Skocz do zawartości
Armo

Prowizorka :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem szczesliwym posiadaczem zasilacza ColorShit 350W. Dzis nagle i znienacka pękł cooler na zasilaczu ;) skutkiem tego byla dosc glosna praca kompa, a ze w sobote okolo godz. 20:00 ciezko o rezerwowy zasilacz, zrobilem mala prowizorke.

Polega ona na tym, ze w miejsce zepsutego coolera wlozylem inny 80 mm, z ta roznica, ze zasilanie wiatraczka zamiast podlaczyc do ukladu zasilacza podlaczylem do CHASIS FAN na mobo.

Cooler posiada wtyczke 3 pin, a jego obroty zalezne sa od temp otoczenia ( wczesniej umieszczony byl w budzie z ktorej wydmuchiwal powietrze ).

Po poskladaniu wszystkiego do kupy komp dziala w normie. Miernikiem zmierzylem napiecia i jest okie.

Calosc mozna zobaczyc na zdjeciach.

A teraz pytanie.

Czy taki uklad bedzie dzialac na dluzsza mete i jak to moze wplynac na prace kompa? Bo puki co nie mam funduszy na lepszy zasilacz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś podłączyć do molexa(czerwony i czarny) (czy nawet na krótko w samym zasilaczu)bez tego trzeciego kabelka. Ale jak zrobiłeś tak masz działać będzie nawet jak wicher będzie miał słabsze obroty, nie będzie kłopotu.

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego ma nie działać? (Pomijając jakość zasilacza ofkoz) Ja ma wentylator podpięty przez regulator do molexa zaraz chyba założę o tym temat w moddingu :damage_wall:.

Update: ehh... to late. ;]

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawil sie maly problem :( Wiatraczek w zasilaczu chyba nie wyrabia, temp w budzie podskoczyla z 30 do 42 stopni ;( CPU tez sie bardziej grzeje, temp okolo 50 stopni, poprzednio 40 :/

Odkrecilem CPU i grafe na defaultowe ustawienia, chyba sie nie obejdzie bez zmiany zasilacza.

Jaki proponujecie w cenie do 100 PLN.

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ze mnie debil :mur:

Zle podlaczylem wiatraczek w zasilaczu, zamiast wydmuchiwac, wciagal powietrze do srodka ;)

Temp juz w pozadku :)

"Kto nie pracuje, nie popelnia bledow" ;)

Wolan, co do pytania to patrz na sygnature: komp nr1.

Edit: http://www.allegro.pl/item162754822_zasila...arancja_fv.html

ten chyba powinien byc dobry ?

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi