Skocz do zawartości
pancer33

Acer 3690

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie bawilem sie nim i upss :D usunolem (chyba)partycje ukrytą.I teraz nie dziala magiczne Alt-F10.Teraz pytanie :

1-czy ta partycja recowery znajduje się z przodu dysku?

2-jak tej partycji nawet nie widzi Linux-Knoppix czy juz ja nie ma :cry:

3-pisze że dyska mam 100GB,ale jak licze to wychodzi mi że ma 93GB czy tak powinno byc?-dysk podzielony na dwie partycje :mur:

4-jesli ktos ma taki sam model to prosze o podanie wielkosci partycji jakie byly fabryczne

5-czy w domowych warunkach mozna przywrocić tą ukrytą partycje,dodam że mam backup systemu po zakupie go w media-orginalny.

Ewentualnie jakie programy ponoga mi w odzyskaniu tej partycji.Pozdrawiam. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda. Ja usunalem odrazu ta partycje po zakupie bo nie lubie jak mi cos tam zasmieca i zajmuje niepotrzebnie miejsce kiedy mam zrobiona na wszelki wypadek kopie partycji. Zreszta nawet z recover cd nie ma problemu zeby wszystko od nowa wgrac na dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze to na twoim miejscu olal bym to cale altf10 bo i tak sie to nie przydaje, ja odrazu po kupieniu tego lapa (wersja z media ale dysk 120gb) formatnolem na ostro caly dysior i zyje:>

co do tego ze masz napisane dysk 100gb a po formacie 93 to zecz normalna jak przestudiujesz podstawowa wiedze o jednostakch danych (bity,bajty) to dowiesz sie dlaczego masz 93gigsy. i niema dysku ktory mialby np 200gb napisane i tyle do uzycia :P

ps jak nie znajdziesz odpowiedzi to ci napisze o co z tym biega

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tymi bajtami to czytałem.Dzieki za odpowiedz.Ale.....jak bardziej sie nim pobawilem :D to sie zrobiło 103GB :blink: (mam swiadka)wiec zabawa (dyskiem) dalej trwała i ups 93GB i za chole....e nie wróci już do 103GB.Więc albo cos tam jeszcze siedzi (kilka giga) albo byl gdzies błąd odczytu :lol2: .Te 103GB miałem 2 dni dopuki znów nie zaczołem zabawe z Part.Magic.Więc to mnie zaciekawiło i stąd moje pytanie o wielkość tego dysku :sad:

Jaśli ktos mógł by się odnieść do tego zdarzenia byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą ukrytą partycję z systemem knoppix musi widzieć. Jeżeli jej nie widzi to znaczy że chyba jej już nie masz. Jeżeli ją masz to mbr da się naprawić.

Co do dysku, to raczej nie powinien pokazywać więcej niż ma, bo : :)

w teorii : 1GB = 1024B * 1024 * 1024 = 1073741842B

w hdd : 1GB = 1000B * 1000 * 1000 = 1000000000B

więc : 1000000000/1073741842=0,93 => 93%

i : 100GB x 93% = 93GB

Edytowane przez TomCat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi