Skocz do zawartości
szogo

Brak Systemu Oepracyjnego - Xp + Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na poczatku prosze nie krzyczcie, góglam juz za tym od ponad 2 godzin i te rozwiazania, ktore znalazlem u mnie sie nie sprawdzily :(

Problem.

Nowy komp: c2d, Asus p5n-E SLI + Samsung 320 SATA. Jesli to ma jakies znaczenie to Primary Master to nagrywarka.

Dysk podzielilem pod Pm-em na innym kompie gdyz mialem wgrac pare rzeczy.

Wlaczylem dysk do kompa, dysk jest widoczny w biosie, w dosie (partycje Fatowskie). Dysk podzielony na Primary 20 GB (Fat) i reszta na 3 dyski logiczne (NTFS). Ustawiona partycja aktywna na C.

Po pierwszym resecie po instalacji xp wyskakuje komunikat: Brak systemu operacyjnego. W tym miejscu ustawialem juz wszystkie botowania na Hard Disk, wylaczalem wszystkie tylko first na HDD i dalej nic.

Isntalowalem juz sterowniki z dyskietki do Asusa (poprzez F6)i dalej nic. Wywalilem partycej i utworzylem pod kreatorem XP, dalej nic. W tym miejscu nie mam pojecia co moze byc nie tak. Dysk jest sprawny, widoczny w Biosie, Dosie.

Edit: Problem rozwiazany. Stary poczciwy fdisk, zrobienie nowych partycji pomoglo. Temat do kasacji.

Edytowane przez szogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazany. Stary poczciwy fdisk, zrobienie nowych partycji pomoglo. Temat do kasacji.

Ja bym sie tak nie spieszyl z zamykaniem tematu, bo akurat mam ten sam problem... Jesli udalo Ci sie go rozwiazac to fajnie by bylo jak bys sie podzielil rym rozwiazaniem.

Narazie jestem na etapie:

Dysk podzielilem pod Pm-em na innym kompie gdyz mialem wgrac pare rzeczy.

Wlaczylem dysk do kompa, dysk jest widoczny w biosie, w dosie (partycje Fatowskie). Dysk podzielony na Primary 20 GB (Fat) i reszta na 3 dyski logiczne (NTFS). Ustawiona partycja aktywna na C.

Po pierwszym resecie po instalacji xp wyskakuje komunikat: Brak systemu operacyjnego. W tym miejscu ustawialem juz wszystkie botowania na Hard Disk, wylaczalem wszystkie tylko first na HDD i dalej nic.

Isntalowalem juz sterowniki z dyskietki do Asusa (poprzez F6)i dalej nic. Wywalilem partycej i utworzylem pod kreatorem XP, dalej nic. W tym miejscu nie mam pojecia co moze byc nie tak. Dysk jest sprawny, widoczny w Biosie, Dosie.

Probowalem jeszcze fixboot i fixmbr, easyrecovery i pare innych programow diagnostycznych i nic... dysk fizycznie sprawny, logicznie niby tez.

Pracowal jako drugi dysk w kompie przez jakies 2 tygodnie, wczoraj pozbylem sie starego twardziela i chcialem na nim system postawic, a tu lipa... (to SZAJSUNG SP2504C 250GB SATA2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi