Bogumil Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Siema Ludzie... Mam problem z podkręceniem procka. - procesor - intel d805 (2.66 ghz), - płyta główna gigabyte ds4, - pamięci RAM OCZ 2 x 512 6400 platinium, - geforce 7600 gs gainward, Aktualnie udało mi się podkręcić procka do 3.40 ghz, działa na bus speed 170 (fabrycznie 133), system jest stabilny, nie podniosłem napięcia żadnego z kompotentów, temp procka nie przekracza 64 stopni w stresie (prime 95), przeciętnie jednak jest to okolo 45 stopni. W momencie którym podnoszę bus speed na 175, podnosząc również napięcię procka, komputer resetuje się niemalże tuż po rozpoczęciu próby ładowania windowsa albo tuż po odpaleniu kompa- i tak w kółko dopóki nie zmiejszę bus speed`a spowrotem na 170. Wiem że ten d805 może zostać spokojnie podkręcony do 3.80ghz na chłodzeniu powietrzem. W czym może być problem? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 moze w pamieciach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumil Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 moze w pamieciach... napisz dlaczego sadzisz ze to moze byc RAM? Zaznaczam ze dzialaja ponizej swoich granic mozliwosci...hmm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 1. Skad pewnosc ze poleci na 3.8GHz? 2. Na jakim zasilaczu jedziesz? Jaka ver BIOSu mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumil Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 1. Skad pewnosc ze poleci na 3.8GHz? 2. Na jakim zasilaczu jedziesz? Jaka ver BIOSu mobo? a.d. 1: http://www.tomshardware.com/2006/05/10/dual_41_ghz_cores/ http://www.legitreviews.com/article/334/3/ a.d. 2: Zasilacz 450`ka Chieftec`ka, bios F8 (najnowszy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Pieknie tylko Because the 805 processor is labeled with the latest B0 core version but is identified only as a CPU with the specification number SL8ZH, anybody who wishes can obtain a processor that's functionally equivalent to the one we tested for this story. Naturally, this doesn't constitute a 100% guarantee that you'll be able to achieve the same exact overclocking speeds we did, of course...I krecili na blizej nie okreslonym Asusie ( szkoda mi zglebiac 45 stron jesli kazda wazy ~0.5MB) a na Legit Reviews ukazal sie widok ASUS P5WD2 Premium a nie GIGABYTE GA-965P-DS4 co stanowi pewna roznice co do podkrecania, nie uwazasz? Pozatym nie kazda sztuka kreci sie tak samo :rolleyes: update Pogrzebalem na THG - Choosing the right chipset for this overclocking project is easy: all chipsets that support dual core processors command a FSB that runs at least at 200 MHz, which also means that any of them can support the Pentium D 805. We were able to successfully implement our overclocking project, in fact, using the following motherboards from Asus and Gigabyte: Asus P5WD2-E Premium (Intel 975x) Asus P5WD2-WS Premium (Intel 975x) Asus P5WD2 Premium (Intel 955X) Gigabyte G1975X Turbo (Intel 975X) Gigabyte 8I955X Royal (Intel 955X)L/li> Those who want to be very sure that this CPU will work in their chosen motherboards, to fulfil their overclocking dreams, should first examine closely the compatibility listings from the motherboard makers. We took a look at the three biggest retail motherboard vendors - Asus, Gigabyte, and MSI - to check them out. Here's what we learned. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) daj nawiew na płytę, i maxymalne napięcia na mostek polnocny, poludniowy, fsb, na pamięci z 2v i srawdzaj procka pozdr edit. do ds4 polecam bios f6/f7 Edytowane 21 Lutego 2007 przez 05_03_1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumil Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 daj nawiew na płytę, i maxymalne napięcia na mostek polnocny, poludniowy, fsb, na pamięci z 2v i srawdzaj procka pozdr edit. do ds4 polecam bios f6/f7 Wczoraj usiadłem ponownie do kręcenia. Podniosłem napięcie procka powyżej maksymalnej dopuszczalnej - czyli z 1.40 do + - 1.70(...)... FSB ustawiłem na 175 (taktowanie RAM`u 1:2) komp resetował się tuż po blue screen`ie wyświetlanym po próbie ładowania windows`a. Zmniejszyłem taktowanie pamięci z x 4.0 na x 3.33 co pozwoliło na odpalenie windowsa z prędkością procka 3.45GHZ. Włączyłem aqua marka- po mniej więcej 1/3 testu 3d, aplikacja wyłącza się na skutek błędu. Temepratura w normie, czyli 34 stopnie (na boxowym coole`rze ustawionym na max obroty). Popróbuję dziś ponownie kręcić na zwiększonym napięciu procesora, podwyższę też napięcię na płycie. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...