kanarex Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Witam. Jestem noob'em w dziedzinie chłodzenia wodnego i chciałbym się poradzić. Złożyłem wc zainspirowany passiv'em kolegi Aeriala, tylko że mam 2x mniejszy konwektor. Mój zestaw to Pentium D 805 2.66Ghz na którym jest blok od kolegi Kyńka, Geforce 7900 gs turboforce na którym jest czarny bloczek (nazwy nie pamiętam - wiem że ma "x" w symbolu z renomowanego sklepu), taki sam czarny mam na nb. Problem który chcę opisać to temperatury sprzętu którego nie podkręcam. Dodam że używam najdroższej pasty - wygląda jak ciekły metal, ok 40pln za malutką strzykawkę. Oto dane: TEMP POKOJOWA - 20 C, TEMP CPU IDLE -39 C, TEMP GPU IDLE - 46 C, TEMP WODY IDLE - 34 C TEMP CPU STRES - 58 C, TEMP GPU STRES - 54 C, TEMP WODY STRES - 41 C Pytania: 1. Czy te temp są wysokie(mało kto ma takie podzespoły gpu i cpu więc po przeczytaniu forum nie jestem mądrzejszy)? 2. Jakie mogą być maksymalne tempy dla tych podzespołów? 3. Czy różnica między temp gpu cpu a temp wody nie jest za duża? 4. Ile procentowo sprzęt powiniem być cieplejszy od wody w idle i w stresie? Mam nadzieję że nik tu na mnie nie nakszyczy za te pytania. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 hmmm... jak dla mnie CPU 58*C przy wodzie 41*C na układ pasywny jest OK. Zalezy jaki masz blok na CPU - jak Prison V2 36 pinów to ok ale jak Prison Pro V2 100 pinów to mysle że na procku powinno byc 2-3*C mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...