Shrrrek Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Witam. Podrzucono mi notebook Toschiba Satellite P100. CPU 2x2GHz, HDD 100GB Toshiba, 512 MB RAM. Sprzęt powinien śmigać jak rakieta a chodzi jak wywrotka załadowana gruzem. Odpalenie komputera trwa dobre kilka minut. Wygląd ana to, że problem jest w dysku. Robiłem testy róznymi narzędziami i transfer oscyluje w okolicach 1,5 MB/s. W dodadtku przy zapisie lub odczycie z dysku CPU jest obciążony w 60-90 %. Jest drugi dysk 100 GB Toshiba podpięty przez USB. Z nim nie ma problemów. Wszystko chodzi jak należy. Skanowałem go na różne sposoby i niczego groźnego nie znalazłem? Czy to wina sprzętu? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Sprawdz w panelu sterowania w menedzerze urzadzen, czy dysk przypadkiem nie pracuje w trybie PIO, zamiast DMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shrrrek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Tryb transferu: DMA jeśli dostępne. Bieżący tryb transferu: Tryb PIO. Czy to znaczy, że nie da się ustawić DMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Tryb transferu: DMA jeśli dostępne. Bieżący tryb transferu: Tryb PIO. Czy to znaczy, że nie da się ustawić DMA? Ustaw w biosie tryb DMA :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shrrrek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ustaw w biosie tryb DMA :) Jakby się dało to bym ustawił. Niestety w biosie nie ma nic o DMA. Wogóle jakiś ubogi ten bios. Dodam, że Tryb PIO jest tylko przy podstawowym kanale IDE Przy pomocniczym kanale IDE jest DMA Tryb 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Odinstaluj kontroler. Przy nastepnym uruchomieniu windows powinien go wykryc na nowo zainstalowac i wlaczyc tryb DMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shrrrek Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 No właśnie myślałem o tym. Ale czy to bezpieczne? Powinienem robić przed tym kopię zapasową? To sprzęt firmowy i stawianie wszystkiego od nowa to prawdziwa kaszana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Tak. To jest bezpieczne. Bierzesz w menedzerze urzadzen wybierasz kontroler, wciskacz prawy klawisz myszy, wybierasz odinstaluj. Potem windows wola o restart systemu. Restartujesz go, windows wykrywa nowy sprzet i powinno byc wszystko ustawione ok czyli na DMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shrrrek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Dzięki. Spróbuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...