Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

mialem 2160 ktory robil 3600mhz ale z asusem p5b nie bardzo stabilnie chcial chodzic nawet na 3200mhz mial raz na kilka godzin restarty. z 6300 nie bylo takiego problemu. moze to wina biosa byla;)

wisnia666 ma takiego samego 2160 tylko ze na NF650 i na tych chipach nvidi duzo lepiej sie te procki sprawuja:) na ponad 3400mhz na codzien mu to chodzi:) i ma jednego z pierwszych 2160.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

chcialbym podejsc z moim e2140 przynajmniej na 400fsb (dla sportu - byloby to dokladnie 100% oc)

narazie chodzi stabilnie (3dm2005, superpi, etc) na 390 i jest ok na 1,42v

na 400 pare razy sie system odpalil, ale wywala sie w stresie..

kwestia zbyt malego v na procku?

moze za niskie inne napiecia na mobo?

na ile mniej wiecej jest sens jechania z voltarzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

przy takim taktowaniu + 1.4V z biosu, czyli jakies 1.35V w obciazeniu wywalil sie po 15min w orthosie, po podbiciu delikatnie powinien byc calkiem stabilny :) Winda sie laduje nawet i na 3.45GHz, ale o stabilnosci w Othosie mozna zapomniec. A nei chce go ekstremalnei volcic, bo nie mam pasty i resztki na nim siedza. Przy 1.4V z biosu dochodzi prawie do 80stopni :) a normalnie przesmarowany L2 nigdy takich temperatur nie osiagal nawet na wiekszym V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam prosbe. Zamontowalem Scythe Ninja, ale cos podejrzane jest to chlodzenie. Najpierw zamontowalem na na srubach mojej konstrukcji, nie sprawdzilo sie to, tempy byly wysokie, a po sciagnieciu chlodzenia okazalo sie, ze pol proca wogole nie bylo docisniete. Uzylem wiec Boxowych kolkow, ale kur... tempy mam wcale nie lepsze. Ja juz pier... tego calego Intela z jego mocowaniami, nie chce mi sie kur... znowu rozpi... calego kompa, zeby zalozyc od nowa chlodzenie.

Mam do was prosbe, podajcie jakie macie tempy podawane przez Core temp w Idle i pod Othosem, na jakim chlodzeniu itp. Ja mam tego wentyla od Scythe na 5V, do tego jakies z tylu obudowy wywiewa na 7V no i [gluteus maximus] jest. Proc E2140 na 2,1Ghz 1,25V w Idle ok. 32C, a w stresie 57C. Ja pier... znowu rozpie... tego caleko kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam prosbe. Zamontowalem Scythe Ninja, ale cos podejrzane jest to chlodzenie. Najpierw zamontowalem na na srubach mojej konstrukcji, nie sprawdzilo sie to, tempy byly wysokie, a po sciagnieciu chlodzenia okazalo sie, ze pol proca wogole nie bylo docisniete. Uzylem wiec Boxowych kolkow, ale kur... tempy mam wcale nie lepsze. Ja juz pier... tego calego Intela z jego mocowaniami, nie chce mi sie kur... znowu rozpi... calego kompa, zeby zalozyc od nowa chlodzenie.

Mam do was prosbe, podajcie jakie macie tempy podawane przez Core temp w Idle i pod Othosem, na jakim chlodzeniu itp. Ja mam tego wentyla od Scythe na 5V, do tego jakies z tylu obudowy wywiewa na 7V no i [gluteus maximus] jest. Proc E2140 na 2,1Ghz 1,25V w Idle ok. 32C, a w stresie 57C. Ja pier... znowu rozpie... tego caleko kompa.

Nie denerwuj sie chłopie :wink: Jakiej pasty użyłeś?? Jesteś pewny że docisk 100%?? A tempy masz rzeczywiście dziwne bo ja na 1,27v i 3ghz mam takie tempy jak ty na chłodzeniu z podpisu na minimalnych obrotach.....

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz czemu sie denerwuje ? Bo Intel mial byc wspanialy, a jak narazie nie jest. Raz ze zamontowac dobrze chlodzenie graniczy z cudem, a dwa, ze mam w grach czy nawet w Windowsie jakies dziwne "szarpniecia" co kilkanascie sekund. Na AMD nigdy nie bylo problemow. Ale wracajac do temperatur, bo tamtym problemem sie bede pozniej zajmowac.

Smarowalem AS5, to nie pierwszyzna zakladanie u mnie radiatora. Na tej pier... Ninja ciezko sprawdzic docisk, nic sie nie rusza, dociska super, ale co z tego, jak na srubkach tez tak bylo, a po zdjeciu chlodzenia okazalo sie, ze pol procesora nie bylo chlodzone ? Co moge powiedziec o radiatorze, jest cieply, jak go puscielem pasywnie to zaczal sie coraz mocniej nagrzewac, ale gdy Core poazywaly tempa 75C, to raczje powinien i tak byc sporo cieplejszy. Teraz kur... zeby sprawdzic czy dobrze jest chlodzenie zalozone musze znowu rozpier... caly komputer, wcyiagac plyte, zakladac znowu chldozenie i wcale nie miec pewnosci, ze bedzie dobrze. Co za kretyn takie mocowanie chore wymysil, nigdy na AMD nie mialem najmniejszego klopotu.

Co do temperatury w pokoju to termometr pokazuje 24C, ale jest dosyc chlodno, wiec pewnie troche mniej. A te tempy na bank nie sa mozliwe, bo poprzedni wpasciciej tej plyty mial na E4300 @ 3Ghz i jakims chlodzeniu Revoteca nieduzym temperature w stresie 38-40C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz czemu sie denerwuje ? Bo Intel mial byc wspanialy, a jak narazie nie jest. Raz ze zamontowac dobrze chlodzenie graniczy z cudem, a dwa, ze mam w grach czy nawet w Windowsie jakies dziwne "szarpniecia" co kilkanascie sekund. Na AMD nigdy nie bylo problemow. Ale wracajac do temperatur, bo tamtym problemem sie bede pozniej zajmowac.

Smarowalem AS5, to nie pierwszyzna zakladanie u mnie radiatora. Na tej pier... Ninja ciezko sprawdzic docisk, nic sie nie rusza, dociska super, ale co z tego, jak na srubkach tez tak bylo, a po zdjeciu chlodzenia okazalo sie, ze pol procesora nie bylo chlodzone ? Co moge powiedziec o radiatorze, jest cieply, jak go puscielem pasywnie to zaczal sie coraz mocniej nagrzewac, ale gdy Core poazywaly tempa 75C, to raczje powinien i tak byc sporo cieplejszy. Teraz kur... zeby sprawdzic czy dobrze jest chlodzenie zalozone musze znowu rozpier... caly komputer, wcyiagac plyte, zakladac znowu chldozenie i wcale nie miec pewnosci, ze bedzie dobrze. Co za kretyn takie mocowanie chore wymysil, nigdy na AMD nie mialem najmniejszego klopotu.

Co do temperatury w pokoju to termometr pokazuje 24C, ale jest dosyc chlodno, wiec pewnie troche mniej. A te tempy na bank nie sa mozliwe, bo poprzedni wpasciciej tej plyty mial na E4300 @ 3Ghz i jakims chlodzeniu Revoteca nieduzym temperature w stresie 38-40C.

A wg mnie to wlasnie dobry sposob montazu, lecz by zdjac chlodzenie rzeczywiscie trzeba plytke wykrecac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz mobo zacznijmy od tego?? jesteś pewnien że mocowanie Ninjy o nic nie zawadza?? Nie opiera sie na niczym...z tego co wiem to montaż Ninjy w ciasnych miejscach lubi byc kłopotliwy wiec uzbrój sie cierpliwość ;] Napewno wszystko dobrze robisz jeśli chodzi o sam montaż??(backplate i te sprawy) ;> Co do freezów w grach to rozumiem że wszystko w biosie ustawione tak że komputer jest stabilny?? Formacik był?? Sterowniki do wszystkiego po instalowane?? Biosik do płyty?? :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta Evga 650i Ultra. Na 100% o nic nie zawadza, z jednej strony podstawka od 775 byla wyjatkowo blisko kondziora, to ja spilowalem i teraz jest bezpieczna odleglosc. Backplte do Ninji nie ma. Kolki 100x przed wlozeniem plyty sprawdzalem, czy dobrze zalozone.

Co do "freezow", to to nie sa freezy, tylko takie jakby "szarpniecia" co kilkanascie sekund (to trwa ulamek sekundy, ale jest wyraznie zauwazalne i doprowadza do kur...). Zauwazylem to jak gralem w UT2004, tutaj obraz calkowicie plynny, a tu co chwile takie "szarpniecie", pozniej jak sobie przesuwalem po pulpicie okienkiem od CPU-Z to zauwazylem to samo, jakis takie "szarpniecie" okienka co jakis czas. To bylo na wogole nie kreconym procu i pamieciach, poprostu sobie testowalem sprzet. Ta jak mowilem, u mnie to nie pierwszyzna, wiec stery poinstalowane wszystkie sa. Biosika do plyty nie ruszalem, a nie wiem jaki tam siedzi.

EDIT:

I wybaczcie moje zdenerwowanie, ale ja od niepamietnych czasow jestem a AMD, a teraz z ciekawosci sprobowalem Intela i jak narazie wlasnie chodze poddenerwowany ;)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te proce są takie ciepłe.

U mnie przy 3.6Ghz @ 1.55v na WC miałem pewnego dnia 91* według Core Temp 0.95 :lol: otem mu się jakoś odwidziało i miał 75*.

No i do tego był to najcieplejszy proc z wczorajszej zabawy na DI. Był cieplejszy od E4300 i od E6600. Ofc wszystkie na tym samym V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale M0 i L2 podobne tempy maja ? Bo nie wydaje mi sie, zeby bylo ok z tym chlodzeniem. Na pasywnej Ninji mam identyko tempy jak po zalozeniu wiatraka Scythe na 5V z ta roznica, ze na pasywnej radiaotor jest cieply, a z wiatrakiem calkowicie zimny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 - dla porównania: mam tą samą płytkę co Ty z biosem P03 (na którym sa niby niższe temperatury, ale tylko w NV Monitor, SpeedFanie itp., nie w CoreTemp) do tego procek E2160 L2. Procek chodzi na 3,0 GHz 1.4125V z BIOSU. Na boxowym coolerku ma w stresie (Orthos small FTT) odpowiednio: NV Monitor 65C, Core Temp 0.95 79C, Intel TAT 75C. Temperatura pokojowa to 23C. Pasta to Arctic Ceramique, coolerek kręci się z prędkością 2100RPM. Mam nawiew na procesor z boku budy, ale wentyl puszczony na 5V - niewiele wieje. Temperatury dla mnie są ostro przegięte - radiator jest zaledwie letni. Chipset na tej płytce jest znacznie cieplejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też dorzuce mały wyniczek :wink: Napiecie 1,48v, i na FSB 440mhz wall ;] tak więc 3,5ghz na M0 mozliwe :) Jak na E2140 chyba obleci :wink:

Orthosa dawaj, bo przy takim taktowaniu to i ja screena trzepne bez problemu ;)

:D

Dołączona grafika

Na noc bede walczyl z 3.4GHz, zeby Orthos przelecial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi