Karoopl Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Dostałes najjasniejsza odpowiedz jaka moze byc :mur: Byc moze jescze o tym nie wiesz ale zaden program nie wskaze ci poprawnego napiecia. :blink:Wiem, wiem... W takim razie bede opieral sie na napieciu z biosu, a nie z cpu-z bo jest wieksze, zawsze lepiej przyjac wariant pesymistyczny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jeszcze lepiej.. 1.28v 3.12Ghz full stable 1.52v 3.19Ghz - nawet winda nie chce wstanąć :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Wiem, wiem... W takim razie bede opieral sie na napieciu z biosu, a nie z cpu-z bo jest wieksze, zawsze lepiej przyjac wariant pesymistyczny :P może płyta zawyża ustawione v i dlatego w cpu-z masz wyższe, pewinie i tak gdy masz stress to w cpu-z napiecie trochę spada, sprawdź jeszcze innym programem np. everestem, fakt miernikiem jest najpewniejszy pomiar tylko jestem ciekaw ile osób tu piszących używa miernika <_< Jeszcze lepiej.. 1.28v 3.12Ghz full stable 1.52v 3.19Ghz - nawet winda nie chce wstanąć :mur: :mur: :mur: może to nie wina procka tylko w płycie masz jakieś za małe napięcia, a te 460 to on pewnie robi na mnożniku 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ramy wykluczam Na NB 1.5v Do tych 3.15ghz NB był na def Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Sprawa jest taka, testujac sobie E6400 @ 3,4Ghz i E2140 @ 3,2Ghz doszedlem do wniosku, ze roznica w wydajnosci jest nikla i sprzedaje tego E6400. Sporo kasy bede mial w kieszeni. No ale z tym E2140 problem jest z temperaturami o czym juz nie raz tu pisalem. Tempy podawane przez SpeedFana w stresie to ok. 80C (Core 0.94 taka sama daje), proc to L2. Niestety z tym sie nic nie da zrobic, Andy jest cieple, ale napewno nie az na 80C, dalbym z 65C, przylega prawidlowo, ten proc poprostu juz tak ma. No i tu pojawia sie moje pytanie. Czy jesli proc by sie zjaral przy takiej temp. 80C to nie bedzie problemow z gwara ? To chyba nie jest temperatura, w ktorej powstaja jakies przebarwienia, wiec na oko raczej by nic nie bylo, ale czy da sie to pozniej jakos sprawdzic ? Czy nic sie mam nie bac i spokojnie sobie na takim czyms siedziec ? Najgorsza jest roznica miedzy Idle i Stres. Idle - 39C, Stres - 80C. Kiedy na E6400 Idle - 55C, Stres - 72C na sporo wiekszym napieciu. Edytowane 9 Grudnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 3.15Ghz 1.28v Stable 3.2Ghz 1.42v nie wstaje :o Dziwne piszczenie po 2nd boot głośniczka. Ciągle, nieprzerwanie Na NB ~1.43 Ramy ~440 2.2 (na tym napięciu robią 580) Possible? Proc od sectora(wall na 460) BTW Mam Ninje+ na to wentyl 120, wszystko dobrze dokręcone, trzyma się na tym mocowaniu pod LG775 (kołki) i temp w stresie na tym 1.42v - 80stopni na rdzeniach serio tak nie chcą sie kręcic te selekty od Sectora wyżej :huh: to kupa bo miałem niedługo brać jakiś E2160 ...ej coś mi się nie chce wierzyć...imho tempy za duże sprawdź czy dobrze przylega Ninja jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Pewnie coś mam z płytą (patrz temat o foxie) Ninja musi dobrze przylegać bo płyta w dodatku stoi w biurku pionowo Mocowanie na te kołki więc mocniej nie da się przykręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Normalne. Orthos może źle odczytywać taktowanie :) orthos nie zczytuje zle taktowania tylko on czyta takty przy standardowym mnozniku, czyli w tamtym przypadku 9x :). Sądze że jednak nie, Sector obcował zarówno z L2 jak i M0 i cos tam pisał że niema reguły który chłodniejszy ;] Często zdarza sie że L2 są duzo chłodniejsze od M0. I nadal to potwierdzam... kazde sztuki grzeja sie inaczej 3.15Ghz 1.28v Stable 3.2Ghz 1.42v nie wstaje :o Dziwne piszczenie po 2nd boot głośniczka. Ciągle, nieprzerwanie Na NB ~1.43 Ramy ~440 2.2 (na tym napięciu robią 580) Possible? Proc od sectora(wall na 460) BTW Mam Ninje+ na to wentyl 120, wszystko dobrze dokręcone, trzyma się na tym mocowaniu pod LG775 (kołki) i temp w stresie na tym 1.42v - 80stopni na rdzeniach Jak mowilem, cos musi byc z plyta... ale to juz na pw pisalem Jeszcze lepiej.. 1.28v 3.12Ghz full stable 1.52v 3.19Ghz - nawet winda nie chce wstanąć :mur: :mur: :mur: Patrz wyzej może płyta zawyża ustawione v i dlatego w cpu-z masz wyższe, pewinie i tak gdy masz stress to w cpu-z napiecie trochę spada, sprawdź jeszcze innym programem np. everestem, fakt miernikiem jest najpewniejszy pomiar tylko jestem ciekaw ile osób tu piszących używa miernika <_< może to nie wina procka tylko w płycie masz jakieś za małe napięcia, a te 460 to on pewnie robi na mnożniku 6. oczywiscie ze na mnozniku 6x wkoncu to max fsb :) AH I jeszcze jedna rada... jesli procek Blazejjowi robi 3,15GHz @ 1,28v to na 1,35-1,375v powinein robic CONAJMNIEJ 3,3Ghz ORTHOS STABLE. serio tak nie chcą sie kręcic te selekty od Sectora wyżej :huh: to kupa bo miałem niedługo brać jakiś E2160 ...ej coś mi się nie chce wierzyć...imho tempy za duże sprawdź czy dobrze przylega Ninja jeszcze raz. Oczywiscie ze selekty sie chca wyzej krecic... NIektore nawet bez problemu wchodza sobie do windy na 3,5Ghz @ 1,45v na boxie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 I to się nazywa porządna reklama :D przekonałes mnie , tak czułem że to nie wina procka jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 oczywiscie ze na mnozniku 6x wkoncu to max fsb :) ja to wiem :wink: tylko myślałem że kolega niewie, tak wynikało z jego postu na bank coś mu nie wyrabia ale napewno nie proc, ja bym dał wszystkie napięcia(nb, fsb) na maks wtedy sprawdził czy wstaje i potem zchodził z poszczególnymi w dół, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 To płyta na bank Zresztą po zmianie napięcia, dzielnika, mnożniki płyta w ogóle nie wstaje tylko pikanie Ide obadać wszystkie biosy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 To płyta na bank Zresztą po zmianie napięcia, dzielnika, mnożniki płyta w ogóle nie wstaje tylko pikanie Ide obadać wszystkie biosy ehh cholera, to jeszcze troche a ludzie zaczna mobasami handlowac jako selecty :) co pod c420/e21x0 wziazc, zeby moc dobrze go @ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Z tego co widze to mój przypadek to wyjątek więc foxa / msi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Z tego co widze to mój przypadek to wyjątek więc foxa / msi tak jeszcze troche OT: zedrzyj chlodzenie z mobo, moze cos zle przylega... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 ehh cholera, to jeszcze troche a ludzie zaczna mobasami handlowac jako selecty :) co pod c420/e21x0 wziazc, zeby moc dobrze go @ ? OT: tak swoja drogą miałem wybór między róznymi płytami jak brałem i wziąłem Asusa i nie żałuję płyta bezobsługowa i 3 fazy do Oc starczają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ripool Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Z tego co widze to mój przypadek to wyjątek więc foxa / msi Tez mam podoby przypadek. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2841798. Płyta Foxconn P35A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 ehh cholera, to jeszcze troche a ludzie zaczna mobasami handlowac jako selecty :) co pod c420/e21x0 wziazc, zeby moc dobrze go @ ? Jesli pod cos z mnoznikiem 9-10x to cokolwiek. Byle by mialo obsluge fsb 333 (czyli chyba kazda obecnie produkowana plyta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Najgorsza jest roznica miedzy Idle i Stres. Idle - 39C, Stres - 80C. Kiedy na E6400 Idle - 55C, Stres - 72C na sporo wiekszym napieciu. Mój też ma chore temperaturki. Miałem zamontowaną Ninję na OCZ 5+, temperatura w stresie to 67*C na ustawieniu z siga, wydawało mi się ze za ciepło... to ją zdjąłem i założyłem ponownie na Zalmanie - stres 80* i restart. Powtórzyłem czynność i jest niewiele lepiej, idle 42*, stres 78* ale stabilne. Proc poprzednio robił SPi 1M@3.7GHz (i 8 pętli 16M ;)), teraz nie ładuje Windy. Edytowane 11 Grudnia 2007 przez zdzich_44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimit Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam! Właśnie jestem po testach mojego nowego nabytku. Oto wstępne wyniki: Na wstępie kilka słów o temperaturze, bo to z nią są właśnie największe problemy. Procesor wstaje bez problemu na 3.4GHz@1.45V jednak jego temperatura w Idlu wynosi 96*C. Jestem niemal pewien, iż winę za to ponosi krzywo nałożona czapka ponieważ przy temperaturze procka 78*C radiator nagrzewa się do 45*C (mierzone miernikiem z sondą). Mój stary AthlonXP przy 1.7V i 2.2GHz się tak nie grzał, a przy temperaturze proca (Stres) 58*C radiator (Arctic Silent 2 TC) miał 48*C. Jutro najprawdopodobniej będę zdejmował IHS'a, jednak przed tą operacją mam pytanie do doświadczonych w tej kwestii: Jak poradziliście sobie z dociskiem Coolera do proca? Myślałem, żeby zamiast standardowych kołków umieścić śrubki, zyskujemy wtedy większą możliwość regulacji. Takie rozwiązanie ma jednak dwie podstawowe wady: po pierwsze zwiększa się prawdopodobieństwo ukruszenia rdzenia, po drugie aby zdjąć chłodzenie musimy wyciągać całą płytę z obudowy. Czy są może jakieś inne patenty na prawidłowe dociśniecie chłodzenia do CPU? Jeszcze jedno pytanko w sprawie IHS. Czy po jego zdjęciu dalej macie taki skok temperatury po włączeniu Orthosa. U mnie po 1 min z 48*C robi się 78*C. Ewidentnie uwidacznia to problem z odprowadzaniem ciepła. Zastanawia mnie tylko na którym etapie on występuje. Środek rdzenia -> zewnętrzna powierzchnia rdzenia czy może zewnętrzna powierzchnia rdzenia -> IHS? Jeśli czujnik temperatury nie jest wbudowany w CPU poprawcie mnie (to mój pierwszy INTEL) Druga kwestia jaka mnie niezwykle zainteresowała to VID mojego proca wynoszący 1.1375V. Domyślne napięcie przy niepodkręconym procku to 1.088V (według CPU-z). Zastanawiam się czy takie VID jest realne, czy może jest to błąd programu/płyty, co o tym sądzicie? Ciekawi mnie również zależność pomiędzy minimalnym VID, a temperaturą. Dając powiedzmy 1.45V przyrost napięcia jest prawie 50%. Może stąd tak wysoka temperatura. Bardzo proszę o skomentowanie tego parametru. PS. Radiator na 100% dobrze przylega do procka. Sprawdzałem dwa razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 A mi się trafił taki nawet fajny e2140 :E no faktycznie niezłe fsb przy takim to nawet mnoznik nie wadzi , gratki :wink: btw jakie tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 @mimit Zrób sobie szlif radiatora najpierw, wątpię, że to sprawa czapy. Poprostu proce z niskim VID się dużo bardziej grzeją ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam wszystkich. Jakiś czas temu kupiłem sobie procesor E2140 (BX80557E2140SLA3J) Nie pisałem w tym wątku wcześniej gdyż posiadana wówczas płyta główna Intel DP695LT wykluczała OC. Ale dziś zakupiłem Asus P5K no tak na dzieńdobry procek obecnie smiga na 8x366 (2928MHz) na domyslnym v-core. Pamięci mam te z tych tanich 2x512 A-Data oraz 2x512 Kingston Value (667MHz) - obecnie smigają na 1:1 (366MHz) przy 1.95V. Jako że poprzednio siedziałem na Socket A i Epoxie8RDA3I to narazie jestem w krzakach jesli chodzi o BIOS oraz OC na tym Asusie. Ustawiałem tylko stopniowo FSB na 233,266,300,333 i narazie doszedłem na 366 Mhz (bez podnoszenia napięcia) Procka na stabilność jeszcze nie torturowałem - tylko 3Dmarki i SuperPI.(1M -21.125 sek) W ciągu kilku najbliższych dni poczytam troszke info na forum i zabiorę sie za "ostre kręcenie" zgodne z możliwościami tego Asusa Ale coś czuję że chyba trafiłem na w miare dobrego procka. Ciąg Dalszy Nastąpi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam wszystkich. Jako że poprzednio siedziałem na Socket A i Epoxie8RDA3I to narazie jestem w krzakach jesli chodzi o BIOS oraz OC na tym Asusie. Procka na stabilność jeszcze nie torturowałem - tylko 3Dmarki i SuperPI.