Skocz do zawartości
LPKorn3324

A64 3200+ Vs X2 3600+

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam kupić nowego cpu i dotąd z racji bardzo ograniczonych środków moim wyborem był A64 3200+ na AM2. Z tego co wiem to można go ładnie podkręcić, i w ogóle jak za 280 zł to jest si.

Kilka dni temu zobaczyłem jednak x2 3600+ o 50 zł droższego od tego 3200+ i teraz poważnie się zastanawiam nad nim. Niby skok technologii jest, w końcu 2 rdzenie. Ale właśnie co one dają?

Te 50zł różnicy muszę wykorzystać w 100% (zasadniczo szukam hajsu na nowy zasilacz;)) i jeżeli w wypadku tego cpu 2 rdzenie to tylko marketing jak na dobrą sprawę i 64 bity to chyba jednak lepiej dać sobie spokój? Czy jestem w stanie na co dzień odczuć różnicę? Dodam, ze cpu będzie działał z 1GB ramek (geile 533)i 7600gs od galaxy. Czy w wypadku takiej konfiguracji będzie jakaś różnica 1 vs 2 rdzenie? Oczywiście w grę wchodzą gry ;) wiadomo programy do neta itp, grafika (photoshop) i oglądanie materiałów w HD.

Tym samym co wybrać?

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa rdzenie są fizycznie obecne :), 64bity też działają - instalacja Win XP x64 pro chyba o tym świadczy. Procesory kręcą się bardzo zróżnicowanie - moj 2512MHz @ 1,525V, Ekspert zrobił 2700 Mhz na bodajże 1,3V.

Procesor ogólnie przydatny do jednoczesnego ściągania (dc++), grania w gierki internetowe i nagrywania płyt DVD :) Jeśli nie robisz kilku rzeczy naraz to IMO lepszy będzie jednojajowiec w wersji 3000+ - napewno poleci na 2,2Ghz :) BTW mogę wiedzieć, jaką płytę główną wybrałeś?

EDIT; chociaż, mówiąc szczerze, różnica między 3200 a 3000 jest rzędu ~10zł, więc weź wyższy model :)

Edytowane przez micitek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro różnica w cenie to tylko 50zł , to aż dziwnie podejrzanie tanio jak za tego X2 .

Ja bym brał proca dwujajecznego ,pewniakiem w nowych grach

Crysis , Stalker i innych będzie on bardziej wydajny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

micitek - patrz twój opis ;) tyle, że wersja bez sli przynajmniej oficjalnie bo ponoć idzie nowym biosem odblokować.

W kwestii jednoczesnego wypalania dvd, ściągania, grania i robienia kanapek ;p to nie jest to moja działka. Albo zwyczajnie gram albo siedze w windzie i przeglądam neta, słucham muzyczki itp. Najwyżej w chwili gdybym grał to może sobie lecieć torrent w tle ale nie jest to regułą.

Spotykałem się już z opiniami, że w wielu przypadkach mieć lepiej 1 rdzeń i dobre OC niż x2 i standard. Ponadto przez pewien czas z braku funduszy na zasilacz bede raczej jechał na cpu bez o/c więc w tej sytuacji też nie wiem co lepiej wziąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi