Skocz do zawartości
Elhau

Zestaw Za Niecałe 4000 + Dylematy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu planuje kupić komputer i chciałem zadać pytanie czy taki zestaw będzie dobry. W sumie to wszystkiego jestem jako - tako pewien, za wyjątkiem RAMu i Płyty głównej.

Czy moglibyście doradzić, którą opcję wybrać i jakie ewentualne "poprawki wprowadzić"?

Z góry Wielkie dzięki i pozdro.

Oto zestaw:

CPU - C2D 4300 - 615zł

COOL - Scythe Infinity - 160

MOBO - Abit AB9 - 420zł

albo - Biostar TForce 965PT - 350zł

RAM - GoodRAM Pro 2x1Gb 800 - 725zł

http://www.agito.pl/product/37052?bid=40

albo - Patriot 2x1Gb 800 - 610zł

http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,376771,0.html

GPU - GF8800 GTS 320mb - 1200zł

HDD - Seagate 620AS 250GB - 275zł

DVD - Pioneer 112 - 130zł

CASE - Chieftec Bravo BH-01B-B-B, Mid - 240zł

PSU - Asus A-45GA 450W- 200zł

Razem: 3780zł [Abit + GoodRAM ] / 3965zł [ Biostar + Patriot ]

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pewne zastrzeżenia...

1.pamiątki , o ile kupisz płytę na nForce 650i (polecam Asusa P5N-E SLi) wystarczą Ci A-Data 667MHz

2.jeśli 8800GTS , a lubisz grać na wyższych rozdziałkach, polecam Ci dopłacić do wersji 640 mb

3.o zasilaczach asusa nie słyszałem, lepiej byś zrobił wybierając za podobne pieniądze Huntkeya HK-350AP / Modecoma MC-400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to prawdopodobnie dopłacę do tego Enermaxa 400W

Klik

-> junioor: Na pamięciach też w sumie można zaoszczędzić, tylko jak bardzo obniży to możliwości OC tego zestawu?

->beka: Czy te A-Daty nie będą dobrze współpracowały z Abitem? Przepraszam za moją niewiedzę, ale czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl odnośnie płyty Asusa

A jeśli chodzi o 8800 to po pierwsze nie jestem do końca przekonany, czy kupować którąkolwiek z kart tej serii czy poczekać na 8600.

W każdym razie, raczej nie będę miał pieniędzy żeby te ~400 zł do 640mb dopłacić choć rzeczywiście, taka względnie mała różnica mobilizuje jednak do zebrania dodatkowych funduszy.

Pozdrawiam,

junioor, życzę owocnego upgrade'u :)

Lechu

Edytowane przez Elhau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na płytach z chipsetem nVidia nForce 650i nie potrzebujemy masakrycznie szybkich pamięci, aby podkręcić Core2Duo. Toteż zaproponowałem wzięcie właśnie płyty z takim chipsetem - Asusa P5N-E SLi + A-Daty. Co do abita, nie wiem dokładnie, ale chyba ostatnie biosy coś pomagały na kłopoty z ramem :)

co do grafiki , jest jeszcze jedna alternatywa - teraz 7600GS od Palita za ~350 złotych i czekasz na więcej kart z DX10 (np. wspomniane przez Ciebie 8600_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michos81

na płytach z chipsetem nVidia nForce 650i nie potrzebujemy masakrycznie szybkich pamięci, aby podkręcić Core2Duo. Toteż zaproponowałem wzięcie właśnie płyty z takim chipsetem - Asusa P5N-E SLi + A-Daty. Co do abita, nie wiem dokładnie, ale chyba ostatnie biosy coś pomagały na kłopoty z ramem :)

co do grafiki , jest jeszcze jedna alternatywa - teraz 7600GS od Palita za ~350 złotych i czekasz na więcej kart z DX10 (np. wspomniane przez Ciebie 8600_

Abit AB9 bije na głowę

Asusa P5N-E SLI a także jest lepszy od Biostara.

Biostar Tforce to dobry sprzęt ale abit posiada

1. lepsze chłodzenie

2. staranniejsze wykonanie

3. lepszy układ zasilania

4. 2x FireWire (biostar tego nie ma)

5 zdecydowanie lepszy bios do oc, więcej funkcji

Porównywałem te 3 płytki i zdecydowanie polecam Abita. Asusa kupuj tylko gdy chcesz mieć koniecznie SLI. Jeśli nie to bierz abita.

a to scriny dotyczące możliwości płyt Abit AB9

Dołączona grafika

Co do pamięci to jest wiele opcji. Ja osobiście goodramów bym nie kupował. Z doświadczenia wiem, że bardzo dobre są Corsairy Value 2x 1024 MB 667 4 CL Dual kręcą się od 900-1000 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi