mimuszek Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) Witam Mam taki problem: Po zmianie zasilacza z Chiefteca 410W na Topowera 627P6 520Watt przetal mi wyrabiac UPS (APC Back 500i) UPS nowy kupiony w sierpniu 2006. przy chieftecu i zestawie jak w sygnaturce trzymal ladnie kilka minut , lacznie z monitorem 17LCD 173p+ , a teraz odrazu po wylaczeniu zasilania komunikat , ze system jest przeciazony i pyk,wszystko sie wylacza. w czym moze byc problem?? czy prawda jest ze APC zle wspolpracuje z zasilaczami z aktywnym PFC i tu moze byc problem?? bo co wazne ten chieftec byl z pasywnym PFC. Naczytalem sie, ze tylko Every z tych tanszych a sensownych UPS-ow daja pelne sinusoidalne napiecie z baterii dostosowane do zasilaczy z aktywnym PFC,a APC wlasnie jest w tym temacie do kitu. hmm. Oprogramowanie z APC podaje obciazenie UPS-a na poziomie 180-200watt. co najciekawsze, nawet jak wrocilem do ustawien bez O/C, tylko jeden dysk twardy, poodpinane nagrywarki itp, drukarki, zadnych urzadzen praktycznie(wlasciwie gola plyta z procesorem) to dalej jest to samo !!! nie uwierze ze nawet wtedy jest przeciazony!! Chieftec sie znakomicie sprawdzal, ale zmienilem bo myslalem ze to on 2 razy uwalil plyte glowna. Zmienilem na Topowera, z czego nie do konca jestem zadowolony bo jest glosny w porownaniu ze starym chiefteciem. Edytowane 23 Lutego 2007 przez mimuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Sprawa jest taka ze twoj UPS nie daje pelnej sinusoidy i przy APFC porostu dzieja sie takie rzeczy. nic na tonie poradzisz nawet gdybys pod zasilacz podpiol tylko jakis naped cd to i tak bedziesz mial takie cyrki ;). Albo wrocisz do starej zasilki, ew. poszuksz nowen z pasywnym pfc, alob czeka cie wymiana upsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 ok Wolan dzieki, czyli potwierdzaja sie moje przypuszczenia i to co wyczytalem. najgorsze jest to ze UPS nowy renomowanego w koncu producenta jakim jest APC robi takie jazdy. Wiec pozostaje mi zmina UPS-a. A ten wezme chyba pod TV. Co mozecie polecic z UPS-ow generujacych prawdziwa sinusoide na baterii ?! czy Ever Pro bedzie dobrym wyborem?? chodzi mi o stosunek jakosci do ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Mój APC Smart-UPS bardzo ładnie działa z zasiłką z siga z APFC... Żadnych problemów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrest Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) stoję przed podobnym dylematem tylko że mam słaby ups ale ma zostać i już :) zatem pytanie dobry zasilacz z pasywnym PFC ??? na zenfist znalazłem to http://zenfist.pl/pID/266.htm i to http://zenfist.pl/pID/793.htm oraz to http://zenfist.pl/pID/784.htm ?? pytanie czy przyda mi w przyszłości złącze PCI-E (pewnie tak więc zostaje SP no chyba że wziąć pod uwagę przejściówki) doradźcie :| Edytowane 26 Lutego 2007 przez Agrest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Na moj problem pomoc techniczna APC odpowiedzila tak : "Moc Panskiego nowego zasilacza wynosi 520W natomiast maksymalna moc jednostki BK500i wynosi 300W.Problem nie jest zwiazany z aktywnym, czy pasywnym PFC tylko z obciazeniem ups-a.Prosze o podlaczenie np. samego monitora i sprawdzenie jak sie zachowuje ups z mniejszym obciazeniem.Jezeli problem sie powtorzy prosze o ponowny kontakt." hmm, nie wiedzialem ze moj komputer pobiera caly czas 520Watt !!! rachunki mnie zabija :-P ciekawe, ze wczesniej mailem Chiefteca 420, ktory tez prawie 100Watt przekracza moc UPS-a i bylo wszystko w porzadku!! Malo tego wczesniej mialem UPS APC 350i ktory ma 210Watt i z Chiefteciem 420Watt a wiec z moca 2x wieksza wspolpracowal doskonale. Oczywicie zdziwilbym sie gdyby APC przyznalo sie ze problem lezy po ich stronie. Pozostanie mi chyba wydlubanie ukladu PFC z zasilacza. Czy ktos sie orientuje moze, czy da sie to zrobic w Topowerze ?? powinien byc chyba osobne trafo ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Jak widać pomoc z APC jest "bardzo fachowa", pewnie poradzą ci żebyś kupił droższego APC o większej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrest Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) "mimuszek" jak już wymontujesz APFC z zasiłki to poradź jak to zrobić :) widzę że innego wyjścia nie ma :) ... bo dobrych zasilaczy z PPFC chyba nie ma ... :/ Edytowane 26 Lutego 2007 przez Agrest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 odłączenie pfc jest trudniejsze niż kiedyś, kiedyś samo pfc było na osobnej płytce, teraz czasem też jest na osobnej ale wraz z prostownikiem, a czasem wszystko jest na jednym pcb, wtedy trzeba troche więcej znajomości konstrukcji zasilaczy i elektroniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...