Skocz do zawartości
dj_tej

[c] Obliczanie Liczb Pierwszych Metoda Sita

Rekomendowane odpowiedzi

mam pewien problem z tym programem do obliczania liczb pierwszych metoda sita.... daje wartosc zmiennej wieksza niz 9 i program sie wysypuje...

oto kod:

#include <stdio.h> #include <conio.h>int main () { int N; int x, i, k=0, t[N+1], t2[2]={2, 3, 5}; printf("\nProgram wyznacza liczby pierwsze do podanej granicy"); printf("\nPodaj gorna granice:\n"); printf("N="); scanf("%d",&N); 			  for(i=0; i<=N; i++)			  t[i]=1;for (i=2; i<=N; i++){	if(i%t2[k]==0)	{				  t[i]=0;				  k++;	}}for (i=2; i<=N; i++)	{	if (tab1[i]>0) 	printf(" %d ", i); 	}getch();return 0; }

dzieki z gory za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co prawda slabo sie znam na programowaniu ale wydaje mi sie ze zle deklarujesz zmienne. Dlatego ze w momecie deklaracji program nie zna N, skoro nie zna N to jak moze dobrze zadeklarowac t[N] ??

Jest jeszce jeden problem. Twoj algorytm wytnie 2, 3 i 5 a tez to sa liczby pierwsze. Pozatym Twoj algorytm sprawdza jedynie %2 dlatego ze if to nie jest petla i nie zwieksza K. Powinno chyab byc tak:

for (i=2; i<=N; i++){		for (k=0; k<=2; k++)	if((i%t2[k])==0)	{				  t[i]=0;				  	}}
Edytowane przez jezol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezol z towimi poprawkami tak czy inaczej program sie wysypuje... a co do deklaracji zmeinnych to wydaje mi sie ze to jest poprawny zapis... wczesniej tez tak deklarowalem zmeinne i nie byl oz tym problemow wiec sadze ze to nie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe czemu sie wysypuje. Ogolnie u mnie jak wkleilem Twoj kod to w ogole nie chcial sie skompilowac. Uzywam Dev-c++. Gdy ustawilem na sztywno wielkosc tablicy to sie kompiluje. Jeszcze sie nie chcial skompilowac bo gdzies bylo Tab1 a nie zadeklarowales takiej tablicy.

Wklejam kod ktory u mnie dziala.

#include <stdio.h> #include <conio.h>int main () { int N,i,k; int t[10000];int t2[3]={2, 3,5};printf("\nProgram wyznacza liczby pierwsze do podanej granicy"); printf("\nPodaj gorna granice:\n"); printf("N="); scanf("%d",&N); for (i=0; i<=N; i++)	t[i]=1;for (i=2; i<=N; i++){		for (k=0; k<=2; k++)	if((i%t2[k])==0)	{				  t[i]=0;				  	}}t[0]=0;t[1]=0;t[2]=1;t[3]=1;t[5]=1;for (i=0; i<=N; i++)	if (t[i]!=0) printf("%d-%d   \n", i,t[i]);getch();return 0; }

Program wypisuje kazda liczbe w nowej lini. I po "-" sa jedynki jako ze w tablicy sa wartosci 1. Zrobilem to kontrolnie bo przez jakis czas mialem jakies smieci zamiast ostatniej liczby. teraz jest wszystko si. tylko rozwiazanie 2,3 i 5 troche zrobione na odczepne, ale dziala.

Pozdrawiam

Edytowane przez jezol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez uzywam dev cpp... zmienialem nazwe tablicy i gdzies przeoczylem dlatego nie byla zdeklarowana... a co do rozmiaru tablicy to nie bede sie klocil bo jestem poczatkujacy puki co ;)

dzieki wielkie za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Algorytm może się kończyć wcześniej tj. dla N = sqrt(N) pod warunkiem, że wykosi się wielokrotności 2.

#pragma hdrstop#include <stdio.h>#include <conio.h>#include <math.h>#define Step 2#pragma argsusedint key(){   printf("\n\nNacisnij dowolny klawisz!");   getch();   return 0;}int main(int argc, char **argv){   int Ru = 100, Rl = 0;      printf("Podaj dolny zakres: ");   scanf("%d", &Rl);      printf("Podaj gorny zakres: ");   scanf("%d", &Ru);   Ru++;      if (Rl > Ru || Rl < 0 || Ru < 1) {	  printf("\n\nNieprawidlowy zakres!!!\n\n");	  key();	  return 0;   }      printf("\nZakres: %d - %d\n\n", Rl, Ru - 1);      char *P;    P = new char[Ru];      if (NULL != P) {   	printf("Poczatek algorytmu...\n\n");		unsigned int I, Number, F = (int)(sqrt(Ru - 1));		P[0] = 0;	P[1] = 0;	P[2] = 1;   	for (I = 3; I < Ru; I += Step)		P[I] = 1;	for (I = 4; I < Ru; I += Step)		P[I] = 0;	for (I = 3; I <= F; I += Step)		 for (Number = I * I; Number < Ru; Number += Step * I)			   if (P[Number]) P[Number] = 0;				  	printf("Koniec algorytmu...\n\n");			  	unsigned int Count = 0;		for (I = Rl; I < Ru; I++)		if (P[I]) Count++;			printf("Znaleziono: %d\n\n", Count);		if (Count) {	   printf("Wypisac liczby pierwsze (0 = Nie)? ");	   int d;	   scanf("%d", &d);	   if (d) {	   printf("\n\n");	   for (I = Rl, Number = 1; I < Ru; I++)		   if (P[I]) {printf("#%d:  %d\n", Number, I); Number++;}	   }	}   }      key();   return 0;}
Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od siebie dodam deklaracja tablicy n-elementowej:

int n;int *tablica;[pobieramy tu n, np scanfem]tablica=malloc(n*sizeof(int));

Mogłem coś troszkę pomieszać z głowy pisałem a nie mam jak sprawdzić. W każdym razie należy użyć malloc() ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musze zrobić podobny program, do tego tylko ma obliczać liczby doskonałe mój algorytm wygląda tak:

#include<iostream> #include<cmath>  using namespace std; long long int N, Np, a, s;  int main() {  cout << "Liczba: "; cin>>N;  Np = N/2;  for(a=1; a <= Np; a++){ if (!(N%a)) s+=a; } if(s==N)cout<<"Yes"; else cout<<"No";  cin.ignore(); getchar(); }
Ale nie wiem jak napisać lub połaczyć to z tym programem aby użytkownik wpisał dolną i górną granice przedziału a program wypisał które liczby z przedziału sę doskonałymi. Jeśli ktoś zechcę pomóc niech napisze. Edytowane przez kaspertk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi