EZ_lo Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Witam, Jak trwoga to do PurePC :D Otóż jestem od niedawna szczęśliwym (?) posiadaczem następującej konfiguracji: - C2D E4300 (box) - AsRock Conroe 945G-DVI - 2xKingston 512MB 667 - Barracuda 7200.10 (160GB/8MB) - FSP 245W - CDRW, DVDRW Wszystko na defaulcie, Ramy testowane w dualu i bez. Problem polega na tym, że w nieregularnych odstępach czasu sprzęt zwiesza się na sztywno. Garść faktów: - nie udało mi się osiągnąć powtarzalności doprowadzania do zwiech - najczęściej (zawsze?) pada w IE7. Pod obciążeniem (Prime95+memtest+film z DVD) nic się nie dzieje, wielogodzinna normalna praca w AutoCadzie - bez problemów. - z powyższego wynika chyba, że temperatury chyba w normie (cooler boxowy, nadmuch do budy na CPU zapewnia 172mm Papst @12V, radiatory na obu mostkach); napięcia, na ile można wierzyć miernikowi, raczej też - zasilacz słaby - wiem, ale i konfig nie wyżyłowany (GPU onboard) - problemy udało mi się osiągnąć odpalając Prime'a w wersji Orthosa na C2D - zaraz na początku wyskoczył błąd. Oraz przed chwilą - po odpaleniu 2x Prime 95 (na CPU0 i CPU1) - uzyskałem samoczynny restart. Samoczynny restart zdarzał się też najprawdopodobniej po zostawieniu sprzętu na całonocne ściąganie - o poranku wyglądał jak po reboocie. Wnioski: - nie mam pojęcia. Skłaniam się chyba ku wersji, że niedomaga zasilacz. Być może jakaś regularna niestabilność zasilania z sieci, choć na drugim kompie niczego podobnego nie obserwuję. W związku z powyższym proszę o pomoc/pomysły/porady :) - z góry dzięki wielkie. Szacuneczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Sciagniecie nowych driverow do plyty ? I jaknie pomoze reinstal windowsa tez nie pomaga ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zasilacz do wymiany, jaka masz grafike? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 @Michaelius: na razie szukam różnych opcji. win był instalowany na czysto. stery z płytki. @carek: Intel GMA 950 onboard a zasilacz ... prawdopodobnie tak. ale czy na pewno on jest źródłem problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 zmień zasilacz na coś mocniejszego to nie powinno być problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 @Michaelius: na razie szukam różnych opcji. win był instalowany na czysto. stery z płytki. W takim razie sprobuj nowsze ze strony producenta albo referencyjne od intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 pożycz jakiś zasilacz od kumpla to sie dowiesz czy on jest przyczyną, imo tak :) ewentualnie ramy, możesz sprawdzić programikiem memtest86. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ciąg dalszy tematu. Zasilacz mam nowy - HK-350AP - nie wpłynął na stabilność. Dzisiaj natomiast odpaliłem kompa i wobec braku połączeń sieciowych stwierdziłem, że w panelu sterowania nie ma karty sieciowej! Po 2x restartach i małej dłubaninie w biosie (włącz/wyłącz) karta pojawiła się ponownie. Ale LAN zwrócił moje podejrzenia - w końcu dotąd głównie z pracą w sieci wiązałem zwiechy. Jest czym gruntownie przetestować karte sieciową? (jakiś soft) Wsadzę chyba też jakąś na PCI, wyłączę tę onboard i zobaczę czy system dalej się kładzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Pewnie masz padniętą kartę LAN , i ona powoduje zwiechy , zobacz co będzie z kartą na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 No dobra, ale jest soft dający możliwość jakiegoś gruntownego przetestowania karty LAN na płycie? Na PCI włąśnie wsadziłem i sprawdzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...