makaron Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Niedawno przesiadłem się z ATA na Sata ( no kupiłem sata) i mam dwa dyski jeden na interfejs PATA drugi na SATA. Zakładam Sata i formatuje dysk ustalam partycje i jest klawo. Więc wziałem starą 80GB jako przenośny na USB i zaczepiłem winde na tym 160GB SATA Caviar no i fajnie. Przyniosłem mój satry dysk i podczepiłem do kompa....................system nie startuje. Odczepiam....startuje. Podczepiam klucz USB niestartuje (brak systemu blablabla). Moje pytanie czy dysk SATA jest urzadzeniem ostatnim w kolejce? tzn czy kazde inne użądzenie (dugi pusy dysk, USB,niewiem co) zawsze będzie wyprzedzało SATA. W takim razie jak podczepić SATA i ATA jeżeli mam system na SATA. Mam AN7 i bios mam dobrze skonfigurowany więc tam prawdopodobieństwo błedu jest jak spadek czeskiego skoczka ........................ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Musisz kolego ustawić kolejność bootowania ;) tam na first daj HDD i tam gdzieś w DFI wyżej jest HDD bla bla ;) nie pamiętam ta rozwijam to pole i wybieram jakie HDD ma startować. Na pewno znajdziesz w biosie jak podłączysz dysk kolejności urządzeń będziesz miał dwa dyski i ten na SATA ustawisz na pozycję pierwszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Musisz kolego ustawić kolejność bootowania ;) tam na first daj HDD i tam gdzieś w DFI wyżej jest HDD bla bla ;) nie pamiętam ta rozwijam to pole i wybieram jakie HDD ma startować. Na pewno znajdziesz w biosie jak podłączysz dysk kolejności urządzeń będziesz miał dwa dyski i ten na SATA ustawisz na pozycję pierwszą.jak juz wspomniałem bios mam dobrze skonfigurowany. Czyli musze mieć wyłączone first , second and third boot device a jedynie Sata Boot oraz boot from other devices dlatego się pytam gdyż wątpie w to aby ktoś w nowej technologii tak postąpił myśle że moja abit an7 ma chyba problem z sata. na to wychodzi potym co napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tak dajesz SATA Boot i po problemie na pewno będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tak dajesz SATA Boot i po problemie na pewno będzie działać.tak też i mam ustawione ale jak już wspomiałem musi być przełączony Boot other devices bo inaczej nici z bootu SATA. Mam wrażenie że to ta płyta jest jakaś dziwna bo na zdrowy rozum ustawienie Sata na pierwszym miejscu lub poprostu wyłączenie first,second,third device powinno nie mieć wpływu na to że no mam mój dysk ata i do USB podczepiony np klucz USB. u mnie natomiast wchodzi pierw klucz i potem napis SYSTEM not present czy please instert system dysk blablabla a jakjest u ciebie jak włożysz Pamieć USB i wąłczysz kompa to normalnie ci wystartuje . Byś kuknął jak możesz . U mnie bieże się to pewnie z powodu bo mam Boot form other devices włączone (enabled ) ale bez tego nawet sama Sata mi nie wystartuje więc to ta J$#^# płyta chyba ssie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...