Skocz do zawartości
PC_Speaker

Pio, Sterowniki I Brak Zmian...

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dopadłem większy dysk. Pewnie by było ok gdyby to też był WDC, bo i sterów bym nie musiał nowych dawać, ale nie ... dopadłem Samsunga :damage_wall: . Więc od razu poszła instalacja windy i byłoby ok gdyby nie fakt, że stary WDC zasuwa w UDMA5 a nowy Samsung za chiny ludowe nie pójdzie inaczej niż w PIO :mur: . Mobo ta co w sigu, mam sterowniki na płycie co to razem z nią przyszła. Zasilacz wykluczam bo bez reszty napędów nie ma zmian. Co jeszcze trzeba zmienić ?? Poza menadżerem urządzeń ... i czy mogę bez problemów usunąć Podstawowy kanał IDE w nadziei, że po odpaleniu ponownym samo się ustawi jak powinno :blink: ?? Nie wiem nawet gdzie to można znaleźć w biosie bo nie mam manuala :( a z kolei otwieranie .pdf'a z tak mulącym dyskiem woła o pomstę do nieba :damage_wall: Pomóżcie pliz bo mój stary dysk jutro idzie w ramach rozliczenia do gościa, od którego mam Samsunga i już skopiowałem wszystkie dane :mur:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz na innej tasmie, moze jest uszkodzona

po ekranie POST masz tabele w ktorej sa wyswietlone wszystkie urzadzenia, zobacz jaki tryb ustawia bios dla tego dysku.

poogladaj zlacze pata na dysku, moze ktorys pin jest wygiet/zlamany

jezeli to nie pomoze zostaje jeszcze HDUTIL, samsungowski ;) program do zarzadzania dyskiem, tam sprawdz jaki tryb jest ustawiony

http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr...ities/hutil.htm

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Sprawdzę te możliwości. Co do biosu to jest najnowszy więc nie może mieć problemów :( Widzi dysk i rozpoznaje prawidłowo w biosie i windzie tylko nie wiem czemu ustawia go na PIOmode :( Teraz sprawdzę tym programem Samsunga co i jak.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Podziałałem jak radziliście. Fajnie było, ale to nie to.... Maszyna działa, dysk nadal w PIO i nie mam CD-ROMU, na dodatek po wskazówkach.... OCB ??

Wywaliłem nawet Podstawowy Kanał IDE i nic :( żadnej zmiany .. w sensie zanim się nie zrestartował bylo ok ale potem znów zaczął szarpać prockiem.. więc gdzie leży bład ? nie wiem już co robić bo nawet przeinstalowywanie sysa nic nie daje . Zmieni łem taśmy na nówki i nic.... może dysk jest padaką ? Chociaż w sumie to żaden HDTune nie pokazywał błędów. ani SpeedFan. Wręcz przeciwnie : pokazują że dysk siedzi idealnie na 100% .. więc co może być nie tak ??

Btw.: jak ma być ustawione EPP albo inny wskaźnik I/O dla magistrali IDE ?? względnie przyjemne wytłumaczenie bym prosił :D W najgorszym razioe musiałbym ograniczać dysk do 32 GB a tego nie chcę:(

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie sprawdzałem bo nie mam flopa :P A on wymaga zabootowania z niego niestety :(

Odpaliłem HDTune i on mi pokazuje że dysk supportuje UDMA6 a obecnie aktywny jest UDMA5, ale w menagierze jest jak byk PIO :( już znieniałem taśmy i nawet kupowaną niedawno wsadziłem... to mi sięwspomniany DCROM odłączył i nie ma :( już nie mam pomysłów. Winda świeżutka po zainstalowaniu dysku. BTW: dysk to Samsung SP0802N.

Jak ktoś ma jakiś pomysł jeszcze to niech da znać bo nic się nie da zrobić na kompie podczas kopiowania albo innych czynności :( Zamuła totalna :(

EDIT: a może to być spowodowane zaśniedziałymi stykami zasilania dysku?? Bo może wtyczka na 100% nie łączy albo ma duże opory w przesyle zasilania do dysku i po prostu go tak ustawia automagicznie co ?? Już sam nie wiem. Kiedyś jak mi CDROM działał z PIO to własnie dopiero wymiana zasiłki pomogła z Codeshita na Fortrona... a teraz może bolce brudne to dysk szaleje ? Aha... CDROM już działa w trybie Multi-Word DMA2 czyli tak jak powinien.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie sam jest :( nawet wentyle odpiałem bo myślałem,że ma za mało prądu ale zonk się powtarza więc nie to. Zrobiłem tweaki rejestru jak M$ uczy w tej sprawie i nic, zrobiłem jak inni hax0rzy uczyli i nic :( chyba wezmę płytkę z nLite XP i zainstaluję na nowo sysa bo już nie mam siły ... kurde sys ma dopiero trzy dni a chyba nic innego nie pozostaje jak reinstall :( Nowe tasmy nic nie dają, wypinanie i zapinanie nic, zwora jest jak być powinna z opisu na naklejce na dyskaczu ... ręce opadają :( RATUJCIE :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za post pod postem .. w końcu wielki post mamy :P

Pytanie: czy za to że PIO Mode jest jak na razie irreversible może odpowiadać zły sterownik dla USB ?? Bo z tego co mi wiadomo to własnie w głównej mierze USB pracuje w trybie PIO, a jeśli tak jest to może on powodować błędy w pracy całego kontrolera ??

Dzieki za szybką odpowiedź.

EDIT: przed chwilą zainstalowałem LiveUpdate! MSi no i mi znalazł nowe sterowniki i biosik ... biosik zainstalował, zainstalował sterowniki i nic :( nadal w PIO siedzę ... ma ktoś jakiś pomysł ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

identyczny mialem problem, a wina lezala po stronie zlacza pata, po prostu jeden lut puscil (pech chcial ze akurat ten od trybu transfetu ;) )

znalazlem polaczylem i hula...

ten hutil nie potrzebuje bootujacego flopa, wrzuc go na partycje fat32 (jesli masz) i zbootuj np win98 w trybie dos.

albo nagraj na bootujaca plyte z mozliwoscia uruchomienia dosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi