Skocz do zawartości
afi

Mała Modernizacja I Pytanie Do Was...

Rekomendowane odpowiedzi

witam

proszę was o rade w sprawie modernizacji komputera. otoż posiadam teraz Celerona 2.8 na taniej płycie MSI PM8M-2V(LGA775 rzekomo obsługuje nowe procki Intela), 768MB DDR (zwykle kosci) i Geforce 6600GT, dysk Sata1 i Sata2. interesuje mnie modernizacja komputera ale nie wiem w co najlepiej zainwestować. w gre wchodzi wymiana pamieci na DDR dual, wymiana procka na P4, ewentualnie wymiana płyty,procka i pamieci na cos AMD. z tym ze chcialbym zamknac taki upgrade w najgorszym wypadku kwota 800zl :/ i tu sie pojawia moje pytanie czy sensowniej zainwestowac w 1GB pamieci DDR Dual choc moja plyta nie jest pod ich katem stworzona wiec nie wiem czy bedzie jakas roznica, czy moze pozostac przy dotychczasowych kosciach DDR i kupic procesor P4. a moze znacie jakas ladna konfiguracje plyta,proc,pamiec dla AMD ktora by mnie kosztowala tez nieszczesne max 800zl ? prosze o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Po co 2 identyczne topiki?

2. Sprzedaj wszystko co masz i złóż któryś z kompów opisanych tutaj - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 Prawda jest taka że pomimo że masz LGA775 to C2D tam nie włożysz, a zwykłe P4 są nie opłacalne. DDR i AGP też za bardzo w tej chwili przyszłościowe nie są.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc opcja jest taka:

Asrock AM2NF3-VSTA (nVidia nForce3 250) [DDR2, AGP] + Athlon/Sempron 64 + 1GB DDR2

albo

dobra płyta na S.939 + Athlon 3200 Venice + dokupienie dodatkowej pamięci DDR

i teraz moje pytanie, czy możecie mi powiedziec czy roznica w wydajnosci pomiedzy opcja 1 a opcja 2 bedzie tak znaczaca ze warto wydawac dodatkowe fundusze ? dodam ze mam GF6600GT AGP i 768DDR. i jeszcze pytanko czy moj zasilacz MODECOM 400W podejdzie do plyty pod AMD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sprzedał to co masz zostawiasz dysk obudowe i zasiłke (powinna styknąć)

Dostaniesz za to gdzieś 700-750 zł + Twoje 800 zł i masz już 1500 zł

Kupujesz za to:

1GB w dualu ok 320 zł

Płyte za ok 360 zł

A64 3200+ za ok 310 zł

Galaxy GF7300GT zalman ok 300 zł

Jakiś AC Freezer za 66 zł

Wydałeś ok 1400 zł

Ewentualnie możesz jeszcze zasiłke wymienić na coś mocniejszego :)

Jeżeli się mylę ale uważam że sprzęt będzie do OC i do grania :)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi