Nerevar Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 (edytowane) nieco zmienie topic po przemyśleniach :) No więc tak, myśle czy by nie zmienic niektórych części z kompa, mam 3 możliwości : 1: Zostawić procesor + dokupić cooler i OC'nąć porządnie! Płyta główna inna z PCI-E, oraz poprawnie go obsługujące (obecna zaniża mu mnożnik), oraz ze zintegrowaną kartą graf (patrz niżej) Dokupić 2*512mb ramu DDR 400, były by 2 pary po 512 w dualu. Karte kupic jak wyjdzie coś z tanich GF 8/ R600 jak wyjdą :) 2: Zmienić platforme na athlona 64 / X2- selekta Do OC + cooler Płyta pod to jakaś z PCI-E,zintegrowaną grafiką, ram nie wiem... 1GB ramu (tu nie wiem jakiego)- w przyszłości dokupić jeszcze 1 kość 1GB Karte kupic jak wyjdzie coś z tanich GF 8/ R600 jak wyjdą :) 3: Zaiwestować w taniego C2D -> e6300/e4300 selekt + cooler do OC ofc. Płyta główna coś z DDR2, integrą graf,PCI-E Ram 1gb DDR II 800- później dokupić kolejny 1GB Karte kupic jak wyjdzie coś z tanich GF 8/ R600 jak wyjdą :) Fundusze ze sprzedaży starych części + jakaś dokładka. Ma to być do gier głównie, gram w 1024/768 i ni pixela więcej. Kolejna sprawa czy zasiłka by to udźwignęła (Szef 360W). Reszta by została taka jaka jest. Jak sądzicie, który z tych zestawów byłby najkożystniejszy ? (ma słuzyć jakiś rok i kawalek potem 18 będzie to się zmieni na coś konkretnego :) ). Mi prawdę mówiąc najbardzije pasuje pierwsza możliwość ale czy to by wystarczyło do GF8 ? Edytowane 26 Marca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 up) bo topic dzis znacznie zedytowałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Jak na rok to kupic zestaw 2 ( spokojnie starczy ) Nie radził bym odpalać na tym Chieftecku polecam inwestycje w Delte z allegro 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 A co sądzisz o pierwszym, bo chciałbym jak najniższym kosztem i bez niepotrzebnego kombinowania ;) no i nie miałem nigdy styczności z AMD ;P p3/p4/p4 heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Wydajność w 1 zestawie będzie dużo mniejsza a P4 Prescott zbyt dobrze się nie kręci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 tak sądzisz ? 4 ghz bym z niego wyciągnął jak nie więcej, na fsb 230 chodzi przy mnożniku 14* i napięciu 1.3 (żeby wyciągnąć standardowe takty :) ) do tego stockowy cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Różnica w wydajności po o/c będzie niewielka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Hmm, w takim razie pomyslmy nad 2 zestawem co byś proponował bo ja jeśli chodzi o coś pod AMD zielony jestem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Proszę; abit kn9 + jakaś karta na pci-e ( przejściówka np. x550 za 80zł nówka na allegro ) x2 4200+ na apollo.pl jest za 380zł Powiedz ile masz kasy na ramy i zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Jak już mówiłem kasy będzie tyle ile wyjdzie za stary sprzęt :) + ~300 dokladki max czyli jesli dobrze liczę (sprzedaż) : Proc 300-400 Mobo 50-100 Ram 150-250 Zasiłka 50 GPU 400-500 ~1350-1600 mam na kompa BEZ grafiki jeżeli poszło by po mojej myśli, może lepiej było by coś pod C2D kupić :) ? Co do cen ze sklepów to wolał bym selekta z lolegro.pl / od kogoś :P - używke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) Po głębszym zastanowieniu chyba wezme athlona- c2d to jednak duży wydatek... Ale potrzebował bym jakiejś DOBREJ confy (głównie chodzi o płyte ram zasiłke- no chyba że mój szef wystarczy pod 8600)<- przy OC prescotta i 6800 nie narzekało nic na brak prądu a jak wiadomo mają one duże zapotrzebowanie na moc- w kompie sa 2 karty PCI, 1 naped rzadnej stacji dyskietek i 1 hdd, procesor już sobie wybiore :) (jedynie polećcie socket 939/AM i polecane modele) Przypominam że komp ma byc max (w tej cenie) wydajność za niewielką cene i w żadnych stopniu nie ma być "przyszłościowy") Pisze świadomie post pod postem aby podrzucić do góry temat :) Edytowane 27 Marca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...