schakal Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Cześć, będę kupował niedługo kartę graficzną, zdecydowałem się na GALAXY GF 7900GS Zalman (1,2ms) Zastanawiam się czy wziąć wersję z 256 ram czy 512. Różnica w cenie jest około 100pln więc jest to trochę. Gdyby miało się okazać że na nic mi się to nie przyda to wezmę tą tańszą :wink: Planuję kiedyś dokupić sobie drugą kartę i jechać na SLI. Moja konfiguracja to: E6300 + Asus P5N-E SLI + 1 GB RAM + TAGAN 480 No i którą wybrać i dlaczego. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Ja bym wzioł z 256MB. Po pierwsze nie ma za wiele gier które wykorzystają 512 MB. Po drugie wersja z 512 MB ma prawdeopodobnie mniejsze możliwości OC. Co do SLI to myślę że nie warto. Lepiej będzie jak tą karte sprzedasz za jakiś czas i kupiś GF8800GTS lub GF8600xx. Wydajność dużo większa plus zgodność z DX10. A ceny w marcu spadną bo ATI ma wprowadzić swój R600 i może jakieś słabsze układy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Może żeby ułatwić ewentualne podpowiedzi powiem, że chciałbym na tym pograć w takie gry jak: Gothic 3 N4S:C, N4S:MW FEAR CS 1.6 Rozdziałka pasowała by mi 1280 x 1024 (dla mojego lcd). Czy przy takich grach nie będzie różnicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Nie będzie. Bierz 256Mb :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Różnica jest nieodczuwalna bierz 256 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jedynie FEAR może działać szybciej bo silnik gry jest zoptymalizowany pod dużą ilość ramu na karcie. Ale na płynności to się nie odbije a różnica rzędu 5-10% duża nie jest by dopłacić te 100 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bertold Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 bierz 512 (jeśli to zakup w przyszlosc) gry wykorzystujące taką ilosc ramu coraz czesciej beda sie pojawialy jesli ma to byc zakup przejsciowy np. na 3-6 miesięcy bierz 256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jeżeli chcesz jeszcze pograć parę miesięcy to bierz 512mb. Ja miałem 256 na 7800gt i teraz mam gtx z 512 i w grach takich jak gothic 3 jest ogromna różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) Jeżeli chcesz jeszcze pograć parę miesięcy to bierz 512mb. Ja miałem 256 na 7800gt i teraz mam gtx z 512 i w grach takich jak gothic 3 jest ogromna różnica.A wiesz że 7800GTX 512 ma szybsze zegary już od 7800 GTX?? Wtedy różnica jest duża. Test Przy samej różnicy w ilości pamięci tej różnicy już tak wyraźnej nie ma. Może będzie ok 1-5% w grach szybciej. A płaci się 100 zł za te 1-5%. Edytowane 8 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...