rcicho Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Opiszę mój problem dość dokładnie. 2 tygodnie temu postanowiłem zmienić nieco wysłuzona platformę Socket 7 na coś nowszego. Mój wybór padł na socket 754. Kupiłem płyte główną MSI K8N Neo3 z PCIE i chpsetem nForce4 (bez zintegrowanej grafiki), procesor Sempron 2800. Nabyłem również zasilacz Chiefteck 400W oraz na Allegro (u dość pewnego czlowieka) kartę graficzną Shaphirre Radeon X1600XT. Pamięci wykorzystałem moje półroczne Kingstony DDR400 2 razy 512mb. Przez kilka dni miałem płytę główną Asrock K8NV6G ale oddałem ją z powodu uwalenia slotu PCIE (grafika zintegrowana działała ok ale po włożeniu Shaphirka zero sygnału i nawet do biosu sie nie dawała wejsc). W tym samym sklepie dano mi w zamian wspomnianą płytę główną MSI (za niewielką doplatą). Po zmontowaniu zestawu komputer ruszył na starym systemie WinXP, obraz bardzo wysokiej jakości, lecz gdy tylko uruchomie jakąs aplikację 3D (gry, 3DMark itp) to prawie od razu mam zawieszenie komputera. Sprobowałem na jednej pamięci, zaktualizowałem bios płyty, włożyłem raz jeszcze kartę graficzną, zainstlowałem nowy system opracyjny, przestestowałem kilka sterowników Catalist 7.1, Omega oraz te z dołączonej płytki do karty graficznej, raz jeszcze przełozyłem procesor do slotu 754. Zestaw nie kręcony, razem z kolegą sprawdzilismy również bios, stosując kilka różnych ustawień i nic nie pomogło. w PowerStripie zmniejszyłem taktowanie rdzenia graficznego oraz pamieci i również nic nie dało. Wiem że najlepiej by było wsadzić na próbę inną kartę graficzną PCIE ale nie mam takiej a wszyscy moi znajomi mają na AGP. Moja diagnoza jest taka. Nie wiem czyja to wina czy karty graficznej, płyty głównej czy może zasilacza? Ktoś tu pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 przy zawieszeniu masz bsod? jesli tak to jaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Byłeem dzis w serwisie. Włozyli w komputer innego Radeona i wszystko gra tzn bez problemu przeszedł 3DMark 03. Tak więc wymiana karty graficznej jest konieczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Szkoda tylko, że nie poczytałeś sobie więcej na forum i wybrałeś akurat soc 754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) wymiana karty graficznej jest konieczna. Ja miałem podobne cyrki z kompem od koleżanki (i też na jakimś radeonie). Gierki 2d śmigały aż miło, a po kilku sekundach od odpalenia 3d był zwis. Powiedziałem kumpeli, że coś jest nie tak z akceleracją 3d i jak chce grać dalej w simsy to trzeba nowe mobo lub grafe kupić (raczej to drugie). Nie miała kasy to teraz gra w simsy 2d :). Płyta to epox (jak mnie pamięć nie myli) & socA & AGP :). Dodam jeszcze, że jak wsadziłem do tego kompa mojego starego GF 4 (SPRAWNEGO) to komp wcale nie chciał ruszyć :? Edytowane 24 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 U mnie siedzi już nowiutka grafa MSI Radeon 1300 Pro (wiem że słaba ale komputer nie służy mi do grania) i wszystko chodzi ok. W 3DMarku 5585 pkt czyli całkiem nieźle (procek Sempron 2800, procek i grafa nie kręcone). A tego Shafirka na X1600XT pewnie sprzedam na Allegro jako uszkodzony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (u dość pewnego czlowieka) kartę graficzną Shaphirre Radeon X1600XT A czy ten dość pewny człowiek nie dawał czegoś takiego jak gwarancja rozruchowa?? Jak tak to (i jeszcze nie minęła) to się z nim skontaktuj, powiedz co jest nie tak i zażądaj zwrotu kasy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 No kurcze nic nie pisało o gwarancji rozruchowej: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=162517578 Kartę dałem w sobotę do profesjonalnego serwisu i oni mi sprawdzą na 100% czy jest uszkodzona czy też nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) No kurcze nic nie pisało o gwarancji rozruchowej No nic... Można powiedzieć, że dostałeś małą "nauczkę" :-|. Napisz potem co z tą kartą :) Jak będzie niesprawna to możesz się kłócić (w sumie powinieneś), bo na aukcji pisze "w 100% sprawna"... :? A 255 zeta ulicą nie spaceruje :? Edytowane 25 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Cena ostateczna była 299 zł razem z przesyłką. Dziś dzwonili do mnie z serwisu i testowali tam tą moją pechową kartę. Okazało się że zawiesza tam komputer na 3DMarku ale dopiero po bardzo długich testach (u mnie wywalało od razu po ok 1 -2 sekundach). Zaproponowali zdjecie radiatora i posmarowanie chipa nową pasta silikonową. Oczywiscie zgodziłem się na to. Jak widac są jakis szanse. Jutro mają mi przedzwonic co z tego wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) pasta silikonową Marnie widzę pastę silikonową w roli pasty TERMOPRZEWODZĄCEJ... :? Poza tym karta nie powinna się wieszać nawet przy bardzo długich testach... :huh: No chyba, że się przegrzewa... :-| Edytowane 27 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Nie wiem dokładnie czy chodzi o pastę silikonową czy inną termoprzewodząca tak strzeliłem. Chyba wiedzą sami jakiej uzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 O widze nie tylko ja mam jaja przy grach 3d... Jesli moj problem wyglada tak samo jak Twoj to sry ze zakladalem nowy temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227378 ale u mnie to nie jest do konca zwiecha, jest tylko kaszana na ekranie - moge ruszac kursorem, procesy sobie dalej dzialaja... Jesli mozecie to wypowiedzcie sie w moim temacie lub tu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 No odebrałem w koncu tą moją nieszczęsną X1600XT z serwisu i niestety przesmarowanie chipa nic nie dało. W serwisie komputer zawieszał się po ok 30 minutach testów 3DMarka (na jakims zwykłym 350 zasilaczu) a u mnie na Chieftecku 400 W to zwiechy są po 1-2 sekundzie testu. Pozostało zdobyc (chyba z pod ziemi) jakis bardzo dobry zasilacz bardzo dobrej marki np. Tagan, Antek i raz jeszcze przetestowac albo sflashowac bios karty. A może dac jej bios np. z Radka 1600 Pro? Jakie tego moga byc efekty (1600 Pro sa niżej taktowane i sa o ile sie nie myle na DDR2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 No i stal się cud. Kolega składał komputer na AM2 płyta główna Gigabyte GA-M55S-S3 i karta działała ok. Przy Sempronie 3000 (nie kręcony) w 3Dmarku 03 - 8600 pkt czyli znośnie. Zadziałało chyba dlatego ze na płycie jest dodatkowe gniazdo zasilania tzw. molex (4-pinowe złącze zasilania PCI-E 12V) i w to wpięty został kabel z zasilacza. Co o tym sądzicie? Kurcze co mam teraz zrobić z tą kartą - płyty głównej nie chce wymieniać ponieważ te z molexami sa dosc drogie a pod socket 754 nie ma ani jednej takiej płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...