witek-pl Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Cześć. W kompie posiadam dwa dyski: IBM Deskstar 40GB 7200 oraz Seagate Baracuda (10) 200 GB 7200 na UAta100. Co do pierwszego to mam go już ponad 4 lata, natomiast Seagate mam od około pół roku. Uwagę moją zwróciły wartości kluczowych (chyba) parametrów SMART. Na dołączonych ilustracjach widać wszystko: program Everest: IBM Seagate oraz program Sisoft Sandra: IBM Seagate Jak widać wartości są spore a dysk, kurcze, prawie nowy (praktycznie kilka razy zapisany, służy głównie jako przechowalnia, gram z IBMa). Pytanie brzmi, czy powinienem się zacząć niepokoić? I czy takie rzeczy podlegają reklamacji? Może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry thx za wszelkie konstruktywne opinie. p.s. wysłałem także maila do Seagate Technical Center, jak napiszą coś ciekawego to wrzucę... Edytowane 30 Stycznia 2007 przez witek-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Podłączę sie pod temat, mam fujitsu siemens 20gb i nie jestem pewien czy wszystko z nim jest oki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek-pl Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 W twoim przypadku parametr C8 jest niepokojący, dysk robi błędy przy zapisie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 I jeszcze dwa dyski. Każdy został przetestowany hdtune i wszystkie były sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Dysk z pierwszego obrazka (ST340016A) jest w pełni sprawny, drugi natomiast miał 15 problemów z transferem danych do kontrolera przez taśmę IDE. Dysk jest sprawny mechanicznie. Musisz jednak monitorować wartość parametru UltraATACRCErrorRate, jeśli będzie się zwiększać, sprawdź taśmę i odkręć system, bo zbyt moce przetaktowanie też może powodować przekłamania w transmisji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 drugi natomiast miał 15 problemów z transferem danych do kontrolera przez taśmę IDE. Dysk jest sprawny mechanicznie. Musisz jednak monitorować wartość parametru UltraATACRCErrorRate, jeśli będzie się zwiększać, sprawdź taśmę i odkręć system, bo zbyt moce przetaktowanie też może powodować przekłamania w transmisjiDrugi jest na sataII ale pracuje na sataI. Ale dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klimow Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam. Mam również pytanie odnośnie wskazań Smart. Otóż posiadam od ponad 2 lat dysk Samsung 160GB Sata. Do tej pory działał super. Jednak ostatnio zaczął czasem jakby zamulać. Po restarcie bądź wyłączeniu kompa wszystko wraca do normy. Może ktoś wie w czym problem? Kabelki sata już zmieniałem. Niestety problem nie znika:/ Hdtune nie wykazuje, żadnych badów, jednak parametr Ultra DMA CRC Error Count chyba w normie nie jest. Dysk ma jeszcze prawie rok gwarancji, czy mogę go reklamować w tym wypadku?? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Witam. Jestem zaniepokojony jednym z parametrów a mianowicie Parametrem (03) Spin Up Time jego wartość to 4608. Wydaje mi się, że dysk ma problemy z rozpędzaniem się ponieważ coraz dłużej komputer się uruchamia.... oto link : img=http://img377.imageshack.us/img377/7136/dyskif8.png Edytowane 3 Lutego 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) co mu jest ? ? Nówka Seagate 250Gb 16Mb - stosunkowo długo się uruchamia, 2-5 sekundowe freezy przy torrencie ? Bardzo prosze o każda podpowiedź - wolał bym nie usłyszeć że dysk jest dętka ale jezeli to prawda to walcie prosto w twarz :/ Edytowane 3 Lutego 2007 przez 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Puchacz1: Twój dysk się sypie. Masz 5 realokowanych sektorów i następny w drodze. Dysk rzeczywiście rozpędza się zbyt długo. Jeśli masz na ten dysk gwarancję, to powinieneś z niej skorzystać. 7600gs: Trochę dużo błędów odczytu i szukania ścieżek jak na nowy dysk (pierwsza, piąta i trzynasta wartość). Pozostałe wartości są w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedź :) uTorrent juz nie robi problemów - poleciał z dysku, zastapił go azorek i na nim nie ma żadnych przycinek freezów czy czegokolwiek - pełny transfer + winamp i stresspeime w tle i nie tnie muza :blink: chociaż w sumie własnie tego się spodziewałem po tej maszynce <_< Jedyne co mnie teraz martwi to długi czas ładowania systemu 12-15 pasków fakt dowaliłem mu instalek i nie zoptymalizowałem usług ale i tak troche długo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...