obiboqs Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Witam. Mam dwa probemy. Pierwszy: mam zasilacz ATX w komputerze dwuprocesorowym, a pojawia się ekran "Można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer". Instalowałem obsługę APM Legacy - nie działa. Jeżeli chodzi o komputer - "Wieloprocesorowy komputer PC MPS" (bez możliwości zmiany na ACPI) ACPI nie jest zainstalowane. Przy jednym procesorze problem nie występuje. Tak więc dochodzę do wniosku że drugi problem jest z obsługą dwóch procesorów. Jest na nim WIN XP SP2 - instalowałem go już po włożeniu obu procesorów (SP2 zintegrowany z instalacją WIN). Tak więc co zrobić, aby włączyć obsługę dwóch procesorów? Bo wszystko wskazuje na to, że włączona nie jest. Jest takie narzędzie jak UMTOMP - ale to chyba tylko dla WIN 2000, prawda? A w XP jak? Jeżeli też UMTOMPem to jak wogóle to narzędzie się obsługuje? Bo na stronie Microsoftu niedość że po angielsku to jeszcze zawile i masa odnośników (strona Microsoftu wogóle jest kompletnie nieczytelna). Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Windows XP Professional?? Edytowane 15 Marca 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Może kolega podał by tak całą konfigurację a nie tylko zlepek informacji. To ułatwiło by jakąś pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Dosłownie klękam z podpisu kolegi :) XP pro powinien załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Znaczy tak, mam win XP PROFESSIONAL z SP2. Nie jest to Home edition Jeżeli chodzi o obsługę dwóch procesorów - problem już załatwiony :) Pozostaje problem wyłączania (jest to "Wieloprocesorowy komputer PC MPS", tak więc nie jest zgodny z ACPI, włączenie NT/APM Legacy też nic nie daje). I dochodzi kolejny problem - mostek południowy Intela. Otóż sprawa wygląda tak, że Windows nie może zainicjować kontrolera USB z mostka południowego (przy urządzeniu jest wykrzyknik, w szczegółach pisze że mam zaktualizować BIOS.) Funkcję obsługi USB mam w BIOSie włączoną. Co ciekawe - jeżeli wyłączę w BIOSie np. "PCI VGA Palette Snoop" (czy jakoś tak) - podobnie dzieje się ze sterownikiem do karty graficznej - ta działa, jednak nie tak jak powinna. W przypadku włączenia tej opcji wszystko jest już normalnie. Jeżeli chodzi o ten mostek i USB - kombinowałem dosłownie z wszystkimi opcjami, mimo wszystko nic to nie dało. Podobny podpis jest jeśli chodzi o szczegóły urządzenia NT/APM Legacy. Cośtam odnośnie APM w BIOSie jest, jednakże mogę to włączyć albo wyłączyć i jeżeli włącze to uaktywnia mi się jakieś kolejne dziesięć opcji, gdzie najczęściej mam do wyboru "Stand by", "Supsend" oraz "Ignore" (dokładnie teraz nie pamietam, jak ktoś chce koniecznie to mogę zerknąć i wszystko przedyktować). Grunt w tym, że żadne zmiany z mojej strony skutków nie przyniosły. Tak więc są ponownie 2 problemy. BIOS mam wgrany najnowszy, popróbuję ze starszymi i się odezwę. Jeżeli chodzi o konfigurację komputera - proszę bardzo: Płyta główna: PC-Chips M720 Dual-Slot1 Intel i440LX Procesory: 2x Intel Celeron Mendocino 466MHz SL3EH na modowanych przelotkach Slot1=>PGA370 (jeszcze raz podziękowania dla Benka ;) ) Pamięć: 256MB SDRAM DIMM PC66 4-stick (4x64) Karta graficzna: ATI Rage 128 Pro Ultra AGP 32MB Chyba więcej nie powinno być Wam potrzebne ;) Pzdr. edit: literówki Dosłownie klękam z podpisu kolegiTo do mnie :blink:? Edytowane 15 Marca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...