magilla12 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Witam Skladam nowego kompa. AMD Athlon 64 X2 EE 4600+ BOX (Socket AM2, 65W) Asus ROG Crosshair nForce 590 SLI GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-700W Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) To już mam. Proszę o porade względem grafiki . Mam takie opcje 1.8800GTX 2.8800 GTS dwie w sli 3.Czekać na testy nowego radeona z układem R 600 który ma sie ukazać . Bardzo bym prosił o poradę Dzięki z góry za wszelkie sugestie. Magilla. :mur: Pozdrawiam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ile masz kasy i do czego potrzebujesz kompa?? Poza tym 700W to chyba jednak za dużo jeszcze [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ile masz kasy i do czego potrzebujesz kompa?? Poza tym 700W to chyba jednak za dużo jeszcze [; [/quoteOkolo 3000 głównie do najnowszych gier ,obróbki filmów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ile masz kasy i do czego potrzebujesz kompa?? Poza tym 700W to chyba jednak za dużo jeszcze [; Okolo 3000 głównie do najnowszych gier ,obróbki filmów. Te 3000 to na kompa czy tylko na grafike?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Okolo 3000 głównie do najnowszych gier ,obróbki filmów. Te 3000 to na kompa czy tylko na grafike?? Na grafike resztę mam podałem w poście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Troche źle wybrałeś, bo X2 nie będzie w stanie wykorzystać patencjału ani 8800GTX a tym bardziej 2x8800GTS w SLI. Lepiej było kupić C2D no ale nie ma co lamentować nad wylanym mlekiem :) Więc ja na teraz radziłbym kupić 8800GTS i zobaczyć jak karty z ATI będą na tle nVidii wypadać po wejściu R600. Bo może się okazać że właśnie R600 będzie wydajniejszy. Ale jeśli chcesz już teraz mieć max wypas to weź 8800GTX. Ale tylko przy monitorze LCD o przekątnej conajmniej 22 cale będzie można zobaczyć na co tą karte naprawde stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) Ja bym stanowczo czekał na R600... Resztę podzespołów rozumiem że już masz, ale o ile napisałeś tak, bo juz je sobie zatwierdziłeś to zastanów się nad zasialczem, bo Be-Quiet to nie najlepszy wybór, a widać że gotówkę masz... No i 700W nawet na 2xGTX Ci nie potrzebne, no i 700W Ciche nie będzie... Pozatym dziwię się że bierzesz X2 a nie C2D tym bardziej że masz gotówkę, co nie znaczy że X2 jest złe czy brzydkie, ale do takiego kompa to juz chyba myślę że mógłbyś dorzucić do C2D, chyba że wybierałeś pomiedzy x2 i 2gb ram a c2d i 1gb ram to tez wole x2 i 2gb ram... Lub coś w tym stylu zależnie od sytuacji. Ale na R600 bym czekał, co prawda testów nie widziałem a o tym GPU jest już potężna fama i samo to podwyższa napięcie i chęć wielkości tego GPU i nawet sam jestem ciekaw czy pokaz jego umiejętności sprawi, że wszyscy zaniemówią z wrażenia, czy powiedzą, miało być takie super-hiper, a jest tylko troszkę szybsze/konkurencyjne do G80... Choć patrząc na specyfikację R600 to gdybając, wydajność będzie dobra, bo IMO ati ma problem z wydajnością pamięci, ciągle za mało... Tzn GPU robi teoretycznie wydajniejsze ale przepustowość ramu ma podobną do geforców... R600 będzie miał 512bitową szynę pamięci co w poważnym stopniu sprawia większy potencjał... Jak będzie... to się okarze... Bynajmniej na R600 warto poczekać. EDIT: dzikidaniel troszkę mnie ubiegł co do C2D... Bynajmniej: Ale tylko przy monitorze LCD o przekątnej conajmniej 22 cale będzie można zobaczyć na co tą karte naprawde stać.Byś się zdziwił, że wcale nie trzeba, wystarczą wysokie parametry gry, aa, an i 1280x1024 czyli o wiele mniej niz 22" zeby zobaczyć, że ta grafa nie radzi sobie na mairę swojej ceny z niektórymi tytułami... Edytowane 9 Lutego 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ja bym stanowczo czekał na R600... Resztę podzespołów rozumiem że już masz, ale o ile napisałeś tak, bo juz je sobie zatwierdziłeś to zastanów się nad zasialczem, bo Be-Quiet to nie najlepszy wybór, a widać że gotówkę masz... No i 700W nawet na 2xGTX Ci nie potrzebne, no i 700W Ciche nie będzie... Pozatym dziwię się że bierzesz X2 a nie C2D tym bardziej że masz gotówkę, co nie znaczy że X2 jest złe czy brzydkie, ale do takiego kompa to juz chyba myślę że mógłbyś dorzucić do C2D, chyba że wybierałeś pomiedzy x2 i 2gb ram a c2d i 1gb ram to tez wole x2 i 2gb ram... Lub coś w tym stylu zależnie od sytuacji. Ale na R600 bym czekał, co prawda testów nie widziałem a o tym GPU jest już potężna fama i samo to podwyższa napięcie i chęć wielkości tego GPU i nawet sam jestem ciekaw czy pokaz jego umiejętności sprawi, że wszyscy zaniemówią z wrażenia, czy powiedzą, miało być takie super-hiper, a jest tylko troszkę szybsze/konkurencyjne do G80... Choć patrząc na specyfikację R600 to gdybając, wydajność będzie dobra, bo IMO ati ma problem z wydajnością pamięci, ciągle za mało... Tzn GPU robi teoretycznie wydajniejsze ale przepustowość ramu ma podobną do geforców... R600 będzie miał 512bitową szynę pamięci co w poważnym stopniu sprawia większy potencjał... Jak będzie... to się okarze... Bynajmniej na R600 warto poczekać. EDIT: dzikidaniel troszkę mnie ubiegł co do C2D... Bynajmniej: Byś się zdziwił, że wcale nie trzeba, wystarczą wysokie parametry gry, aa, an i 1280x1024 czyli o wiele mniej niz 22" zeby zobaczyć, że ta grafa nie radzi sobie na mairę swojej ceny z niektórymi tytułami... Dzięki ale jakos nie jestem przekonany do intela,co do monitora to mam 17"Sony HS 74B.którego nie chcę wymieniać .Jeżeli chodzi o zasilacz bequiet to mój kolega ma ten sam zestaw co ja tylko karta inna i muszę przyznać ze nie jest głośny a nawet cichy cichszy od tagana 480 który mialem.Takie jest moje zdanie,ale dziekuje za wyrażenie opinii. Pozdrawiam. Magilla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dzięki ale jakos nie jestem przekonany do intela 4600 jest kompletnie nie opłacalny jest słabszy od e6300 a droższy i gorzej się kręci no ale fanboystwo górą to już sobie lepiej 3800 kup, jest przynajmniej tani i wart tych pieniędzy. Może po kupnie C2D byś się przekonał :wink: Ja tam stawiam na wydajność a nie na naklejkę na coolerku. @Jarek nie wiadomo czy warto czekać bo tak naprawdę nie ma jeszcze konkretnych specyfikacji co, jak i za ile. A co do monitora to hmm 400zł i można mieć płaskiego CRT 21 a 8800 w większości gier sobie poradzi na 17' nawet z AAx8 i AFx16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Dzięki ale jakos nie jestem przekonany do intela :mur: Byle jakie c2d skopie tyłek temu x2, ale jak sobie chcesz. Masz duzo kasy i lubisz wyrzucać pieniądze w błoto prosze bardzo :lol: :gitarzysta2: Po co Ci aż 700W :?: muszę przyznać ze nie jest głośny a nawet cichy cichszyCichy cichszy :lol: Nie będzie cichy :) PS. Nie chce Cię zamartwiać ale ten x2 nie wykorzysta potencjału 8800gtx / gts :lol: Jak już masz kupować to kup gts po co przepłacać jak na 17" LCD nie zauważysz różnicy pomiędzy nim a gtx. PS2. :ploom: :ploom: PS3. mój kolega ma ten sam zestaw co ja tylkoI wszystko jasne skąd był pomysł na taki cfg :lol2: [edit] Za mniej niż 4k da rade złożyć Pc który będzie wydajniejszy [; [/edit] Edytowane 10 Lutego 2007 przez eQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Kolega się poradza, mozna mu powiedzieć, wyrazić swoją oinię, ale nie musisz robić tego tak ... po prostu w takie brzydki sposób. To jego sprawa, jaki sprzęt sobie wybiera. Może te 700W jest dla niego ciche, skąd wiesz, może to jest człowiek z wadą słuchu i z pewnego punkty widzenia go obrażasz. Jednak to nie jest istotne, człowiekowi pasuje to co wybrał i to jego interes. Fakt, że w takim razie błędę było wybranie x2, ale nie takim strasznem. Wy się pozatym za dużo benchmarków naoglądaliście. C2D jest dużo wydajniejsze od X2, ale X2 to bardzo dobre CPU i w sumie nie wszystkie gry, programy ( bardzo mało tego, potwornie mało ) które wykorzystują na raz dwa rdzenie. To wszystko się dopiero rozwija. Oczywiście C2D i tak będzie szybszy, ale X2 to nie taka tragedia, choć oczywiście C2D bez żadnych dyskusji jest lepsze. pozatym o ile Pan zapomnial to w grach liczy się grafika i mniej procesor. Pozatym to gry nie wykorzystują potencjałów CPU i GPU tak czy owak. Co do monitorów to poczytajcie po kolei, kto co powiedział i zastanówcie się jeszcze raz, co piszecie. Zresztą rozdzielczości LCD nie zmienisz a z czasem i wasze wielkie 8800GTX i tak samo R600 będzie się krzusić na 15" monitorach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Po co Ci aż 700W :?: Miedzy innymi po to ze mam zamiar robić raid,pozatym wole mieć zapas wat a nie mniejszy zasilacz który idzie na maxa,nie wspominając już o komforcie psychicznym.Poza tym kwestia wydajnosci ja testów nie robie bo mnie testy nie interesują .Więc czy to core duo intela czy AM-2 nie robi mi to żadnej róznicy,bo testy przeciez nie grają a głownie chodzi mi o gry.I jak kolega Jarek słusznie zauwazył Wy się pozatym za dużo benchmarków naoglądaliście. Pan zapomnial to w grach liczy się grafika i mniej procesor. Pozatym to gry nie wykorzystują potencjałów CPU i GPU tak czy owak. Pozdrawiam . Magilla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Poza tym kwestia wydajnosci ja testów nie robie bo mnie testy nie interesują .Więc czy to core duo intela czy AM-2 nie robi mi to żadnej róznicy,bo testy przeciez nie grają a głownie chodzi mi o gry.I jak kolega Jarek słusznie zauwazył Wy się pozatym za dużo benchmarków naoglądaliście. Pan zapomnial to w grach liczy się grafika i mniej procesor. Pozatym to gry nie wykorzystują potencjałów CPU i GPU tak czy owak. :huh: 1. Pisze sie poza tym nie pozatym :wink: 2. Nie chce cię martwić ale przez złożoności najnowszych gier procesor odgrywa bardzo dużą role. I jak już wcześniej pisałem 8800gtx/gts będzie spowalniane przez Twoją x2 :wink: Jeśli nadal chcesz żyć w przekonaniu, że rola procesora w grach jest mała to proszę bardzo :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 W pewnym sesnie masz troszkę racji w moim odczuciu, ale nie całkowitą, zawsze są jakieś odstępy i trzeba się potrafić postawić pośrdoku... Pokaż kilka testów w grach przy najwyzszych ustawieniach w wysokich rozdzielczościach i niskich też możesz pokazać zresztą. W niskich rozdzielczościach wyższość pokarze C2D, w wysokich rozdzielczościach sam się będę musial przekonać, ale wątpię, żeby C2D byłby aż o tyle wydajniejszy, o ile sie o niego spierasz. Na pewno będzie wydajniej, ale o ile... Oczywiście wybór X2 był całkowicie zły, ale to już po fakcie, także przyda się ewentualnie późniejszym nabywcą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Po co Ci aż 700W :?: Miedzy innymi po to ze mam zamiar robić raid,pozatym wole mieć zapas wat a nie mniejszy zasilacz który idzie na maxa,nie wspominając już o komforcie psychicznym.Poza tym kwestia wydajnosci ja testów nie robie bo mnie testy nie interesują .Więc czy to core duo intela czy AM-2 nie robi mi to żadnej róznicy,bo testy przeciez nie grają a głownie chodzi mi o gry.I jak kolega Jarek słusznie zauwazył Wy się pozatym za dużo benchmarków naoglądaliście. Pan zapomnial to w grach liczy się grafika i mniej procesor. Pozatym to gry nie wykorzystują potencjałów CPU i GPU tak czy owak. Pozdrawiam . Magilla Odzwyczaj się fanboystwa jak najszybciej bo tylko na tym będziesz tracił :wink: 700W hmm 500W spokojnie Ci wystarczy. Testów ahhh tylko skoro testy robione są na grach a C2D właśnie w grach uzyskuję największą przewagę a Ci chodzi o gry, prawda? Z resztą nie rozumiem ludzi mogą mieć coś lepszego i wydajniejszego za te same pieniądze to wolą to gorsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Odzwyczaj się fanboystwa jak najszybciej bo tylko na tym będziesz tracił :wink: 700W hmm 500W spokojnie Być może ale wole jednak mieć zapas. Ja nie chciałem dyskutować o procesorze czy o zasilaczu , bo ty masz swoje poglądy ,a ja swoje. Ja prosiłem was o pomoc w doborze karty grafiki. Zresztą za dwa lata znów wymienię całego kompa ,zawsze tak robię. A na te dwa lata na spokojnie mi ten zastaw wystarczy. Ale dziękuję za sugestie :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) , bo ty masz swoje poglądy ,a ja swoje.Taa tylko jest jedna mała różnica. Ludwiczek ma rację... Bierz 8800gtx i to by było na tyle w tym temacie. magilla12 masz odpowiedź więc juz nie pisz więcej postów w tym topicu. :wink: Edytowane 10 Lutego 2007 przez eQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Panowie czemu czepiacie się że autor wybrał X2?? Moim zdaniem to nie jest najgorszy wybór. Jaka jest różnaca pomiędzy 100 (z X2) a 150 (z C2D) klatkami na sekunde?? Jest ktoś dla kogo dopieru taki fps nazywa płynnością?? Komputer ma służyć do rozrywki a nie do marków i bicia rekowrdów. Po drugie to powiedzcie czy nie lepiej mieć mocniejszy zasilacz (nawet z duużą rezerwą) niż taki na styk?? W przyszłości przy rozbudowie jeden kłopot z głowy. Po trzecie tamatem przewodnim było jaką grafike autorowi polecić a nie czy dobrze kupił. Czytanie ze zrozumieniem czasami się przydaje ;) A może to poprostu oznaka zazdrości że niektórym się poszcześcioło i stać ich na taki sprzęt?? Co do pytania jaką to bym brał na razie GF8800GTS. Później możesz kupić drugą do SLI (jak będzie taka potrzeba) lub zmienić na nowszą (pewnie na GF9800xx za jakiś rok-dwa). Na razie każda gra ustawiona na maxa poleci na tym sprzęcie :) Edytowane 10 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla12 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Co do pytania jaką to bym brał na razie GF8800GTS. Później możesz kupić drugą do SLI (jak będzie taka potrzeba) lub zmienić na nowszą (pewnie na GF9800xx za jakiś rok-dwa). Na razie każda gra ustawiona na maxa poleci na tym sprzęcie :) Dzięki zrobię tak jak piszesz,tak planowałem ale chciałem się upewnić.Jestes jednym z niewielu co odpowiadają na temat Serdecsnie pozdrawiam. Magilla :D więc juz nie pisz więcej postów w tym topicu. Dzięki za rady . Ale kim ty jestes żebyś mi mówił czy mogę pisać dalej w temacie. Jak moderator lub admin mi to napiszą to uznam za zamknięty. Pozdrawiam Dziki Daniel Preepraszam ale ta druga odpowiedz sie nie do Ciebie tyczyŁa, o zamknieciu watku. To się tyczyło obrotnego kolgi eQ Pozdrawiam Magilla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Co do pytania jaką to bym brał na razie GF8800GTS. Później możesz kupić drugą do SLI (jak będzie taka potrzeba) lub zmienić na nowszą (pewnie na GF9800xx za jakiś rok-dwa). Na razie każda gra ustawiona na maxa poleci na tym sprzęcie :) Dzięki zrobię tak jak piszesz,tak planowałem ale chciałem się upewnić.Jestes jednym z niewielu co odpowiadają na temat Serdecsnie pozdrawiam. Magilla :D W dowód wdzięczności możesz mi kupić 8800GTS ;););) a tak na poważnie od tego jest forum by pomagać :) Edytowane 10 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...