Skocz do zawartości
niesforny

Usb 2.0 (i Zen Nano) Po Raz Kolejny...!

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, że o tym było już niejeden raz, ale nadal mam ten problem z usb 2.0, mianowicie - mam mobo asusa p5n-e sli, podłączyłem do usb odtwarzacz mp3 zen nano plus (1gb) (obsługuje usb 2.0) i oczywiście chciałem przerzucić sobie nań trochę muzyki. myślę sobie, koniec z czekaniem, koniec ze starym usb, teraz wszystko będzie srrruuuuu! i już! ale nie - niestety, szło jak na "zwykłym" usb. czyli wolno. dajmy na to, plik mp3 ma dokładnie 9,27 mb, przenosi go na zena ok 10 sekund. macie jakieś sugestie? dodam tylko, że mam windows xp sp2, więc wsparcie dla usb powinno już być. w biosie też sprawdziłem (advanced - usb configuration - wszystko jest na "enabled"). co może być zatem przyczyną takiego dziwnego stanu rzeczy? czy ktoś z was miał taki sam problem? proszę, pomóżcie.

z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowane, a jakże! natomiast gdy chcę instalować stery do usb 2.0 z tejże płytki ze sterownikami, dostaję komunikat, że nie trzeba, bo sp1 je posiada. hmm, ale ja mam sp2... głupotą by było, gdyby sp2 był uboższy niż sp1! a może się mylę, nie takie pomysły od microsoftu przecież wychodziły hehe. tak czy inaczej, windows xp sp2 = powinny być zainstalowane domyślnie (chyba, że się mylę, poprawcie mnie, jeśli tak).

co do samego usb 2.0, cytuję:

"usb 1.1 Urządzenia spełniające warunki tej specyfikacji mogą pracować z prędkościami 1.5 Mbit/s lub 12 Mbit/s"

"usb 2.0 Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z prędkością 480 Mbit/s"

sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to zależy od softu na napędzie - u mnie Iriver pobiera pliki max 300 kB/sek po podmianie firmaware pozwalającego na korzystanie z niego jako z pendrive. Przy oryginalnym firmware transfer był dużo szybszy, ale wymagał specjalnego oprogramowania i sterownika :) .... Na tym samym kablu PQI 4GB zasuwa szybciej niż specyfikacja podaje :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahaaa! czyli wszystko dobrze działa... pytałem, bo przypomniało mi się, że raz kuzyn przerzucał coś na pendrive kingstone'a i to dopiero mu szło! dosłownie sekundy. a zen - może oprócz pamięci spowalnia go także kabel?

Niema, co porównywać dwóch urządzeń pena do odtwarzacza. Jest wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi