PC_Speaker Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Wczoraj dopadłem większy dysk. Pewnie by było ok gdyby to też był WDC, bo i sterów bym nie musiał nowych dawać, ale nie ... dopadłem Samsunga . Więc od razu poszła instalacja windy i byłoby ok gdyby nie fakt, że stary WDC zasuwa w UDMA5 a nowy Samsung za chiny ludowe nie pójdzie inaczej niż w PIO :mur: . Mobo ta co w sigu, mam sterowniki na płycie co to razem z nią przyszła. Zasilacz wykluczam bo bez reszty napędów nie ma zmian. Co jeszcze trzeba zmienić ?? Poza menadżerem urządzeń ... i czy mogę bez problemów usunąć Podstawowy kanał IDE w nadziei, że po odpaleniu ponownym samo się ustawi jak powinno :blink: ?? Nie wiem nawet gdzie to można znaleźć w biosie bo nie mam manuala :( a z kolei otwieranie .pdf'a z tak mulącym dyskiem woła o pomstę do nieba Pomóżcie pliz bo mój stary dysk jutro idzie w ramach rozliczenia do gościa, od którego mam Samsunga i już skopiowałem wszystkie dane :mur: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zmien bios plyty glownej. Moze masz tak ze bios nie rozpoznaje dysku ale winda widzi go ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) sprawdz na innej tasmie, moze jest uszkodzona po ekranie POST masz tabele w ktorej sa wyswietlone wszystkie urzadzenia, zobacz jaki tryb ustawia bios dla tego dysku. poogladaj zlacze pata na dysku, moze ktorys pin jest wygiet/zlamany jezeli to nie pomoze zostaje jeszcze HDUTIL, samsungowski ;) program do zarzadzania dyskiem, tam sprawdz jaki tryb jest ustawiony http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr...ities/hutil.htm Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Dzięki. Sprawdzę te możliwości. Co do biosu to jest najnowszy więc nie może mieć problemów :( Widzi dysk i rozpoznaje prawidłowo w biosie i windzie tylko nie wiem czemu ustawia go na PIOmode :( Teraz sprawdzę tym programem Samsunga co i jak. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ok. Podziałałem jak radziliście. Fajnie było, ale to nie to.... Maszyna działa, dysk nadal w PIO i nie mam CD-ROMU, na dodatek po wskazówkach.... OCB ?? Wywaliłem nawet Podstawowy Kanał IDE i nic :( żadnej zmiany .. w sensie zanim się nie zrestartował bylo ok ale potem znów zaczął szarpać prockiem.. więc gdzie leży bład ? nie wiem już co robić bo nawet przeinstalowywanie sysa nic nie daje . Zmieni łem taśmy na nówki i nic.... może dysk jest padaką ? Chociaż w sumie to żaden HDTune nie pokazywał błędów. ani SpeedFan. Wręcz przeciwnie : pokazują że dysk siedzi idealnie na 100% .. więc co może być nie tak ?? Btw.: jak ma być ustawione EPP albo inny wskaźnik I/O dla magistrali IDE ?? względnie przyjemne wytłumaczenie bym prosił :D W najgorszym razioe musiałbym ograniczać dysk do 32 GB a tego nie chcę:( Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 a sprawdzales program ktory dalem wyzej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 (edytowane) Niestety nie sprawdzałem bo nie mam flopa :P A on wymaga zabootowania z niego niestety :( Odpaliłem HDTune i on mi pokazuje że dysk supportuje UDMA6 a obecnie aktywny jest UDMA5, ale w menagierze jest jak byk PIO :( już znieniałem taśmy i nawet kupowaną niedawno wsadziłem... to mi sięwspomniany DCROM odłączył i nie ma :( już nie mam pomysłów. Winda świeżutka po zainstalowaniu dysku. BTW: dysk to Samsung SP0802N. Jak ktoś ma jakiś pomysł jeszcze to niech da znać bo nic się nie da zrobić na kompie podczas kopiowania albo innych czynności :( Zamuła totalna :( EDIT: a może to być spowodowane zaśniedziałymi stykami zasilania dysku?? Bo może wtyczka na 100% nie łączy albo ma duże opory w przesyle zasilania do dysku i po prostu go tak ustawia automagicznie co ?? Już sam nie wiem. Kiedyś jak mi CDROM działał z PIO to własnie dopiero wymiana zasiłki pomogła z Codeshita na Fortrona... a teraz może bolce brudne to dysk szaleje ? Aha... CDROM już działa w trybie Multi-Word DMA2 czyli tak jak powinien. Pozdrawiam. Edytowane 4 Kwietnia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 dysk jest sam na taśmie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 No właśnie sam jest :( nawet wentyle odpiałem bo myślałem,że ma za mało prądu ale zonk się powtarza więc nie to. Zrobiłem tweaki rejestru jak M$ uczy w tej sprawie i nic, zrobiłem jak inni hax0rzy uczyli i nic :( chyba wezmę płytkę z nLite XP i zainstaluję na nowo sysa bo już nie mam siły ... kurde sys ma dopiero trzy dni a chyba nic innego nie pozostaje jak reinstall :( Nowe tasmy nic nie dają, wypinanie i zapinanie nic, zwora jest jak być powinna z opisu na naklejce na dyskaczu ... ręce opadają :( RATUJCIE :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Sorry za post pod postem .. w końcu wielki post mamy :P Pytanie: czy za to że PIO Mode jest jak na razie irreversible może odpowiadać zły sterownik dla USB ?? Bo z tego co mi wiadomo to własnie w głównej mierze USB pracuje w trybie PIO, a jeśli tak jest to może on powodować błędy w pracy całego kontrolera ?? Dzieki za szybką odpowiedź. EDIT: przed chwilą zainstalowałem LiveUpdate! MSi no i mi znalazł nowe sterowniki i biosik ... biosik zainstalował, zainstalował sterowniki i nic :( nadal w PIO siedzę ... ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam. Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 identyczny mialem problem, a wina lezala po stronie zlacza pata, po prostu jeden lut puscil (pech chcial ze akurat ten od trybu transfetu ;) ) znalazlem polaczylem i hula... ten hutil nie potrzebuje bootujacego flopa, wrzuc go na partycje fat32 (jesli masz) i zbootuj np win98 w trybie dos. albo nagraj na bootujaca plyte z mozliwoscia uruchomienia dosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...