Skocz do zawartości
rlistek

Da Rade?

Rekomendowane odpowiedzi

Intel Core 2 Duo E4300 /1.86GHz, 2MB/ BOX - 635zl

albo

Intel Core 2 Duo E6300 /1,86GHz, 2MB/ BOX - 699zl

Asus P5ND2 SE /Crush 19 Ultra/ - 290zl

albo

Asus P5NSLI /nForce 570 SLI/ - 390zl

GoodRam 512MB PC667 CL5 - 159zl

Seagate 160GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.10 - 220zl

Palit Geforce 7600GS Sonic 256MB DDRIII /128bit/ TV DVI - 339zl

Pytanie:

Ktora plyta (albo jakas jeszcze inna w podobnej cenie) i proc i czy powyzszy zestaw sie do czegos nada (przyzwoitych gier, grafiki 2D i poczatkami zabawy z 3D, programowania itd.)?

Uwagi co do wszystkich komponentow mile widziane.

Edytowane przez rlistek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Do programowania byle co wystarczy, 3d robiłem na 4200 ti i P4 więc na C2D i 7600GS powinno być dobrze do przyzwoitych gier 1GB by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzieki za rady. Do plyty powinienem dozbierac. Co do ramu to zawsze mozna z czasem dolorzyc ;).

Mam jeszcze jedno pytanie, otoz czy E4300 jest 64bitowy, i czym sie w ogole rozni 4300 od 6300? Oplaca sie placic wiecej?

oba są 64 bitowe. Tak jak poprzednicy polecam ci p5ne SLI - płyta niezła do C2D koszt około 440 zł

Co do procesora - to ja sobie składam zestaw i wezmę e6300. Na tej płycie w zasadzie nie widać zalet e4300 - bo procesor ten maksymalnie podkręci się w MHz (o ile będziesz miał szczęście) podobnie do e6300 (choć pewności nie ma, bo niektórzy piszą o fatalnej podkręcalności e4300), ale na e6300 będziesz miał większe FSB, a więc i wydajność większą. Co do pamięci to polecam ci PDP Patriot 667MHz Signature Line - całkiem tanie, a biegają na 1000MHz (2x512 za 450 zł - więc jeden moduł będzie kosztował pewnie połowę).

e6300 ma coś takiego jak Virtualisation Technology - Np taka Fedora Core 6 ma obsługę tego natywnie wbudowaną i możesz sobie chociaż testowo uruchomić 2 systemy obok siebie (fedorę i Windows) i naprawdę fajnie to działa (Lepiej niż VMware czy Virtual Server). Na e4300 to nie ruszy (no ale nie każdy tego potrzebuje).

a 6300 widziałem ostatnio w sklepie za 680 zł - więc różnica jest za mała w cenie aby pchać się w niepewne 4300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi