wojwar Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Właśnie nadszejdł ten dzień, w którym zdradzam ukochane AMD na rzecz intela. Co do zasilacza i pamięci to jestem w zasadzie przekonany (pamięci latają na 1000 MHz 5-5-5-15), do procka też (wolę e6300 od e4300 bo jakoś szkoda mi tego Virtual Technology - kurcze np Fedora Core 6 ma już natywnie wbudowaną obsługę wirtualizacji i można posadzić 2 działające w tym samym czasie systemy operacyjne, co działa szybciej i wydajniej od VMware czy Virtual Server, bo VT nie jest dodatkową aplikacją, która sama pożera masę zasobów... podkręcalność e4300 też jest na wątpliwym poziomie - poza tym lepiej mieć 3,1 GHz przy około 470-480 FSB, niż przy trzystukilkudziesięciu). Uzbierałem trochę kasiorki, wybrałem części - jednak mam kilka wątpliwości. Dla mnie przede wszystkim liczy się cisza (lub jeśli już jej brak - to na relatywnie niewysokim poziomie hałas). Wymyśliłem sobie zestaw Palit Sonic DDR3 7600GS@GT w SLI (fajna sprawa mieć SLI - prawda?). Koszt 700 zł - ale czy za tą cenę nie lepiej kupić Gainwarda 7900GS ? Tyle że pality są ciche, a z gainwardem nie wiem jak jest. No i w przyszłości jak będę się przesiadał na jakąś 8600-8800 to mniej stracę na palitach niż na jednym gainwardzie (tak myślę). A jak z wydajnością - czy 7600GT w SLI będzie stało na porównywalnym poziomie co 7900GS ? A co powiecie o chłodzeniu ? Czy jest może jakieś inne, wydajne i ciche ? Dzięki za opinie. a teraz zestawik: Zasilacz - Revoltec BeQuiet StraightPower 550W - 379 zł Płyta główna - ASUS P5N-E SLI - 450 zł Pamięci - PDP Patriot Dual 2x512MB DDR2 667 MHz - 450 zł Chłodzenie - Scythe Ninja - 150 zł Procesor - Core 2 Duo e6300 - 710 zł Karta graficzna - PALIT 7600GS 256MB 128 BIT DDR3 SONIC - 350 zł Karta graficzna - PALIT 7600GS 256MB 128 BIT DDR3 SONIC - 350 zł ----------------------------------------------------------------- lub GAINWARD GEFORCE 7900GS 256MB 256BIT 1.2ns ULTRA - 700 zł --------------------- edit: znalazłem: http://www.frazpc.pl/artykuly/477/KONTRA/GEFORCE/7900GS więc jeśli te 7600GS Sonic są cichsze niż jeden 7900GS to chyba lepiej kupić tamte 2 karty ... A tak na marginesie - jak wsadzę 2 karty sonic, to czy dam radę zamontować dodatkową kartę muzyczną (Audigy) na tej płycie ? Edytowane 2 Lutego 2007 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Od początku Palit = Gainward, Gainward = Palit. Palit przejął Gainwarda więc ta sama firma produkuje te grafiki. Jeśli chodi o cisze to jeden wiatrak jest cichszy niż 2. A jeśli chodzi Ci o SLI to zawsze możesz wziąć Galaxy 7300GT Zalman. Po Vmodzie są szybsze od 7600GT a w sli by wymiatały :) A zaoszczędzoną stówkę (bo stoją za 300 zł na allegro) dołóż do ramu i kup 2 GB bo tylko wtedy płynnie bez szarpania będzie można grać :) Jeśli chodzi o Scythe Ninja no jak nie zamontujesz dobrych i cichych wiatraków w obudowie to procek będzie się przegrzewał. Ja bym stawiał na coś takiego: Link Cicho i wydajnie :) A jeśli chodzi o wentylacje w kompie to warto kupić kilka wentyli. Jak będzie lepszy przeciąg (przy niskoobrotowych wentylatorach) to lepsze kręcenie i stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Wentyli to mam kilka - 1 który pcha powietrze na dyski i je chłodzi, 2 wentyle z boku (1 na kartę graf, 1 na procesor) i jeden dodatkowy wyciągający pod zasilaczem. Chodzi mi o OC tego procka - czy scythe wystarczy ? 2 GB to na razie dla mnie troche za drogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Lepiej weź tego zalmana. Scythe jest pasywny i by Ci nie wystarczył do OC. A zalman jest naprawde cichutki i zarazem superwydajny :) napewno będzie cichszy od reszty wiatraków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Moja Ninja w komplecie ma wiatrak i tak zagłuszany przez dysk twardy... Skoro nie masz Ninjy od Scythe to bzdur takich nie pisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 No właśnie - bo jak czytałem recenzje, to rzuciło się w oczy, że jednak Ninja ma wiatrak. Ale chyba zdecyduję się na Infinity - ponoć lepsze ;) dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...