Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 eh siostrzyczka nie daje mi spokoju ciągle do kompa i do neta chce mieć dostęp :-| Więc coby mnie nie stresowała postanowiłem wreszcie przymierzyć się do zbudowania jej własnej machiny liczącej :lol: jak zawsze przy takich przedsięwzięciach dość istotna jest cena... Komp ma służyć do słuchania muzy, siedzenia w necie( o tym jeszcze później ) i zabawy w jakieś mało wymagające gry typu Worms, Icy Tower... Na tym kalkulatorku będzie stawiany Win XP więc jednak co nieco policzyć powinien umieć... od przeglądania allegro aż głowa boli rozbieżności cenowe duże a moja wiedz z zakresu starszych kompów nikła, toteż nie chcą zostać oszukanym zwracam się do was szanowni userzy z prośbą o pomoc i konsultację - cała koncepcja kompa wygląda mniej więcej tak: Monitor: Jakiś CRT do zdobycia we własnym zakresie Głośniki+klawa+mycha:jak wyżej obudowa: mam zasiłka: mam napęd:mam flop: hehe mam ktoś po kosztach?? karta sieciowa: 10/100 jakaś leży na półce chyba 3com oby działała Procek: coś pokroju PIII ~733MHz ~20zł? Płytka: bo ja wiem chyba nie opłaca się brać czegoś firmy krzak ~50-100zł Ram: 512MB 133MHz ~100zł Dysk: coś koło 40GB tylko żeby nie buczał jak eskadra myśliwców :? ~70-100zł no to gdzie Ciąć gdzie dołożyć :lol2: potrzebuję jeszcze jakiegoś Routera czy czegoś w tym stylu żeby rozdzielić neta na ten "nowy" nabytek ale o tym to już kompletnie nic nie wiem;/ z Góry dziękuję za okazanie jakiego kolwiek zainteresowania moją sprawą, za ewentualne błędy bardzo przepraszam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Cześć,Monitor-jakiaś używana 17" CRT flatron/trinitron ~120zł ten PIII 733 będzie jednak za słaby,kupiłbym na twoim miejscu Celerona 1,7 na s.478 ~80zł(jak poszukasz kupisz i za 70zł),do tego jakąś płytę główną za 40,50zł.Ram-tj pisałeś-512 pc 133,klawiatura ,myszka i głośniki-coś najtańszego(można by było kupić Logitechy X210 ,z tym że wyobrażam sobie jakich gniotów typu Doda&Wiśniewski musi słuchać Twoja siostra,więc chyba lepiej coś słabego kupić,żeby Ci zdrowia psychicznego nie niszczyła-no offence jeśli się mylę :) )Stacja dyskietek-jeśli jeszcze w szkole używają tego,to można kupić,jeśli nie ,szkoda miejsca na flopa.Dyska twardy-nowa 80tka kosztuje w sklepach ok 150zł,za używaną 40tkę dałbym nie więcej niż 60zł.Ale sugerowałbym mimo wszystko kupić nowy dysk.Karty sieciowe kosztują grosze.Jeśli masz neostradę,polecam router Pentagram cerberus Lite.Bdb ,stabilny router Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Mam niestety radyjko, nie neo :sad: a Ten celeron był by wydajniejszy od PIII Tualatin?? bo za 50-80zł to można go czasem wyrwać na allegro... a może polecicie jakieś płytki s370 lub s478 bo nie chciał bym sprawić sobie ostaniego chłamu... chyba rzeczywiście wezmę nowy dysk - nie chcę pierdziawki jakiejś ech i oczywiście zapomniałem o grafie jakiejś...pewnie to będzie jakieś 50-100zł na nią, coby ładny obraz dawała :) myślałem nad jakimś GF 3,4 w sumie kiedyś miałem Ati 9100 i też nie była zła... Edytowane 11 Lutego 2007 przez Zawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A może coś na s754?? Jakiś Sempron 2600+ i płyta na nF 430 z GF6100?? Do tego 512MB DDR ECC (nie R). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Też nad tym na początku myślałem( i nawet dałem ogłoszenie na giełdzie) tylko to już troszkę drożej wychodzi, no chyba że masz namiary na jakichś tanich sprawdzonych sprzedawców Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Pentium IV 2GHz/400fsb/256Kb l2/1.75V + chłodziwo od Cooler Master + flop + resztki pasty OCZ Ultra+ (w tubce, nie na procku) za 80-100zł (pisz na pm'kę) Płyta na intel 845: http://allegro.pl/item165003814_plyta_glow...bcm_od_1zl.html Za ~50zł da się zdobyć. 512Mb ddram można za 120zł mieć. Dysk 40Gb 7200rpm 2Mb cache za ~100zł Grafa to jakiś gf 2mx za 20zł (do Wormsów styknie, a jak siostra wpadnie w szał Sims2 to na 800x600 @ low da się pykać) Edytowane 11 Lutego 2007 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 do sims2 to bardziej potrzebny jest ram od grafy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 P IV kojarzy mi się z takim małym piecykiem :-/ to już bym wolał do 754 dozbierać... a powie mi ktoś jaki jest z tym Tualatinem bo im mniej ciepła to wszystko będzie wydzielać tym ciszej będzie a to też dość istotne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ten "mały" piecyk na tym Cooler Masterze + OCZ Ultra+ paście miał wg. 2 różnych czujników z 2 różnym mobo jakieś 30' C w idle'u i jakieś 45-50' C w stresie. Choć tu wychodzi 130-150zł, 754 to proc ~100zł, mobo ~100zł. Więc dozbierać można :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 co wy mowicie :P takie sprzety dla siostry ? Moja ma durona 700@900 40 gb 768 mb ram ddr tnt2 I do neta/muzy/filmow jest to wystarczajace siostra nie widzi roznicy pomiedzy moim a jej kompem ;) no chyba ze chodzi o simy 2 :P Tak wiec konkluzja jest jedna - skoro nie widac roznicy to po co przeplacac :) A co do celka 1.7 to no way - procek ten jest bardzo slaby i ide o zaklad ze celeron tualatin 1200 jest mocniejszy. Jak juz to bym poszedl w jakiegos semprona na 754 bo tanie jak barszcz sa teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 co wy mowicie :P takie sprzety dla siostry ? Moja ma durona 700@900 40 gb 768 mb ram ddr tnt2 I do neta/muzy/filmow jest to wystarczajace siostra nie widzi roznicy pomiedzy moim a jej kompem ;) no chyba ze chodzi o simy 2 :P Siostra siostrze nie równa :) Wiekiem pewnie też :> Lepiej sprzęt wydajniejszy niż... słuchać siostrzane wywody na temat 'złomu' :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) co wy mowicie :P takie sprzety dla siostry ? Moja ma durona 700@900 40 gb 768 mb ram ddr tnt2 I do neta/muzy/filmow jest to wystarczajace siostra nie widzi roznicy pomiedzy moim a jej kompem ;) no chyba ze chodzi o simy 2 :P Tak wiec konkluzja jest jedna - skoro nie widac roznicy to po co przeplacac :) A co do celka 1.7 to no way - procek ten jest bardzo slaby i ide o zaklad ze celeron tualatin 1200 jest mocniejszy. Jak juz to bym poszedl w jakiegos semprona na 754 bo tanie jak barszcz sa teraz Zgadzam się z IGI po części :) Procesor 1 GHz i 512 ram wystarczy w zupełności dla XP do takich zastosowań jak przeglądanie stron www, słuchania muzyki i gry w Sims1, co do dwójki to się nie wypowiem, bo nie orientuje się już w "nowych grach" :) Oczywiście im lepszy sprzęt tym większy komfort pracy. Edytowane 11 Lutego 2007 przez neho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 by 'komfortowo' pograc w simsy2 przy 800x600 trzeba miec procka porownywalnego z axp 1.2GHz gf4mx440 64ram 64bit, 512ram ;) testowane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A ja dorzucę, że siedzę na pewnym forum o Sims2 (jak "doradca" techniczny, bo jak widzę texty typu: "gra mi się zawiesza", odpowiedź "zmień zasilacz" (a odpowiadający nawet nie wie co piszę) to....) I owszem są użytkowniczki mające Durnia/256mb ram i gf 2 (te to już kompletnie klną na kompa), są takie osoby ze "standardem (jakiś athlon XP, 512mb ram i 4mx/4ti/9550 etc), które też twierdzą, że komp - złom i trza zmodernizować, są osoby z "wypasem" (Athlon 64, P4 ~3Ghz, 1Gb ram i coś pokroju 6600), które są zadowolone.... Ale i znajdą się zestawy z jakiś 7800, 2Gb ram i 2-rdzeniówką.... :) Więc to też zależy od potrzeb siostry. Choć z podstawionych na początku topicu zadań, to Athlon/ P4/Semp, 512mb ram i 4mx będą "wypasem". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 by 'komfortowo' pograc w simsy2 przy 800x600 trzeba miec procka porownywalnego z axp 1.2GHz gf4mx440 64ram 64bit, 512ram ;) testowane ;) Zgadzam się. Kuzynka na Athlonie XP 2200+, GF4 MX440 64MB i 256Mb RAM na megazawalonym systemie (jak to baby :mur:) pogrywa sobie w SIMS 2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A na kompie P3, 64mb ram i tnt2 da się nawet wejść do najmniejszej okolicy i nie ma kwadratów zamiast liter etc. :P Ale EOT.... może poczekajmy na werdykt założyciela topicu. Ja jestem za min prockiem 1.5GHz, 512mb ram i 2mx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 narazie dałem ogłoszenie na giełdzie ponownie szukam płytki s754 z integrą i ewentualnie jakiegoś procka pod to, jak nie wypali to będę szukał jakiegoś jakiegoś pentkaIII Tualatin i reszty osprzętu na allegro ;/ ale zdecydowanie bardziej wolał bym dokonać transakcji gdzieś w okolicach wawy i nie bawić się w żadne przesyłki przelewy... nic mnie nie przekona do piecyków z PIV i Celkiem na pokładzie (bez urazy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 http://allegro.pl/item165387951_sempron_26...serial_ata.html Hmm co do mobo to cudo nie będzie... ale 230zł i z Wa-wy :) Więc myślę, że z 10-20zł dałoby się jeszcze opuścić z ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 no wiesz jak już się zdecydowałem na 754 to nich choć ma PCI-e jeszcze poczekam na razie się nie pali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...