Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Witam ponownie :) Sorki, ze sie tak rozpisuje, ale i tak jest tu tak malutko postow, ze pewnie sie nudzicie :) Po tym, co czytalem przez ostatnie dni poszedlem dzis na gielde komputerowa i co nieco kupilem. Jestem posiadaczem (nie wiadomo, czy szczesliwym, bo nie mam jak sprawdzic...) Athlonka 1700+ z 51 tygodnia CB. HB, czyba juz nie istnieja :) Mam jednak nadzieje, ze i ten CB bedzie sie krecil. Kupilem Samsungi 256MB 333MHz D (C tez juz nie mozna znalezc). Niby C sa gorsze, ale testowalem z kumplem i bez zajakniecia taka sama kostka jak moja szla na 400MHz. No i koniec chwalenia sie :) Zakupy zrobilem m.in. dzieki Wam :) No i teraz problemy. Problem mniejszy: kupilem Cooler Mastera CP5-7JD1BOL - nie wiem, czy wystarczy. Jest dosc duzy, aluminiowy z wkladka miedziana i wolnym wentylatorem. Jesli jestescie pewni, ze jest za kiepski, to moze jutro bym go na cos wymienil. Ale nie moze byc za drogi... Problem drugi: Epoxy nie przyjechaly i na razie nie bedzie. Zostaja: Asus (najtansza wersja 570, a zadnych bajerow), Winfast (460, ale kiepsciuchny chyba, malo PCI), ABit (ten odpada, bo nie ma standardowych zlaczy i malo PCI), Solteki (460 chyba, ale sie skonczyly - nic o nich nie wiem i nie wiem, czy warto). No wlasnie jutro prawdopodobnie beda MSI z grafika (dzis tez byly, ale nie moglem sie zdecydowac). No i zaczynam sie powaznie nad tym MSI zastanawiac. Chodzi o wersje z minimalnym mostkiem poludniowym i polnocnym z grafika (K7N2G, albo MS-6570 - nie wiem, ktora nazwa prawdziwa). Co o tym sadzicie? Kupilbym jeszcze jedna kostke 256/333, wiec pamiatka moglaby pracowac w parze no i dla grafiki by troszke zostalo :) Od dawna nie gralem w zadna gre wiec na prawde lepsza grafa nie jest mi potrzebna. Tak tanio niczego nie kupie. Co o tym sadzicie? Slyszeliscie cos o tych plytach? Jak z kreceniem itp.? Bardzo ciekuje za odpowiedz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Hmmm o MSI na nFORE2 to nic nie wiem...w testach wydajnościowych wszystkie mobo na nforce2 maja b.zbliżoną wydajność...A więc przy podjeciu decyzji powinna Ci służyć zawartoś (jakieś dodatkowe bajery...czasami przydatne) i opcje overclocingu lecz takowych nie znam... Z tych płyt co wymieniłes to bym brał tego SOLTEKA (narazie na niego nie narzekam...) chyba że by Epoxy sie zjawiły... http://www.ninjalane.com/display.aspx?docname=sl-75frn powyżej masz linka do recenzji solteka! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Hmmm o MSI na nFORE2 to nic nie wiem...w testach wydajnościowych wszystkie mobo na nforce2 maja b.zbliżoną wydajność...A więc przy podjeciu decyzji powinna Ci służyć zawartoś (jakieś dodatkowe bajery...czasami przydatne) i opcje overclocingu lecz takowych nie znam... Z tych płyt co wymieniłes to bym brał tego SOLTEKA (narazie na niego nie narzekam...) chyba że by Epoxy sie zjawiły... http://www.ninjalane.com/display.aspx?docname=sl-75frn powyżej masz linka do recenzji solteka! No wlasnie przypuscmy, ze wydajnosc maja podobna i bajery podobne. Czy funkcje umozliwiajace overkloking sa identyczne na wszystkich plytach na nforsie2? No i co z ta grafika? Czy to dobre rozwiazanie dla mniej wymagajacego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 jak ci sie nie kce szukac samemu to ci pomoge http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1759&p=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Czy ta grafika dla mniej wymagającego to dobre rozwiązanie to...sam nie wiem ja bym wolał kupić płytke bez grafy i kupic j a osobno... Mysle że funkcje oc sa również zbliżone... ale stabilność może byc różna... Zostawiam to ocenie innym forumowiczą! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Ani soltek ani msi nie umozliwi ostrego podkrecania bo maja ograniczone napiecie na rdzen do 1,8 v (potrzebny vmod) A co do zintegrowanej karty na msi to jej wydajnosc jej kiepska bo lyka pamiec RAM (swojej nie posiada) dopiero przy dual'u poprawia sie jej wydajnosc tu masz linki do recenzji plyt msi (nie tylko) http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=2591 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Ani soltek ani msi nie umozliwi ostrego podkrecania bo maja ograniczone napiecie na rdzen do 1,8 v (potrzebny vmod) A co do zintegrowanej karty na msi to jej wydajnosc jej kiepska bo lyka pamiec RAM (swojej nie posiada) dopiero przy dual'u poprawia sie jej wydajnosc tu masz linki do recenzji plyt msi (nie tylko) http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=2591 mógłbys dokładniej opisać ten Vmod??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Aaaa jeszcze jedno, zapomnialem dodac, ze musze miec koniecznie korzystac z conajmniej dwoch kart graficznych i dwoch monitorow. Kazdy, kto robi cos innego niz granie i pisanie w Wordzie i zakosztowal mozliwosci posiadania dwoch monitorow wie, o co chodzi. Obecnie mam Banshee na PCI jako glowna karte i S32X/3D na AGP jako dodatkowa (dziwne wyjscie, ale tak wyszlo). Czy majac karte na czipsecie moge normalnie wkladac inne karty graficzne? Bedzie toto dzialac? Rozumiem, ze ta karta jest wbudowana w czipset, ale dla systemu jest zwykla karta AGP, wiec moje Banshee moge dolozyc, czy tak? A co z podkrecaniem takiej karty na czipsecie? Da sie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Ani soltek ani msi nie umozliwi ostrego podkrecania bo maja ograniczone napiecie na rdzen do 1,8 v (potrzebny vmod) A co do zintegrowanej karty na msi to jej wydajnosc jej kiepska bo lyka pamiec RAM (swojej nie posiada) dopiero przy dual'u poprawia sie jej wydajnosc tu masz linki do recenzji plyt msi (nie tylko) http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=2591 Jak juz napisalem w moim poscie ( :) ), zamierzam kupic plyte MSI i druga kostke ramu. A co do napiecia to jest to sprawa sprzetowa, czy wgranie odpowiedniego biosu pomaga? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Czy majac karte na czipsecie moge normalnie wkladac inne karty graficzne? Bedzie toto dzialac?Na mojej(nie uzywanej juz) 4G4A+ z grafa, po wlozeniu grafy do AGP, ta zintegrowana sie wylaczala sama :( Zeby brykala, AGP musialo byc puste, wiec pewnie ze wszystkimi tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Czy majac karte na czipsecie moge normalnie wkladac inne karty graficzne? Bedzie toto dzialac?Na mojej(nie uzywanej juz) 4G4A+ z grafa, po wlozeniu grafy do AGP, ta zintegrowana sie wylaczala sama :( Zeby brykala, AGP musialo byc puste, wiec pewnie ze wszystkimi tak jest. Nie zrozumielismy sie. Chce zeby dzialala ta zintegrowana i oprocz tego jakas na PCI :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Aaaa jeszcze jedno, zapomnialem dodac, ze musze miec koniecznie korzystac z conajmniej dwoch kart graficznych i dwoch monitorow. Kazdy, kto robi cos innego niz granie i pisanie w Wordzie i zakosztowal mozliwosci posiadania dwoch monitorow wie, o co chodzi. Obecnie mam Banshee na PCI jako glowna karte i S32X/3D na AGP jako dodatkowa (dziwne wyjscie, ale tak wyszlo). Czy majac karte na czipsecie moge normalnie wkladac inne karty graficzne? Bedzie toto dzialac? Rozumiem, ze ta karta jest wbudowana w czipset, ale dla systemu jest zwykla karta AGP, wiec moje Banshee moge dolozyc, czy tak? A co z podkrecaniem takiej karty na czipsecie? Da sie? :) Ale przecież kupując np. Radka 9000 możesz spokojnie korzystać z dwóch monitorów jednocześnie... Nie potrzebujesz dwóch kart graf. Ja bym jednak nie brał tej płyty ze zintegrowaną grafą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszak Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Ale przecież kupując np. Radka 9000 możesz spokojnie korzystać z dwóch monitorów jednocześnie... Nie potrzebujesz dwóch kart graf. Ja bym jednak nie brał tej płyty ze zintegrowaną grafą. Nie stac mnie na to. Pytalem tylko czy da sie do tej plyty wkladac inne karty PCI przy wlaczonej zintegrowanej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Druga grafa do PCI na 99% będzie działać, ale do AGP na 99% nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...