Skocz do zawartości
scoff

Dylematy Modernizacji Kompa Za Ok 1000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wymienioną kwotę w temacie na modernizację mojego starego kompa 6 letniego..

Zastanawiam się jaki procesor, jaką płytę główną, karte graficzną, zasilacz, dysk, wybrać

Zastanwiam się nad prockiem P IV M 1,8 512 cache czy PIV to dobry procek? a może jakiś inny? (osobiscie wolę w ładować więcej ramu niż duze ghz)

chodzi mi o procesor stabilny, szybki, pobierający malo prądu, ma to być do wszystkiego głownie do netu, czasem zagrać w jakąś fajną gierkę, do aplikacji biurowych, oraz photo shop, ogladanie filmow, i którego mozna fajnie podkręcić;) co polecacie? jaka płytę główną? z integrowaną kartą sieciową z dzwiękiem? czy te podzespoly lepiej dokupić osobno? chodzi o to aby pod tą płytę w przyszłości mozna rozbudować np wsadzic tuner tv sat

Następnie jaką kartę kraficzną kupić? w miarę tanią i wydajną? jesli chodzi o dysk to ok 80 gb tylko nie wiem czy pata, sata ideata jaki cache? jaka szybkość odczytu? i żeby był cichy? jaki zasilacz?

400vat? rowniez aby byl cichy. do tego zestawu poza tą ceną mam zamiar kupić 1 gb ramu ale tez mam dylemat czy zwykly ddr czy ddr2? który jest wydajniejszy? za duzo tego wszystkiego i już całkiem sie pogubiłem pomocy!!! doradźcie coś proszę

pozdr

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz dokładnie jai masz wt ej chwili sprzęt i czy wchodzi w grę jego sprzedaż. O P4 zapomnij - w tej chwili jest to już stara konstrukcja, nieopłacalna.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typ procesora Intel Celeron, 667 MHz (9.5 x 70)

Karta wideo NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro (Microsoft Corporation) (32 MB)

Nazwa płyty głównej Soltek SL-65FVB (1 ISA, 5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)

Napęd dysków optycznych TDK CDRW241040B (24x/10x/40x CD-RW)

Napęd dysków optycznych LG CD-ROM CRD-8520B (52x CD-ROM)

Dysk fizyczny WDC WD200BB-00AUA1 (18 GB, IDE)

Karta dźwiękowa Creative SB PCI128 (Ensoniq ES5880) Sound Card

Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface

DIMM1: 512 MB PC133 SDRAM

DIMM2: 64 MB PC133 SDRAM

DIMM3: SpecTek (128 MB PC133 SDRAM)

Zasilacz nie wiem jaki tam jest... ten komp to prawdziwy zabytek ma juz 6 latek;) a więc za podzespoly duzo nie zbiorę dysk chcę sobie zostawić ale nie mam pewnosci czy nowa płyta go obsłuży. Bynajmniej za te podzesploły chcę kupić ram do nowego kompa. tamta kwota ma byc przeznaczona na procek, plyte główna, grafa, dysk 80 gb, i zasilacz. Głównie chodzi mi o procek i płyte główną bo juz do nich dobiorę odpowiednie podzespoly ale żeby to wszystko zmiescilo się w tej cenie;) gdyby byl jeden procek na swiecie nie byloby problemu a tutaj jest jak na karuzeli gdzie sie nie obrócisz to coś proponują;) gdybym miał kasę to bym inwestował w core 2 duo ale musze sie zadowolić tym co mam. Czytałem ze ten PIV 1,8 512 cache jest wydajniejszy w testach niz celeron 3,0 ghz a więc to bez sensu lepiej mniejszy procek z duzym cachem którego można podkręcić i załadować więcej ramu;) takie jest moje zdanie ale to wy jestescie ekspertami:)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 3k+/semron 3k+ (s.939) asrock dual sata2/vsata zalezy co dostaniesz + 512DDR 400mhz + jakis g73gs/gt albo x800GTO(w jakims sklepie widzialem wersje 128mb za 260zl) +jakis modecom 400W no i masz zestaw +/- za tysiaka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 3k+/semron 3k+ (s.939) asrock dual sata2/vsata zalezy co dostaniesz + 512DDR 400mhz + jakis g73gs/gt albo x800GTO(w jakims sklepie widzialem wersje 128mb za 260zl) +jakis modecom 400W no i masz zestaw +/- za tysiaka ;)

Doba rada, nie bierz tylko asrocka dual sata2/vsata, bo choć były to tanie płyty to i tak nowej nie dostaniesz, a za używkę przepłacisz (~250-300zł) a w tej cenie można mieć dużo lepszą. Chyba że chcesz sostawić swoją rivię na AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pozwolisz, to zasugeruje Ci sprzęt oparty na płycie i procesorze, które mam do sprzedania, a nie mam czasu aby to wrzucić na allegro:

Proc: ___ San Diego 3700+ Box E6 _____ 330 zł (uzywany 1 m-c)

Mobo: __ Sapphire AA58XSL _________ 180 zł (używana 2 m-ce)

Dysk:___ SEAGATE 80 GB, 8 MB, SATA II __ 165 zł

Grafa:__ Galaxy GF 7300GT 128MB TV DDR3 1,4ns _ 295 zł

Zasilacz: _ Fortron 350 Watt 60MDN ________ 50 zł

Suma: 1020 zł

a za sprzedane podzespoły: Ram: ___ DDRAM 1 GB 3200 PC400 ___ 249 zł

myśle, że jest to optymalny zestaw jak na te pieniądze, płyte procesor i zasilacz mam do sprzedania, podane wyżej ceny są cenami jakie chce za nie uzyskać. Zainteresowany pisz PW lub na gg.

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz kupić troche dużo za te 1000 PLN :rolleyes:

Ja bym poszedł inną drogą - przede wszytkim kupiłbym przyszłościową płytę główną (do rozbudowy) i porządny zasilator :icon_exclaim:

Generalnie musisz powiedzieć czy to co teraz będziesz kupował, będziesz potem podmieniał np. procka, czy tylko będziesz dokupował, a to co teraz kupujesz będzie docelowym sprzętem na kilka lat :?: Jeżeli wchodzą w gre podmianki to teraz można kupić budżetowego procka na najnowszej podstawce.

Ja bym poszedł tym tropem:

Zasilator: Topower TOP-400SPW U12 OEM < 200PLN

MoBo: ABIT NF-M2 ~ 340PLN

Procek: Sempron 3000+ BOX (podstawka AM2) ~ 240PLN

HDD: marka do wyboru wg. preferencji 80GB SATA ~ 170PLN

2 słowa wytłumaczenia:

- procek tani, w miarę wydajny (w porównaniu z Twoim obecnym rakieta), łatwo podkręcalny i na nowoczesnej podstawce (można z biegiem czasu wymienić na jakiegoś potwora = 2 rdzeniowego Athlona)

- płyta - najlepsza płyta na GForce 6100/6150, do tego nowoczesny mostek nForce 430, zintegorwana przyzwoita grafika (podziałasz teraz na niej a z biegiem czasu możesz dokupić jakiegoś demona), BIOS pozwala na podkrecanie, wszytko co trzeba zintegrowane, polecam poczytać testy, dla mnie fajna - sam kiedyś myslałem żeby taka nabyć z Athlonem 64 X2 EE 3800+ (Socket AM2, 35W) ale ten procek trudno dostępny i ma cenę z księżyca :? (a możnaby bardzo cichutki zestawik na tym zrobić)

PS

Jedno pytanie - obecną grafikę masz na AGP czy PCI - to o tyle ważne, że ta 2 możesz wsadzić praktycznie do każdej płyty, a tą 1 do żadnej (bo TNT2 M64 raczej nie działają z najnowszymi płytami na AGP - inne napięcia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz kupić troche dużo za te 1000 PLN :rolleyes:

Ja bym poszedł inną drogą - przede wszytkim kupiłbym przyszłościową płytę główną (do rozbudowy) i porządny zasilator :icon_exclaim:

Generalnie musisz powiedzieć czy to co teraz będziesz kupował, będziesz potem podmieniał np. procka, czy tylko będziesz dokupował, a to co teraz kupujesz będzie docelowym sprzętem na kilka lat :?: Jeżeli wchodzą w gre podmianki to teraz można kupić budżetowego procka na najnowszej podstawce.

Ja bym poszedł tym tropem:

Zasilator: Topower TOP-400SPW U12 OEM < 200PLN

MoBo: ABIT NF-M2 ~ 340PLN

Procek: Sempron 3000+ BOX (podstawka AM2) ~ 240PLN

HDD: marka do wyboru wg. preferencji 80GB SATA ~ 170PLN

2 słowa wytłumaczenia:

- procek tani, w miarę wydajny (w porównaniu z Twoim obecnym rakieta), łatwo podkręcalny i na nowoczesnej podstawce (można z biegiem czasu wymienić na jakiegoś potwora = 2 rdzeniowego Athlona)

- płyta - najlepsza płyta na GForce 6100/6150, do tego nowoczesny mostek nForce 430, zintegorwana przyzwoita grafika (podziałasz teraz na niej a z biegiem czasu możesz dokupić jakiegoś demona), BIOS pozwala na podkrecanie, wszytko co trzeba zintegrowane, polecam poczytać testy, dla mnie fajna - sam kiedyś myslałem żeby taka nabyć z Athlonem 64 X2 EE 3800+ (Socket AM2, 35W) ale ten procek trudno dostępny i ma cenę z księżyca :? (a możnaby bardzo cichutki zestawik na tym zrobić)

Sprzęcik fajny jak na dzisiejsze czasy to fakt, tylko nie wiem czy z biegiem czasu będzie się opłacało inwestować w jego rozbudowę :) chyba że kupujesz nowy procesor przy każdej okazji jak niektórzy forumowicze ;). Za rok kiedy C2D będzie kosztowało 300zł każdy zapomni o AM2 i jego rozbudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi