Gość x_EP Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Cześć Od jakiegoś czasu doświadczam chwilowych freezów systemu. Komputer nagle staje na parę sekund i nic nie idzie zrobić. Na dwóch dyskach mam raid 0, dziś postanowiłem sprawdzić czy to może nie przez dyski, i okazuje się że na jednym coś jest nie tak (chce potwierdzić że to bad sectory): Głównie mnie interesuje ten Spin Up Time 113 5 265 264 (RAW) Normal Niżej (tylko na tym dysku) mam komunikat: NOTE : your hard disk has 23 reallocated sectors. Hard disks do have spare sectors (usually from 256 up to 1024) used to replace bad ones. This remapping operation is transparent to the end user. Anyway, this can lead to degradated performances (because remapped sectors are in different places of the disk than the original ones and the head needs additional moving). If reallocated sectors grow over time, you might encounter some serious troubles. A backup of the most important data is suggested anyway. Czy to oznacza ze mam bady na dysku i trzeba pomysleć o reklamacji? Edytowane 10 Lutego 2007 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Dysk się sypie. Jak masz jeszcze gwarancję na niego, to oddaj go na nią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...