Skocz do zawartości
Adamski

Socket Am2 I Dysk Samsung 250 Gb Sp2504c

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem

posiadam kompa Athlona 3200+, plyta glowna gigabyte GA-M61PM-S2 (rev. 1.0) socket AM2 kupilem wczoraj dysk samsunga 250 gb SP2504C

pytanie

czy ten dysk podlacza sie tylko jednym kablem do plyty glownej ? kabel sata, w dysku jest jeszcze miejsce na zasilanie lecz ani od zasilacza ani do dysku nie dostalem takowego kabelka wiec sadze ze zasilanie idzie od razu przez ten kabel

problem

bios nie widzi dysku, probowalem pod kazde z 4 wejsc sata na plycie glownej, probowalem 3 roznymi kablami, updatowalem bios, albo ten dysk jest cichy albo on nawet nie startuje bo nawet trzymajac go w reku nie wyczuwam zeby sie uruchamial, w biose wlaczone raidy i obsluga sata, nie wiem co mam dalej robic :/

dodam jeszcze ze zworki mam ustawione na master, wczesniej myslalem ze moja plyta tylko posiada sataI wiec nawet ustawilem dysk pod sataI tez nie dzialalo, teraz mam normlanie sataII i dalej nic :/

nawet sciagnalem ze strony sterowniki na floopa ktore uruchamia sie podczas instalacji windowsa, niestety dalej wywala ze windows nie widzi urzadzenia magazynujacego, podczas uruchamiania systemu bios nie widzi dysku :/

z gory dziekuje wszystkim za pomoc

Edytowane przez Adamski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kabel zasilający do SATA, musisz go mieć w pudełku od płyty głównej. Bez niego ani rusz.

hmmm ale gdzie mam wpiac ten kabel zasilajacy ? nie widze miejsca na plycie glownej ktore by odpowiadalo temu kablowi :/ do tego nie dostalem kabla zasilajacego :/ dostalem 2 kable ale te cienkie, ten od zasilania jest 2 razy szerszy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilający podłączasz do molexa z zasilacza po prostu, jak twój zasilacz nie posiada wbudowanego zasilania SATA to w pudełku od płyty masz przejściówkę zasilającą do SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilający podłączasz do molexa z zasilacza po prostu, jak twój zasilacz nie posiada wbudowanego zasilania SATA to w pudełku od płyty masz przejściówkę zasilającą do SATA.

miales racje, po prostu nie dostalem kabla zasilajace a ze sata sa to moje pierwsze kontakty wiec do konca nie wiedzialem co i jak.

wykryl dysk uruchomnilem zainstalowalem windowsa

jednak mam kolejne pytania

czy ten dysk zawsze tak glosno chodzi ? wiem ze sa opcje wyciszenia kosztem predkosci ale czy bez tegho wyciszenia od taki glosny jest ?

do tego czemu kupujac dysk 250 gb, mam tych gb tylko 234 :/

jak go ustawic optymalnie ?

z gory dziekuje za dalsza pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojemnosc dysku zawsze jest mniejsza bo producenci dysków nie licza 1kB jako 1024 bajty tylko jako 1000 Bajtów dlatego jest mniej.

Co do głosnosci to nie sprecyzowałes co dokładnie ale podejrzewam ze chodzi tu o chrobot głowic. Te dyski tak po prostu maja i ratunkiem na to jest albo go połazyc na gabce na spodzie obudowy lub go wpakowac w zatoke 5.35 cala z specjalnymi mocowaniami.

A na rozmiar partycji to ja nie mam pomysłu. Ale u siebie policzyłem ile zajmuja mi programy które instaluje na dysku C: i zostawiłem sobie jeszcze troche miejsca i wystarcza doskonale. A reszta partycji to według upodobania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi