Skocz do zawartości
vicek

Ocena Nowego Zestawu V2

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś tydzień temu zakładałem temat o wyborze komputera... Od tamtego czasu już bardzo dużo na ten temat poczytałem i złożyłem już praktycznie całość, niemniej jednak mam co do niektórych elementów spore wątpliwości. Z góry dzięki za pomoc, chciałbym zamówić ten komputer już w tym tygodniu :) Oto efekt moich wielogodzinnych rozmyślań:

Intel Core 2 Duo E4300 1.8 GHz s. 775 Box 619 zł - pewne

ASUS P5N-E SLI 429 zł - pewne

Topower TOP-480SPW EZA 249 zł - pewne

Windows XP Home Edition OEM 318 zł - pewne

GALAXY 7900 GS 1,2 ns ZALMAN 665 zł - być może do zmiany

Samsung SpinPoint 250 GB NCQ 263 zł - nie zastanawiałem się

Antec P180 Black 599 zł - w grę wchodzi jeszcze model Nine Hundred (900) za 499 zł

OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Special Ops Urban Elite Dual CL4 854 zł - do zmiany

Nagrywarka DVD + kieszeń na HDD łącznie mniej niż 250 zł - tutaj nie mam pojęcia, nagrywarka koniecznie w kolorze czarnym i nie może być LiteOna

SUMA: ~ 4264 zł

-----------------------------------------------------

Nie mogę powiedzieć, że jestem zupełnym laikiem, ale nie znam się też zbyt dobrze na HW... Dlatego proszę Was o pomoc :)

Przede wszystkim proszę o ocenę całego zestawu, ale szczególnie interesuje mnie kilka kwestii:

1. Czy aż tak dobry RAM mi się przyda? Czy może zdecydować się na jakieś tańsze rozwiązanie, np. 667 MHz... Jeśli tak to co konkretnie?

2. Z zakupem dysku, kieszeni, nagrywarki i nowej wersji OSa mogę się jeszcze wstrzymać... Zakładając, że wezmę tańsze pamięci, zostaje zaoszczędzone 1000 zł... Może więc pokusić się o ASUSa albo EVGA 8800GTS 320 MB? Tak, wiem, że niedługo wychodzą nowe karty z tej serii, ale tak czekać i zwlekać można w nieskończoność, prawda?:) Tak w ogóle, to te nowe karty będą lepsze od tej?

3. Obudowa... Interesują mnie szczególnie opinie o niej. Wizualnie preferuję ten tańszy model Anteca, który ma rewelacyjne chłodzenie, ale za droższą wersją przemawia "zero choinkowości" i cisza. Nie wiem jak jest w jej przypadku z chłodzeniem :(

No i jeszcze jedna kwestia - orientujecie się, czy przedni panel od X-Fi zmieści się za tymi drzwiczkami? (w sklepie poinformowano mnie, że tak)

-----------------------------------------------------

To chyba tyle ;) Naprawdę liczę na Was, bo im dłużej "składam" ten komputer, tym większy zamęt mam w głowie, a bardzo chciałbym go już mieć w tym tygodniu :] Aha, dodam, że planuję kupować w ZNAKu, PROLINiE i ZENFIS(T)cie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamieci - to zalezy czy chcesz podkręcać, czy nie. Ale uważam, że lepiej wziąśc zwykłe 2x1 GB 667MHz. Popularne są A-Data Vitesta, Twinmos też dobra marka, GeIL, Patriot itp. Np. takie: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+2GB+DDR2+667+K5 Nie znam o nich opinii, ale to są zwykłe pamięci 667MHz dobrego producenta - na pewno będą ok. Kosztują 539 zł. Zaoszczędzisz 300 zł i możesz kupić 8800GTS 320MB, albo ewentualnie 640MB jeśli wolisz. Np. taka http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+2GB+DDR2+667+K5 1209 zł i do tego Windows Vista, bo chyba niewiele droższy od XP, a na XP nie będzie wsparcia DX10, więc w tym wypadku nie opłaca się kupować karty z DX10 (tak wnioskuję).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiatki kup 667 stykną , grafe dociągnij do 8800GTS320 już za 1150 dostaniesz.

co do systemu to moim zdaniem do takiego kompa odpusc Xp - jak już to Vista home premium 349pln.Ma DX10 ......

Ale co do grafy to celuj w 8800 - będziesz potem żałował.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem jak z tą kartą :/

Myślicie, że w podanej wyżej konfiguracji będę mógł pograć we wszystkie dotychczasowe gry i te, które wyjdą do końca roku (ofc bez dx10), na full detalach w 1024x768? Oczywiście podkręcając wszystko :]

Jeśli tak, to chyba lepszym zakupem byłby jednak 7900GS... A za rok mógłbym kupić coś lepszego z dx10. Oj ciężko, ciężko - wiadomo, ile ludzi, tyle opinii - w jednej recenzji zachwalają 8800GTS i polecają zakup, by w drugiej zmieszać z błotem tą kartę :(

Co do pamięci - myślicie, że naprawdę starczą np. GeiLe 667 MHz CL4 albo Patrioty CL5 za 600 zł?:P Są jeszcze Goodramy, ale trochę boję się ich brać - mniej niż 500 kosztują ;]

Generalnie myślę od razu o przyszłości - czy 800 MHz nie przyda mi się za 2-3 lata, kiedy znów będę modernizował komputer. Z drugiej strony wtedy mogą spopularyzować się już jakieś inne standardy pamięci... Ciężki orzech do zgryzienia ;)

Edytowane przez vicek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem jak z tą kartą :/

Myślicie, że w podanej wyżej konfiguracji będę mógł pograć we wszystkie dotychczasowe gry i te, które wyjdą do końca roku (ofc bez dx10), na full detalach w 1024x768? Oczywiście podkręcając wszystko :]

Jeśli tak, to chyba lepszym zakupem byłby jednak 7900GS... A za rok mógłbym kupić coś lepszego z dx10. Oj ciężko, ciężko - wiadomo, ile ludzi, tyle opinii - w jednej recenzji zachwalają 8800GTS i polecają zakup, by w drugiej zmieszać z błotem tą kartę :(

Co do pamięci - myślicie, że naprawdę starczą np. GeiLe 667 MHz CL4 albo Patrioty CL5 za 600 zł?:P Są jeszcze Goodramy, ale trochę boję się ich brać - mniej niż 500 kosztują ;]

Generalnie myślę od razu o przyszłości - czy 800 MHz nie przyda mi się za 2-3 lata, kiedy znów będę modernizował komputer. Z drugiej strony wtedy mogą spopularyzować się już jakieś inne standardy pamięci... Ciężki orzech do zgryzienia ;)

za 2-3 lata to już DDR 3 będą , Co do gier cięzko przewidzieć jednak za rok grafe bez DX10 cięzko będzie pchnąć ...albo za grosze....a ten GTS styknie Ci na 2 latka a przy okazji jest szansa że popykasz w Crisis i inne fajne które wyjdą w tym roku w 1024 na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 2-3 lata to już DDR 3 będą , Co do gier cięzko przewidzieć jednak za rok grafe bez DX10 cięzko będzie pchnąć ...albo za grosze....a ten GTS styknie Ci na 2 latka a przy okazji jest szansa że popykasz w Crisis i inne fajne które wyjdą w tym roku w 1024 na pewno.

Więc chyba faktycznie wezme te GeiLe 667 MHz, bardzo przystępna cena... A chyba duże znaczenie ma tutaj odpowiedni procek i płyta główna :)

Jak już pisałem - nie wiem po prostu jaka będzie różnica, ale nie chcę płacić 300 zł za "radiatorki moro" ;))

A 8800 GTS w wersji 320MB jest jak najbardziej osiągalna, jeśli zrezygnuję z tych drogich RAMów

Nasuwa się tylko kolejne pytanie, czy ten zasilacz to "uniesie" :)

Najgorzej, że jeśli zdecyduje się już na 8800, to znów będę musiał czekać a tą nową serię GF, bo pewnie będzie coś ciekawszego... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi