Nygas Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 zakupiony nowiutki sprzet (nie dla mnie) mobo: ASUS A7S333 cpu: Athlon XP 1700+ ram: DDR 256 PC2700 reszta nie istotna nie grzebajac w biosie odpalam instalke windowsa2000 i po napisach (press F6 to install SCSI....) zwisior, kilka razy zawsze ten sam efekt, no to odpalam instalke winXP to samo, 98 to samo tylko troche dalej poszlo moze. no to nic wchodze do biosu patrze niby all OK poustawiane (wylaczylem jednak Virus BIOS Check) no ale nie pomoglo, no to odpalam test pamieci pod dosem i jakies 20 sek. test trwa i restart kompa. No to sobie mysle pamieci walniete pewno. (rafika i dysk twardy napewno sprawne bo wymianialem na inne i to samo). Cos tam jeszcze kombinuje i zmienilem czestotliwosc procka na 1100, odpalam i ladnie wszystko idzie instlka sie odpala, wprowadzam cd-key, instaluje komponenty sieciowe i jebut blue screen, no to restart i jeszcze raz - no ale niestety to samo. no to nie mam pojecia co sie dzieje, nie mialem niestety zadnych DDR'ow pod reka wiec niemoglem sprawdzic czy sa dobre. do sklepu mam kilka krokow no to ide z cala paka. mialem szczescie (tak mi powiedzieli) bo akurat zastalem fachowca serwisanta 8) no i koles zaczyna cos dlubac przy nim po 10 min. doszedl do wniosku ze faktycznie moze pamiec walnieta, wymienil - nie pomoglo, procka wymienil - nie pomoglo, no to mi oznajmia zeplyta walnieta i ze wymienia, no ok ide do domu czekam na telefon. wreszcie dzwonia prosze przyjsc odebrac kompa. no to ide a koles mi mowi ze problem byl w tym ze ratio czestotliwosci CPU/Memory w biosie bylo ustawione na AUTO a trzeba na 1:1 (szkoda ze plyta sama sobie z tym nie poradzila). tylko czy faktycznie tak ma byc ? bo wiadomo ze proc pracuje na 266 a paimeci na 333 wiec chyba powinno byc 4:5 - no ale na tym ustawieniu dalej nie dziala nic. wiec jak ma wkoncu byc ? i czy ratio 1:1 bedzie obnizalo wydajnosc kompa ? no i po co w takim razie kupowac pamieci pc2700 (333) ? sorry za tak dlugi list i niepotrzebne informacje na poczatku ale troche mi sie nudzilo wiec sie rozpisalem. aha i jeszcze jedno. oczywiscie jak odebralem kompa rozkrecilem go i co widze ? HDD i cd-rom na jednej tasiemnce, dysk ANI JEDNA srubka nie przykrecony i sobie "latal w srodku" (tasiemke od cd-romu oczywiscie ukradli) no ale walic to bo mam kilka zapasowych. jednym slowem SUPER SERWISANCI ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 ten asus to sis745 o ile się nie mylę? to masz odp. - sis ani 735 ani 745 nie lubił bardzo asynchro. zgaduję ofkors ale na 735 ustawienie asynchro np. 100/133 po 1.spowalniało, po 2. destabilizowało. lepiej wyżyłuj timingi na 266 na maxa i wyjdzie na prawie to samo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...