Skocz do zawartości
schakal

7900gs 256 Vs 512

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, będę kupował niedługo kartę graficzną, zdecydowałem się na

GALAXY GF 7900GS Zalman (1,2ms)

Zastanawiam się czy wziąć wersję z 256 ram czy 512. Różnica w cenie jest około 100pln więc jest to trochę. Gdyby miało się okazać że na nic mi się to nie przyda to wezmę tą tańszą :wink: Planuję kiedyś dokupić sobie drugą kartę i jechać na SLI.

Moja konfiguracja to: E6300 + Asus P5N-E SLI + 1 GB RAM + TAGAN 480

No i którą wybrać i dlaczego.

Dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzioł z 256MB. Po pierwsze nie ma za wiele gier które wykorzystają 512 MB. Po drugie wersja z 512 MB ma prawdeopodobnie mniejsze możliwości OC.

Co do SLI to myślę że nie warto. Lepiej będzie jak tą karte sprzedasz za jakiś czas i kupiś GF8800GTS lub GF8600xx. Wydajność dużo większa plus zgodność z DX10. A ceny w marcu spadną bo ATI ma wprowadzić swój R600 i może jakieś słabsze układy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może żeby ułatwić ewentualne podpowiedzi powiem, że chciałbym na tym pograć w takie gry jak:

Gothic 3

N4S:C, N4S:MW

FEAR

CS 1.6

Rozdziałka pasowała by mi 1280 x 1024 (dla mojego lcd).

Czy przy takich grach nie będzie różnicy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz jeszcze pograć parę miesięcy to bierz 512mb. Ja miałem 256 na 7800gt i teraz mam gtx z 512 i w grach takich jak gothic 3 jest ogromna różnica.

A wiesz że 7800GTX 512 ma szybsze zegary już od 7800 GTX?? Wtedy różnica jest duża. Test

Przy samej różnicy w ilości pamięci tej różnicy już tak wyraźnej nie ma. Może będzie ok 1-5% w grach szybciej. A płaci się 100 zł za te 1-5%.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi