dawidek1988kg Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam. Na początku z góry przepraszam jeżeli w złym miejscu zamieściłem temat... :) Mam dziwne problemy z komputerem. 1:rzadko sie włącza(wygląda jakby ciągle sie restartował) 2:problemy z ładowaniem systemu. ad.1 Tak więc od jakiegoś tygodnia mam problem z włączaniem sie komputera. Gdy wciskam guzik z zasilaniem, to ogólnie sie włącza, ale monitor sie nie włącza(po tym widze właśnie czy ogólnie sie odpali komputer)i wydaje dźwięk jakby ciagle sie restartował komputer.Od razu pomyslałem ze moze poluźnił sie włącznik wiec zdjąłem obudowe i tak tez było, docisnąłem co trzeba, lecz problem nie zniknął, dałem do serwisu COŚ tam naprawili ze guzik ogólnie lepiej działa (:D) ale nadal problem jest...Czasem zostawiam kompa na ok. 30 sekund i po tym czasie, czasem zaskoczy i słychac normalne PIKNIĘCIE i wszystko sie ładuje. ad.2 Gdy jestem zadowolony ze komp sie włączył;) czas na włączenie systemu...wczoraj wyłączyłem komputer w normalny sposób, lecz gdy rano chciałem go włączyć, to troche powalczyłem z w/w problemem a potem zobaczylem komunikat, ze plik windows/system32/config/system jest uszkodzony lub go nie ma, a także polecono wlozyć instalke z XP i wcisnąć R w celu naprawienia systemu. Ok wlączylem ale gdy wcisnalem R, to wyskoczył niebieski ekran i było napisane coś w stylu ze nie mozna nawet przystąpic do naprawy i było podane w podpunktach jakie przyczyny, np. cos z biosem, sterowniki itd. na dole był jakiś ciąg cyfr... Próbowałem wejsc na win 98 w trybie awaryjnym(bo normalnie to mi sie nie ładuje...) i skopiowac plik system z folderu REPAIR do tego w którym powinien być czyli ...system32/config/ niestety podczas zamieniania pliku win sie wiesza heh :D kompletnie nie wiem co zrobić, wiadomo ze najlepiej zrobić formata, ale straciłbym ważne dla mnie pliki związane ze szkołą itd. Macie jakieś pomysły? bo totalnie nie wiem co zrobic...pojęcie jakiś o kompach mam i nigdy nie mialem zbytnich problemow, ale tutaj jeden problem sprawia ze nie moge naprawić drugiego... Gdybym coś pominął to prosze powiedziec to służe informacjami. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Może jakieś konkrety?? Jaki sprzęt (zwłaszcza producent i moc zasilacza). Wróżek tu niestety nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) Co do problemu drugiego to: Miałem coś podobnego, jak mi się kondensator na płycie głównej rozwalił. Popatrz na kondensatory, może są wylane. Do drugiego też to może być rozwiązaniem Edytowane 30 Stycznia 2007 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidek1988kg Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 jutro postaram sie poszukać kartki ze sprzętem bo niestety leże jeżeli chodzi od HARDWARE... dodam tylko że wkładałem 3 inne dyski i to samo było, zachowuje sie tak jakby gdzies kable były naderwane i przy dużym szczęściu raz na jakiś czas załapie...Jeżeli nie będzie pomysłów do 1 problemu to ok, nie wymagam od was Bóg wie czego:) bardziej mnie martwi 2 problem...zainstalować/naprawić systemu sie nie da, bo wyskakuje ten niebieski komunikat...można jakoś w wierszu poleceń skopiować plik SYSTEM z folderu repair i zastąpic nim plik SYSTEM z katalogu...system32/config/ ? raz próbowałem ale coś chyba źle wpisywalem bo wyskakiwało ze ZBYT DUZO POLECEŃ :) wydaje mi sie ze gdyby jakimś cudem udało mi sie skopiować ten plik SYSTEM z repair do prawidłowego folderu to problem mógłby zniknąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidek1988kg Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 dobra może inaczej... :) 2 dyski jeden samsung 60GB drugi segate 8GB(na tym 60GB mam te w/w problemy z XP) na 8GB jest wszystko ok(mam tam win98 ) Chce zrobić tak, że podłączyć oba dyski i ten 8GB ustawić jako główny, tak żebym przy włączeniu komputera wszedl na win98 i mógl nagrać wszystkie rzeczy z dysku 60GB, potem zrobie formata. Chciałbym zeby ktoś miły i cierpliwy mi to opisał dokładnie(wraz z tym jak sie podlacza dyski bo niestety mam z tym problemy od zawsze:D) Teraz pisze z tego kompa gdzie mam 8GB takze to co bym tu dostal to bym wydrukował i zajal sie tym juz sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 (edytowane) witam oba dyski na jednej tasmie 8GB na master (zworka) 1 kanal IDE 60BG na slave (zworka) 1 kanal IDE CD/DVD na drugim kanale [nagrywarka master ( zworka ) ] P.S. jesli masz partycje C: tylko na sys to danych z innych partycji nie stracisz wiec smialo reinstall ( poczta, ulubione przeniesc wczesniej na inna partycje ) mozesz potrzebowac tego: NTFS Reader: http://www.diskinternals.com/ Edytowane 31 Stycznia 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Dodam tylko że w Biosie musisz ustawić jako First boot HDD0. Część biosów ma 2 menu, w jednym ustawiasz First boot HDD a w drugim ustawiasz kolejność dysków HDD. Jak wskazuje logika w drugim musisz ustawić Seagate jako pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...