jestem ciekaw czy napięcie na rdzeniu jest już poprawne.
  6. Spróbuj zbić trochę taktowanie pamięci - krok co 50 MHz. Zastanawiające jest napięcie zasilania rdzenia - 0,975V dla trybu iddle i dla w grze. Podglądnąłem w necie, że powinno być w okolicach 1,2V Nie robiłeś jakiegoś UV??
  7. A jakie masz temperatury w trakcie grania. Odpal jakiś benchmark i w tle np. HWINFO lub inny program monitorujący . Ewentualnie zbić taktowania pamięci o 50 czy 100 MHz w dół. Można też pokusić się o sprawdzenie napięć na zasilaczu podczas obciążenia.
  8. Witaj. Temperatury do 70st to nie powód do zmartwień. Na chłodzeniu wodnym potrafi dojść do 90st. (info z neta) https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i9-9900k-bezkompromisowa-wydajnosc?page=0,24 Masz procka 8c/16t, podchodzi po 1.3V i 4.7 GHz . Jedynie sprawdź czy masz dobry przewiew przez obudowę skoro piszesz, że szyba jest dość ciepła. Sprawdź na innych czujnikach jaka jest temperatura na płycie głównej. Widać też, że masz na sztywno ustawione 4.7 GHz bo nawet jak procek ma małe obciążenie (kilka %) to nadal jest na 4.7 GHz i napięcie 1,20
  9. Miło popatrzeć na fajne DIY... dawno nie było nic ciekawego, wszyscy poszli w fabryczne wyroby.
  10. Prawdopodobnie do przykręcenia wentylatorów - pomiędzy wentylatorem a blachą obudowy.
  11. Trzeba próbować metodą prób i błędów na chybił trafił. Kilka moich sugestii (nie wiem czy trawnych) - skoro komputer ma już swoje lata to może bateria do wymiany, - czy jest możliwość flashowania BIOSU z pendriva - może wgrać najnowszy dostępny BIOS lub nawet tą samą wersję ale na nowo, - odłącz dyski (HDD, CD ROM) i sprawdź czy wówczas wejdzie w zakładkę BOOT - tam coś jest napisane o karcie sieciowej (Client MAC ADDR) - może spróbuj wyłączyć kartę sieciową - a może dyski były wpięte w RAID i jak przywróciłeś ustawienia fabryczne BIOSu to teraz nie widzi macierzy
  12. Bez problemu. Każda (sprawna) karta graficzna startuje bez sterowników, dopiero jak uruchamia się system to są wczytywane sterowniki. To jest uruchamianie w trybie VGA.
  13. Objawy wskazujące na uszkodzenie ścieżek na PCB od gniazda RAM do procesora W okolicach 6 minuty. https://www.youtube.com/watch?v=amcQ_IpYUYU
  14. Chodzi o to, że może nowsze sterowniki wprowadzają ograniczenia, spróbuj na starszych wersjach.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.