Skocz do zawartości
Gosu

Partition Magic 8 "resize"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam partycje systemową na której skonczylo się miejsce,i chcialem z partycji z danymi (przekonwertowalem ją na FAt 32-tak ze obie takie są) zabrać pare Gb i dać tej systemowej,no i kiedy bawilem się PM 8 zabralem 1gb jaki moge przydzielic na nowo,ale za cholere nie moge dac go tej systemowej,w opcji resize nie ma mozliwosci przydzielenia tego nieuzywanego miejsca,jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw musisz sformatowac to wolne nieprzydzielone miejsce ! Zrob tylko backup partycji C: bo jak ci sie PM8 zawiesi to bedziesz tylko mogł sie pomodlić :D

Popieram w całej rozciągłości

Ja już kilkakrotnie bardzo załowałem zachciewanek ze zmianą rozmiaru partycji z użyciem Partition Magic'a.

Wprawdzie była to "7", ale żałowałem bardzo.

Naprawa sektora rozruchowego, utrata danych i ich odzyskiwanie, formatowanie stawianie systemu i jego konfiguracja to zestaw rozrywek jaki zapewnił mi PM.

Nigdy nie udał (bo chyba nie mógł) się resize w przypadku, gdy miejsce w sąsiedztwie poszerzanej partycji nie było wolne. Teoretycznie dane powinny zostać przepisane na wolne miejsce, ale nie wiem czemu zawsze kończyło się katastrofą.

Udało się mi natomiast zagospodarowywanie obszaru z wolnej (lub specjalnie zwolnionej partycji).

Pomny jednak złych doświadczeń staram się zaplanować optymalnie już na starcie (3 dyski i w sumie 9 partycji), żeby potem nie musieć nic zmieniać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam podobną zachciankę co autor...ale tyle się naczytałem o PM...nie wspominając już o postach z tego wątku :D

No i mnie strach obleciał.

Powiem tak...mam partycję C (6GB) oraz E (117GB w tym 13GB Free Space)

Chciałbym poszerzyć 'C' z 6GB do powiedzmy 10 (Vista się wciśnie?)

Zaznaczam jednak pewną rzecz...na 'E' mam rzeczy z których nie mogę stracić nawet 1kb! Powiedzcie mi czy jest szansa na taki resize bez żadnych problemów (mile widziana instrukcja krok po kroku w danym programie)

Przymierzam się do użycia Acronis Partition Expert. Choć Acronis OS Selektror bez powodu zniszczył mi cały dysk jakimś cudem swoim, straciłem wszystko...mam uraz, ale do PM również więc... :]

P.S. Wolałbym to robić pod windą, może że pomożecie utworzyć boot CD aby nie używać floppa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi