Skocz do zawartości
erio

Aquarius 2 by TT - SZUKAM podobnej wymiarami nagrzewnicy!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

j.w.

Nie wie ktos gdzie dostane nagrzewnice o podobnej małości jak ta TT ?? chcę nagrzewnicę która zmiesci mi się z wiatrakiem (nawet )12x12 pod dyski twarde w obudowie enlight 7322 ... najlepiej miedziana ... ale moze byc alu ... byle sie miesciła

Chcę zrobić WC zamknięte w obudowie kompa .... aha i jeszzce jedno pytanie ... da się obejść bez zbiorniczka wyrównawczego ????po prostu ... blok, chłodnica, i pompka jakaś niezatapialna ... tak żeby woda była tylko w wężach, bloku chlodnicy i pompce ... bez żadnego pojemnika na wode ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak malej to u nas raczej nie znajdziesz, a co do drugiego pytania to zbiornik jest niepotrzeny, ulatwia tylko odpowietrzanie i napelnianie ukladu.

Nie tylko to. Pwoduje też że wziększa sięnieco powierzchnai oddawania ciepła, ale też całe ciepło z pompki pcha się w wodę, więc w ty msensie wydajność winna być zbliżona.

PO drugie czasem się zdaża że jak nie ma dużo wody w układzie to działa on beznadziejnie pomimo dobrego bloku i wsyzstkich komponentów.

Po trzecie pompka zatapialna znacznie mniej hałasuje niż ta sama niezatabialna, więc to tez może dla niektórych mieć znaczenie

Po 4 pompka w zbiorniku się świetnie prezentuje (to moja subiektywna opinia.

Można też jeśli chcemy nieco bardziej schłodzić wodę, anie chcemy otwierać balkonu dorzucać lodu do zbiornika :wink: , albo obkładać zbiornik wyrównawczy wkładami z lodówki przenośnej :D

Więcej nie chciało mi się wymyślać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli urzywamy chlodnicy to ilosc wody nie ma znaczenia, i tak np po 4 godzinach calosc sie ogrzeje.

Ja uzywam zbiornika bo latwiej sie to to napelnia, a pompka wiszaca na przewodzie jest praktycznie nieslyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam szukam takiej małej chłodniczki. Myślę, że w następne wakacje po prostu taka zrobię - rurki miedziane juz mam, brakuje tylko żeberek (ale coś na shrocie kupię). Muszę tylko zmienić moją pompkę na EHEIMA 600l/h, bo 1200l/h jest za duża do mojej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi