Nico26 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam. Problem jak w temacie postu. IMO po zamianie wiatraka o parametrach 0,15A:5V (na karcie graficznej) na wentyl 0,09A:12V i podłączeniu go do oryginalnego złącza Fan na Hercules 8500LE wszystko powinno grać, jednak gdzieś czytałem że jeden koleś upalił złącze AGP na MOBO (nie niszcząc grafiki) przy podobnej operacji więc postanowiłem upewnić się na naszym forum... Jeśli się mylę i w konsekwencji ryzykuję upalenie sprzętu to proszę o oświecenie przez osoby zorientowane w elektryce i hardware. Pozdro & thx. Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez Nico26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zmieniles wentyl z mocniejszego na slabszy wiec nie ma sie napewno czego obawiac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burzum Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Słabszy ?? Moc = Napięcie * Natężenie P=U*I Stary: P=0,15A*5V P=0,75W Nowy: P=0,09A*12V P=1,08W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zacznijmy od tego jakie napiecie leci z karty ^_^ bo to moze byc 0,09A na 5V ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 jak dla mnie to sie bedzie tylko wolniej krecil - ale napiecie podaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 zmierz mu napięcie na wtyczce eksperymentalnie - dfi ultrad, x800gto, zalman 700cu, wentyl lata zasilany z karty, normalnie zero obrotów w2d, w grach ~ 60-70% chyba (nie wiem ile wtedy karta daje v:P)- automatycznie sterowany z att, ręcznie na 100% też działa nic się nie zjarało, karcie prądu nie brakuje - oc takie samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Słabszy ?? Moc = Napięcie * Natężenie P=U*I Stary: P=0,15A*5V P=0,75W Nowy: P=0,09A*12V P=1,08W Tylko nie wiziąłeś pod uwagę, że ten Nowy będzie chodził na +5V. Z fizyki wiadomo, że rezystancja jest stała, więc R = U/I R = 12/0,09 = 133,33 Ohm dalej liczymy nowe natężenie przy napięciu +5V I = U/R I = 5/133,33 = 0,0375 A teraz liczymy moc dopiero P = U*I P = 5*0,0375 = 0,1875 W :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Z fizyki wiadomo, że rezystancja jest stała, więc...Jesteś pewien że wentylator jest elementem liniowym, bo ja do końca pewien nie jestem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A ja zaczne troche z innej strony - na radku ciagle bedzie napiece 5v dla wiatraka? :wink: Bo mam dziwne wrazenie ze na starcie kompa moze puszczac przez sekundke napiecie 12v a pozniej zwalniac... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A ja zaczne troche z innej strony - na radku ciagle bedzie napiece 5v dla wiatraka? :wink: Bo mam dziwne wrazenie ze na starcie kompa moze puszczac przez sekundke napiecie 12v a pozniej zwalniac... :unsure: bedzie 5V z miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nico26 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 (edytowane) Małe zaskoczenie: napięcie ze złącza Herca wynosi 6V co wystarcza nowemu wentylkowi na rozruch i niesłyszalną pracę. Pozdro. Edytowane 18 Kwietnia 2007 przez Nico26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...