vicek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Jakiś tydzień temu zakładałem temat o wyborze komputera... Od tamtego czasu już bardzo dużo na ten temat poczytałem i złożyłem już praktycznie całość, niemniej jednak mam co do niektórych elementów spore wątpliwości. Z góry dzięki za pomoc, chciałbym zamówić ten komputer już w tym tygodniu :) Oto efekt moich wielogodzinnych rozmyślań: Intel Core 2 Duo E4300 1.8 GHz s. 775 Box 619 zł - pewne ASUS P5N-E SLI 429 zł - pewne Topower TOP-480SPW EZA 249 zł - pewne Windows XP Home Edition OEM 318 zł - pewne GALAXY 7900 GS 1,2 ns ZALMAN 665 zł - być może do zmiany Samsung SpinPoint 250 GB NCQ 263 zł - nie zastanawiałem się Antec P180 Black 599 zł - w grę wchodzi jeszcze model Nine Hundred (900) za 499 zł OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Special Ops Urban Elite Dual CL4 854 zł - do zmiany Nagrywarka DVD + kieszeń na HDD łącznie mniej niż 250 zł - tutaj nie mam pojęcia, nagrywarka koniecznie w kolorze czarnym i nie może być LiteOna SUMA: ~ 4264 zł ----------------------------------------------------- Nie mogę powiedzieć, że jestem zupełnym laikiem, ale nie znam się też zbyt dobrze na HW... Dlatego proszę Was o pomoc :) Przede wszystkim proszę o ocenę całego zestawu, ale szczególnie interesuje mnie kilka kwestii: 1. Czy aż tak dobry RAM mi się przyda? Czy może zdecydować się na jakieś tańsze rozwiązanie, np. 667 MHz... Jeśli tak to co konkretnie? 2. Z zakupem dysku, kieszeni, nagrywarki i nowej wersji OSa mogę się jeszcze wstrzymać... Zakładając, że wezmę tańsze pamięci, zostaje zaoszczędzone 1000 zł... Może więc pokusić się o ASUSa albo EVGA 8800GTS 320 MB? Tak, wiem, że niedługo wychodzą nowe karty z tej serii, ale tak czekać i zwlekać można w nieskończoność, prawda?:) Tak w ogóle, to te nowe karty będą lepsze od tej? 3. Obudowa... Interesują mnie szczególnie opinie o niej. Wizualnie preferuję ten tańszy model Anteca, który ma rewelacyjne chłodzenie, ale za droższą wersją przemawia "zero choinkowości" i cisza. Nie wiem jak jest w jej przypadku z chłodzeniem :( No i jeszcze jedna kwestia - orientujecie się, czy przedni panel od X-Fi zmieści się za tymi drzwiczkami? (w sklepie poinformowano mnie, że tak) ----------------------------------------------------- To chyba tyle ;) Naprawdę liczę na Was, bo im dłużej "składam" ten komputer, tym większy zamęt mam w głowie, a bardzo chciałbym go już mieć w tym tygodniu :] Aha, dodam, że planuję kupować w ZNAKu, PROLINiE i ZENFIS(T)cie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Co do pamieci - to zalezy czy chcesz podkręcać, czy nie. Ale uważam, że lepiej wziąśc zwykłe 2x1 GB 667MHz. Popularne są A-Data Vitesta, Twinmos też dobra marka, GeIL, Patriot itp. Np. takie: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+2GB+DDR2+667+K5 Nie znam o nich opinii, ale to są zwykłe pamięci 667MHz dobrego producenta - na pewno będą ok. Kosztują 539 zł. Zaoszczędzisz 300 zł i możesz kupić 8800GTS 320MB, albo ewentualnie 640MB jeśli wolisz. Np. taka http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+2GB+DDR2+667+K5 1209 zł i do tego Windows Vista, bo chyba niewiele droższy od XP, a na XP nie będzie wsparcia DX10, więc w tym wypadku nie opłaca się kupować karty z DX10 (tak wnioskuję). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Pamiatki kup 667 stykną , grafe dociągnij do 8800GTS320 już za 1150 dostaniesz. co do systemu to moim zdaniem do takiego kompa odpusc Xp - jak już to Vista home premium 349pln.Ma DX10 ...... Ale co do grafy to celuj w 8800 - będziesz potem żałował..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) Sam już nie wiem jak z tą kartą :/ Myślicie, że w podanej wyżej konfiguracji będę mógł pograć we wszystkie dotychczasowe gry i te, które wyjdą do końca roku (ofc bez dx10), na full detalach w 1024x768? Oczywiście podkręcając wszystko :] Jeśli tak, to chyba lepszym zakupem byłby jednak 7900GS... A za rok mógłbym kupić coś lepszego z dx10. Oj ciężko, ciężko - wiadomo, ile ludzi, tyle opinii - w jednej recenzji zachwalają 8800GTS i polecają zakup, by w drugiej zmieszać z błotem tą kartę :( Co do pamięci - myślicie, że naprawdę starczą np. GeiLe 667 MHz CL4 albo Patrioty CL5 za 600 zł?:P Są jeszcze Goodramy, ale trochę boję się ich brać - mniej niż 500 kosztują ;] Generalnie myślę od razu o przyszłości - czy 800 MHz nie przyda mi się za 2-3 lata, kiedy znów będę modernizował komputer. Z drugiej strony wtedy mogą spopularyzować się już jakieś inne standardy pamięci... Ciężki orzech do zgryzienia ;) Edytowane 26 Lutego 2007 przez vicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Sam już nie wiem jak z tą kartą :/ Myślicie, że w podanej wyżej konfiguracji będę mógł pograć we wszystkie dotychczasowe gry i te, które wyjdą do końca roku (ofc bez dx10), na full detalach w 1024x768? Oczywiście podkręcając wszystko :] Jeśli tak, to chyba lepszym zakupem byłby jednak 7900GS... A za rok mógłbym kupić coś lepszego z dx10. Oj ciężko, ciężko - wiadomo, ile ludzi, tyle opinii - w jednej recenzji zachwalają 8800GTS i polecają zakup, by w drugiej zmieszać z błotem tą kartę :( Co do pamięci - myślicie, że naprawdę starczą np. GeiLe 667 MHz CL4 albo Patrioty CL5 za 600 zł?:P Są jeszcze Goodramy, ale trochę boję się ich brać - mniej niż 500 kosztują ;] Generalnie myślę od razu o przyszłości - czy 800 MHz nie przyda mi się za 2-3 lata, kiedy znów będę modernizował komputer. Z drugiej strony wtedy mogą spopularyzować się już jakieś inne standardy pamięci... Ciężki orzech do zgryzienia ;) za 2-3 lata to już DDR 3 będą , Co do gier cięzko przewidzieć jednak za rok grafe bez DX10 cięzko będzie pchnąć ...albo za grosze....a ten GTS styknie Ci na 2 latka a przy okazji jest szansa że popykasz w Crisis i inne fajne które wyjdą w tym roku w 1024 na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 za 2-3 lata to już DDR 3 będą , Co do gier cięzko przewidzieć jednak za rok grafe bez DX10 cięzko będzie pchnąć ...albo za grosze....a ten GTS styknie Ci na 2 latka a przy okazji jest szansa że popykasz w Crisis i inne fajne które wyjdą w tym roku w 1024 na pewno. Więc chyba faktycznie wezme te GeiLe 667 MHz, bardzo przystępna cena... A chyba duże znaczenie ma tutaj odpowiedni procek i płyta główna :) Jak już pisałem - nie wiem po prostu jaka będzie różnica, ale nie chcę płacić 300 zł za "radiatorki moro" ;)) A 8800 GTS w wersji 320MB jest jak najbardziej osiągalna, jeśli zrezygnuję z tych drogich RAMów Nasuwa się tylko kolejne pytanie, czy ten zasilacz to "uniesie" :) Najgorzej, że jeśli zdecyduje się już na 8800, to znów będę musiał czekać a tą nową serię GF, bo pewnie będzie coś ciekawszego... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...