Skocz do zawartości
zbyk

P5b Deluxe Wifi-ap Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam problem właśnie z tą płytą główną P5B Deluze WiFi-AP. Podczas włączania jakich kolwiek aplikacji 3D, np. 3D Marc, jakaś gra komp zawiesza się i nie daje znaku życia jedynie pomaga twardy reset. Karta grafy to GF 7600GT Gigabita 128MB/128b, pamiątki kingmaxa 2x512 na 533.

1. błąd jaki miałem to blue screen nv4_disp.dll o zapisie 0xEA (0x84C495E0, 0x8625F6C8) oczywiście szukałem wszelkich sterów do tej karty, niestety stopa nie mam ale komp zawiechy łapie, nie raz nawet 4 5 razy dziennie.

Temperatury wszelkie w normie sprawdzane everestem, napięcia również. żadnych wirusów ponieważ po nowej instalce wina nie podłączałem neta. zasilacze podłączałem różne od mode com'a po tangnay 500, inne karty graficzne rónież. pamiątki testowałem prawie cały dzień, żadnych błędów. Bios wgrany nowy P5BD0910. Sam nie wiem co jest. Pomocy!!!

PS: ktoś może i powie, że ten temat już jest w płytach głównych, ale tam nikt nie zwracał uwagi.

Edytowane przez zbyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytające wasze posty na tym forum doszedłem do wniosku iż, te płyty główne nie lubią ustawień standartowych więc zaczołem ustawiać wszelkie znane mi napięcia oraz częstotliwości na stałe i tak:

-taktowanie x7 - bo od tego zaczołem ale niestety w evereście pokazuje mi na zmiane x6 lub x7 -czy może to być przyczyną niestabilności? czy jest to tylko jakiś bug programu?

-pamiątki ustawiłem na 533MHz oraz napięcie na 1.8V

-napiecie proca to oczywiście 1.325V - teraz jest stabilne i tyle wynosi +/- 0.01 - wcześniej było niestabilne i skakało nawet do 1.14 - tak pokazywał everest

-PCI-E to 100MHz

-PCI to 33.33Mhz

Podsumowywując. Czy jest to normalne aby płyta się tak zachowywała oczywiście patrząc na everest.

Moim zdaniem przyczyna pewnie stoi po stronie płyty bo karty montowałem różne, różnych firm i działo się to samo.

Zresztą jak to jest możliwe żeby płyta warta ponad 700zł była tak zwalona, tego nie potrafie zrozumieć. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklepałem sobie taki zestawik;

1.Płyta gł. asus P5B-DELUXE

2.Karta graficzna GALAXY GF7900 GS 256

3.Procesor c2d 6600 2,4 GHz

4.Pamieci ram 2x512 Ram GEIL ultra PC6400 DUAL

5.Dysk Twardy seagate 250 GB SATA2 16MB NCQ ST3250620AS

6.Zasilacz chieftec 450WAT GPS-450AA-101A.

Ja mam to samo.

Najpierw restartował mi się komputer.

Zwiękrzyłem napięcie pamięci do 2,25V i przestał mi się resetować,ale

w czasie testu stabilności PRIMĄ95 wyświetlało błedy.

Aktualizowałem bios do 1004 i niby zaczęło wszystko chodzić normalnie.

Test Prima95 nie wykazuje błędów.Ale podczas gry zawiesza mi się komputer i

muszę go resetować.

Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku że musze wyłaczać Pandę internet security

podczas gry i problem z zawieszaniem znika.Co będzie dalej aż się boję pomyśleć.

PS.Acha zapomniałem dodać że po aktualizaCJI biosu nie mogę podkręcić procka.

Walcze z nią dalej nie poddaje się albo ona mnie albo ja ją.Podejrzewam że nie wytrzymam nerwowo i wywale tą płyte oknem bo byłoby grzechem ją komuś sprzedać.Nie mam sumienia.

Pozdrawiam i czekam może ktoś mądry tu doradzi co żle robimy i da jakąś wskazówke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-taktowanie x7 - bo od tego zaczołem ale niestety w evereście pokazuje mi na zmiane x6 lub x7 -czy może to być przyczyną niestabilności? czy jest to tylko jakiś bug programu?

to że się zmienia to jest normalne bo płyta ustawia w "spoczynku" mniejszy mnożnik by proc się mniej grzał (mniejszy mnożnik mniej mhz

co do reszty to nie wiem ale wydaje mi się że skoro na defaultowych ustawieniach ci się dzieją takie rzeczy to płyta jest do oddania na gwarancje

ale niech się inni wypowiedzą najlepiej ci co mają tą płytę i się już spotkali z czymś takim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi