kukix Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Szukałem na różnych forach wypowiedzi dotyczące tego jak ma wyglądać "dobra" umowa dotycząca wykonania strony. Nic konkretnego nie udalo mi sie ustalić. Problem jest tego typu, że wykonywałem ostatnio stronke dla pewnej firmy, ktora rozmysliła sie (doszli do wniosku, że nie potrzeba im strony) w momencie, gdy strona była już prawie gotowa (wcześniej projekt był kilkakrotnie uzgodniony z klientem i zaakceptowany)... Jak przygotować umowę, żeby zapobiec tego typu przypadkom... tj. albo klient chce mieć strone, albo nie.. i niech nie zawraca glowy... To jak np ja bym zamówił BMW z czerwoną tapicerką i zieloną kierownicą i przy odbiorze powiedział bym "jednak musze to jeszcze przemysleć, ponieważ narazie nei chce chyba miec auta".. są pewnie jakieś procedury, bezzwrotne zaliczki itp.. Wiem, że trzeba podpisać druk "Umowa o dzieło" ew. "Umowa zlecenie"... + wlasna umowa... Prosze o pomoc w tej sprawie.. napewno wiele osób ma z tym problem... tzn. kiedy podpisywac umowe zlecenie, kiedy przygotowaną przez nas umowe, która bedzie zawierała dokladniejsze zalożenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Musisz wstawić jakiś paragraw o zaliczce, wiem, że to trudne zadanie w takiej pracy ale gdy pieniądze wchodzą w grę ludzie tak łatwo się nie rozmyślą,a jak się wycofają to chociaż nie jesteś w plecy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Lepiej brać zadatek niż zaliczke, bo zadatek nie podlega zwrotowi, a zaliczka tak. Jak już weźniesz zadatek to klient się tak szybko nie rozmyśli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Zaliczka jest na poczet wykonanej pracy i rządzi się zupełnie innymi prawami niż zadatek który daje się np. na poczet kupna samochodu, nieruchomości. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Lepiej brać zadatek niż zaliczke, bo zadatek nie podlega zwrotowi, a zaliczka tak. Jak już weźniesz zadatek to klient się tak szybko nie rozmyśli Znalazłem coś na temat zadatku Zadatek... Co jednak jak klient powie, że nie zrobiłem tego co chciał i zarząda odemnie podwójnej wartości zadatku...? Przyczepić można sie do wszystkiego.. np kropka jest nie tu gdzie miala być... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Pisząc umowę musisz powołać się na „umowę o dzieło lub umowę zlecenia, którą znajdziesz w necie. Jedna wstaw taki paragraf do umowy. Wykonanie strony WWW kosztować będzie 1000zł (słownie…) Zlecający wpłaca Wykonawcy zlecenia zaliczkę w wysokości 200zł (słownie..) na poczet wykonania wyżej opisanego zlecenia. W przypadku zerwania umowy przez zlecającego zaliczka przepada na korzyść wykonawcy zlecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 z doswiadczenia moge tez powiedziec ze bardzo wazna jest specyfikacja, ktora podpisuje klient, w umowie warto zamiescic tzw rozjemce czyli jakas zaprzyjazniona firme ktora w momencie gdy np klient bedzie krecil nosem ze nie chcial zeby tak strona wygladala bedzie mogla ustalic czy to co wywkonales bylo zgodne z specyfikacja. Na wszystko trzeba brac podpisy, w umowie mozna podzielic wykonanie strony na kilka etapow kazdy za inna kwote - np specyfikacja xxx zł engine xxxx zł layout xxxx zł dzieki temu w momencie gdy klient odstapi od umowy bedzie musial zaplacic za czesc wykonanego projektu. Zaliczki nie musisz brac - wystarczy dobra umowa i podpis :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 z doswiadczenia moge tez powiedziec ze bardzo wazna jest specyfikacja, ktora podpisuje klient, w umowie warto zamiescic tzw rozjemce czyli jakas zaprzyjazniona firme ktora w momencie gdy np klient bedzie krecil nosem ze nie chcial zeby tak strona wygladala bedzie mogla ustalic czy to co wywkonales bylo zgodne z specyfikacja. Na wszystko trzeba brac podpisy, w umowie mozna podzielic wykonanie strony na kilka etapow kazdy za inna kwote - np specyfikacja xxx zł engine xxxx zł layout xxxx zł dzieki temu w momencie gdy klient odstapi od umowy bedzie musial zaplacic za czesc wykonanego projektu. Zaliczki nie musisz brac - wystarczy dobra umowa i podpis :) Otóż to :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...