(1M -21.125 sek) W ciągu kilku najbliższych dni poczytam troszke info na forum i zabiorę sie za "ostre kręcenie" zgodne z możliwościami tego Asusa Ale coś czuję że chyba trafiłem na w miare dobrego procka. Ciąg Dalszy Nastąpi... e żartujesz ja też siedziałem na Socket A i przesiadka na Intela to marzenie jesli chodzi o OC w pierwszym dniu po złożeniu do kupy od razu 3giga stuknęło. Jeśli chcesz więcej na codzień to zaopatrz się w lepsze chłodzenie bo te E procki się troche grzeją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Oj grzeja sie i nic na to nie poradzi. To chyba jednak przez tego gluta ktory siedzi miedzy rdzeniem a czapka. A te skoki temp z idle 38C na 73C w 1min a nawet bym powiedzial ze mniej to paranoja ;) Potwierdzam OC latwiutkie w porownaniu do mojego poprzedniego bartona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Obawiam sie, ze problem lezy w samym rdzeniu, odczyty sa zupelnie nieadekwatne do ciepla jakie oddaje procesor. W moim przypadku delta pomiedzy idle a stres to ~40C. Przy 3500Mhz i 1.5375V nie udalo mi sie zejsc ponizej 70C mimo iz spedzilem nad tym caly dzien ;) Radiator przylega na 99% prawidlowo, mimo tego rozgrzewa sie w stresie zaledwie do ~38C Nawet przeszlifowalem dzis goly rdzen papierem sciernym, bez efektu :) Tak wiec jak ktos przymierza sie do zdjecia IHS to niech ma na uwadze ze jesli wczesniej mial kosmiczne temperatury to po tej operacji dalej bedzie mial kosmiczne temperatury zmniejszone o +-10C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimit Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tak wiec jak ktos przymierza sie do zdjecia IHS to niech ma na uwadze ze jesli wczesniej mial kosmiczne temperatury to po tej operacji dalej bedzie mial kosmiczne temperatury zmniejszone o +-10CDzięki za odpowiedź. Przekonałeś mnie do pozostawienia mojej czapeczki. W końcu idzie zima i trzeba "dbać" o dobro procesora. Wolę już spalić procek i oddać go na gwarę, niż ryzykować uszkodzenie mechaniczne. pozdrawiam Michael PS. Wychodzi na to, iż intel ma naprawdę duży rozrzut jakości pomiędzy CPU. Ciekawe jak będzie z nadchodzącymi Penrynami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Obawiam sie, ze problem lezy w samym rdzeniu, odczyty sa zupelnie nieadekwatne do ciepla jakie oddaje procesor. W moim przypadku delta pomiedzy idle a stres to ~40C. Przy 3500Mhz i 1.5375V nie udalo mi sie zejsc ponizej 70C mimo iz spedzilem nad tym caly dzien ;) Radiator przylega na 99% prawidlowo, mimo tego rozgrzewa sie w stresie zaledwie do ~38C Nawet przeszlifowalem dzis goly rdzen papierem sciernym, bez efektu :) Tak wiec jak ktos przymierza sie do zdjecia IHS to niech ma na uwadze ze jesli wczesniej mial kosmiczne temperatury to po tej operacji dalej bedzie mial kosmiczne temperatury zmniejszone o +-10C Może Intel specjalnie cos pogrzebal i zwiekszyl odczyt temp by ludziska nie krecili ich jeszcze bardizej niz mozna :blink: :lol: Teoria spiskowa :wink: Dolożenie koljenego wntyla na Ninje jest bezsensowne bo radiator jest chlodny, wiec nie ma co chlodzic bardziej. Mozna by dac maly wiatraczek wiejacy bezposrednio na podstawe Ninji, bezposrednio w procka. Idac tropem, ciekawe co by dal nadmuch malego wentyla na tyl plyty, tam gdzie jest procesor, Tutaj chyba by bylo mozna osiagnac jakis spadek temp. Edytowane 12 Grudnia 2007 przez MARTiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Gdy by nie karta graficzna (halas jaki powoduje) to bym pewnie w ogole odlaczyl ten wentyl na Ninji, bo temp na procku wtedy wzrasta tylko o pare stopni. Kto chetny na zainstalowanie wentylatora na tylnej czesci plyty ;)? Ja bym cial tylko ze mam nowa bude Chiefa. Dlatego troche glupie by bylo takie eksperymentowanie w ciemno ale jak ktos mam jakas tansza bude... to czemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Sila rzeczy musialem zalozyc boxa, dopiero po odgieciu nozek cooler zaczal lekko dociskac procesor i trzyma sie teraz prowizorycznie na wzglednym luzie :)W boxie? jakich nóżek? Nastepny krok to zalozenie shima, rozlozenie socketu i przystosowanie zapinki od ninjy, co moze byc problematyczne.O co chodzi z tym rozlozeniem socketu? Edytowane 12 Grudnia 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Trzeba wyciagnac ramie przytrzymujace procesor, w innym wypadku znajduje sie ono wyzej niz powierzchnia rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...