LPKorn3324 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) zamierzam kupić nowego cpu i dotąd z racji bardzo ograniczonych środków moim wyborem był A64 3200+ na AM2. Z tego co wiem to można go ładnie podkręcić, i w ogóle jak za 280 zł to jest si. Kilka dni temu zobaczyłem jednak x2 3600+ o 50 zł droższego od tego 3200+ i teraz poważnie się zastanawiam nad nim. Niby skok technologii jest, w końcu 2 rdzenie. Ale właśnie co one dają? Te 50zł różnicy muszę wykorzystać w 100% (zasadniczo szukam hajsu na nowy zasilacz;)) i jeżeli w wypadku tego cpu 2 rdzenie to tylko marketing jak na dobrą sprawę i 64 bity to chyba jednak lepiej dać sobie spokój? Czy jestem w stanie na co dzień odczuć różnicę? Dodam, ze cpu będzie działał z 1GB ramek (geile 533)i 7600gs od galaxy. Czy w wypadku takiej konfiguracji będzie jakaś różnica 1 vs 2 rdzenie? Oczywiście w grę wchodzą gry ;) wiadomo programy do neta itp, grafika (photoshop) i oglądanie materiałów w HD. Tym samym co wybrać? Edytowane 17 Lutego 2007 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) Dwa rdzenie są fizycznie obecne :), 64bity też działają - instalacja Win XP x64 pro chyba o tym świadczy. Procesory kręcą się bardzo zróżnicowanie - moj 2512MHz @ 1,525V, Ekspert zrobił 2700 Mhz na bodajże 1,3V. Procesor ogólnie przydatny do jednoczesnego ściągania (dc++), grania w gierki internetowe i nagrywania płyt DVD :) Jeśli nie robisz kilku rzeczy naraz to IMO lepszy będzie jednojajowiec w wersji 3000+ - napewno poleci na 2,2Ghz :) BTW mogę wiedzieć, jaką płytę główną wybrałeś? EDIT; chociaż, mówiąc szczerze, różnica między 3200 a 3000 jest rzędu ~10zł, więc weź wyższy model :) Edytowane 17 Lutego 2007 przez micitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Skoro różnica w cenie to tylko 50zł , to aż dziwnie podejrzanie tanio jak za tego X2 . Ja bym brał proca dwujajecznego ,pewniakiem w nowych grach Crysis , Stalker i innych będzie on bardziej wydajny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Popieram współmieszkańca jakże cudnego Bytomia :) Jak potrafisz męczyć kompa wieloma procesami naraz to brałbym 2-jajkowca... A jak nie to 1-rdzeniówka styknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 micitek - patrz twój opis ;) tyle, że wersja bez sli przynajmniej oficjalnie bo ponoć idzie nowym biosem odblokować. W kwestii jednoczesnego wypalania dvd, ściągania, grania i robienia kanapek ;p to nie jest to moja działka. Albo zwyczajnie gram albo siedze w windzie i przeglądam neta, słucham muzyczki itp. Najwyżej w chwili gdybym grał to może sobie lecieć torrent w tle ale nie jest to regułą. Spotykałem się już z opiniami, że w wielu przypadkach mieć lepiej 1 rdzeń i dobre OC niż x2 i standard. Ponadto przez pewien czas z braku funduszy na zasilacz bede raczej jechał na cpu bez o/c więc w tej sytuacji też nie wiem co lepiej wziąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 a po co ci am2 przeciez na 939 zlozysz taniej i lepiej: biostar nf a9a za 200zl Htt na poziomie 360 Venice 3000@ tak oc na poziomie 2,7ghz przy V 1,5 to koszt 170zl zasilacz delta z potrojna 12V za 70zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 tylko ze potem na am2 beda taniec procki, a na s939 drozec, wiec jak za jakis czas bedzie chcial wymienic jednak na 2-rdzeniowca to na am2 bedzie taniej IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...