Skocz do zawartości
°°°

Czy Można Takzrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

1.Witam chcę kupić dysk z samsunga 250GB SATA2 , mam teraz seagate 160GB sata2 czy mogę je spiąć w RAID0 ?? i nie będzie problemów ??

2.Co jest lepsze dysk 250GB SATA2 z Sasmunga czy dysk 250GB SATA2 z Seagate ??

No chyba że narazie kupić 160GB od Seagate ??

Edytowane przez britfanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie można tak zrobić, dysk 250 GB zostanie wykryty jako 160 GB co da w sumie macież ~280 GB (w przypadku Raid0-stripped) czyli zupełnie bez sensu. Jeśli koniecznie chcesz łączyć w Raid kup drugą 160 pamiętając aby była z tej samej serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoc prawda jest taka ze do raida to musza byc takie same dyski. Ten sam model etc. Tylko niewiem czy to sie tyczy kazdego trybu raida

Nie muszą być. Pojemność większego dysku zostanie "zmniejszona" (tak będzie widziany przez kontroler) do wartości dysku mniejszego. Jak z szybkością zapisu to chyba tyle możliwości ile możliwych kombinacji dysków. Dobrze mieć dwa takie same, ale na dwóch różnych też można zrealizować RAID0. Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa mam wenę więc pozwolę sobie użyć domyślnego porówania. Powiedzmy, że masz Skode Octavia SuperB (nasza macierz Raid0), z przodu super wypasione oponki Pirelli powiedzmy ;P :lol2: pozwalające na jazdę 250 Km/h (dysk SataII 10000 rpm, 16 MB cache 320 GB) a z tyłu dojazdówki (dysk Wd Sata, 7200 rpm, 2 MB cache, 80 GB). Od razu wiadomo, że nie pojedziesz szybciej niż ci na to pozwala wolniejszy komponent Raid, czyli Wd80GB.

Tyle teorii w praktyce bywa różnie, o ile samochód nie będzie się bunotował, że z przodu ma opony letnie a z tyłu zimowe (ups, znowu to robie ;)), to z kontrolerami nie jest już tak różowo; czasami nie chcą współpracować z dyskami z tej samej serii o różnym firmware.

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Witam chcę kupić dysk z samsunga 250GB SATA2 , mam teraz seagate 160GB sata2 czy mogę je spiąć w RAID0 ?? i nie będzie problemów ??

Zawsze możesz stworzyć woluminy dynamiczne w win xp, i softwareowo mieć RAID 0, choć z doświadczenia wiem że powodują one większe zużycie cpu, ale przez to nie tracisz niepotrzebnie gigabajtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi