Skocz do zawartości
witek-pl

Wskazania Smart

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. W kompie posiadam dwa dyski: IBM Deskstar 40GB 7200 oraz Seagate Baracuda (10) 200 GB 7200 na UAta100. Co do pierwszego to mam go już ponad 4 lata, natomiast Seagate mam od około pół roku. Uwagę moją zwróciły wartości kluczowych (chyba) parametrów SMART. Na dołączonych ilustracjach widać wszystko:

program Everest:

IBM

Dołączona grafika

Seagate

Dołączona grafika

oraz

program Sisoft Sandra:

IBM

Dołączona grafika

Seagate

Dołączona grafika

Jak widać wartości są spore a dysk, kurcze, prawie nowy (praktycznie kilka razy zapisany, służy głównie jako przechowalnia, gram z IBMa). Pytanie brzmi, czy powinienem się zacząć niepokoić? I czy takie rzeczy podlegają reklamacji? Może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry thx za wszelkie konstruktywne opinie.

p.s. wysłałem także maila do Seagate Technical Center, jak napiszą coś ciekawego to wrzucę...

Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk z pierwszego obrazka (ST340016A) jest w pełni sprawny, drugi natomiast miał 15 problemów z transferem danych do kontrolera przez taśmę IDE. Dysk jest sprawny mechanicznie. Musisz jednak monitorować wartość parametru UltraATACRCErrorRate, jeśli będzie się zwiększać, sprawdź taśmę i odkręć system, bo zbyt moce przetaktowanie też może powodować przekłamania w transmisji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

drugi natomiast miał 15 problemów z transferem danych do kontrolera przez taśmę IDE. Dysk jest sprawny mechanicznie. Musisz jednak monitorować wartość parametru UltraATACRCErrorRate, jeśli będzie się zwiększać, sprawdź taśmę i odkręć system, bo zbyt moce przetaktowanie też może powodować przekłamania w transmisji

Drugi jest na sataII ale pracuje na sataI. Ale dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Witam. Mam również pytanie odnośnie wskazań Smart. Otóż posiadam od ponad 2 lat dysk Samsung 160GB Sata. Do tej pory działał super. Jednak ostatnio zaczął czasem jakby zamulać. Po restarcie bądź wyłączeniu kompa wszystko wraca do normy. Może ktoś wie w czym problem? Kabelki sata już zmieniałem. Niestety problem nie znika:/ Hdtune nie wykazuje, żadnych badów, jednak parametr Ultra DMA CRC Error Count chyba w normie nie jest. Dysk ma jeszcze prawie rok gwarancji, czy mogę go reklamować w tym wypadku?? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem zaniepokojony jednym z parametrów a mianowicie Parametrem (03) Spin Up Time jego wartość to 4608. Wydaje mi się, że dysk ma problemy z rozpędzaniem się ponieważ coraz dłużej komputer się uruchamia....

oto link :

img=http://img377.imageshack.us/img377/7136/dyskif8.png

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mu jest ? ?

Nówka Seagate 250Gb 16Mb - stosunkowo długo się uruchamia, 2-5 sekundowe freezy przy torrencie ?

Bardzo prosze o każda podpowiedź - wolał bym nie usłyszeć że dysk jest dętka ale jezeli to prawda to walcie prosto w twarz :/

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puchacz1: Twój dysk się sypie. Masz 5 realokowanych sektorów i następny w drodze. Dysk rzeczywiście rozpędza się zbyt długo. Jeśli masz na ten dysk gwarancję, to powinieneś z niej skorzystać.

7600gs: Trochę dużo błędów odczytu i szukania ścieżek jak na nowy dysk (pierwsza, piąta i trzynasta wartość). Pozostałe wartości są w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :)

uTorrent juz nie robi problemów - poleciał z dysku, zastapił go azorek i na nim nie ma żadnych przycinek freezów czy czegokolwiek - pełny transfer + winamp i stresspeime w tle i nie tnie muza :blink: chociaż w sumie własnie tego się spodziewałem po tej maszynce <_<

Jedyne co mnie teraz martwi to długi czas ładowania systemu 12-15 pasków fakt dowaliłem mu instalek i nie zoptymalizowałem usług ale i tak troche długo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi