beavisek Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Dzięki za wszystkie spostrzreżenia i ciekawostki :lol: Już kupiłem dzisiaj na giełdzie 2 karty sieciowe i kabel i kosztowłao mnie to 70zł :roll: Zoabcze jeszcze czy wszystko dział :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Najlepiej jak dorwa sie tacy cwiercinteligentni maniacy (taaak, tech-junkies to dobre okreslenie, szkoda ze malo obrazliwe), ktorzy nie umieja docenic starszych rozwiazac, cos niecos wiedza wiec popadaja w skrajnosc typu COM Widze, ze nie masz zbyt wielkiego pojecia o czym mowisz. Czy ja wspomnialem o szybkosciach?? Stwierdzilem jedynie, ze uzywajac interfejsu LPT beda duuze problemy z wykorzystaniem wlasciwosci protokolu TCP/IP - a przez ten protokol komunikuje sie wiekszosc gier, a o to chodzi w tym topicu. A czytnik kodow kreskowych mozna podlaczyc pod co sie chce, oczywiscie jezeli ma sie napisana obsluge danego urzadzienia przez wybrany port komuniakcyjny - lub jezeli sie umie tego dokonac samodzielnie (o czym oczywiscie nie pomyslales - bo to pewnie dla Ciebie zbyt duze wyzwanie). I co to Twoim zdaniem jest COM? Widze, ze Windows juz calkowicie niektorych zwalnia od myslenia. Nie ma takiego interfejsu szeregowego jak COM - jest RS232C. Chociaz moze miales na mysli RS232D... Aha, i prosze, nie ucz mnie doceniania starszych rozwiazan. Do tej pory uzywam RS232C do podlaczania konsoli do urzadzen jak routery czy macierze dyskowe - a przeciez powiniem uzywac USB, tak? No w koncu jestem - jak to nazwales - cwiercinteligentny tech-junkie... Pasuje, ale jak wtedy nazwac Ciebie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Widze, ze nie masz zbyt wielkiego pojecia o czym mowisz. Czy ja wspomnialem o szybkosciach?? Stwierdzilem jedynie, ze uzywajac interfejsu LPT beda duuze problemy z wykorzystaniem wlasciwosci protokolu TCP/IP - a przez ten protokol komunikuje sie wiekszosc gier, a o to chodzi w tym topicu.W topicu nie ma chocby slowem powiedziane o graniu tylko o laczeniu komputerow. Jak on wykorzysta polaczenie to juz ze tak powiem jego prywatny interes. A czytnik kodow kreskowych mozna podlaczyc pod co sie chce, oczywiscie jezeli ma sie napisana obsluge danego urzadzienia przez wybrany port komuniakcyjny - lub jezeli sie umie tego dokonac samodzielnie (o czym oczywiscie nie pomyslales - bo to pewnie dla Ciebie zbyt duze wyzwanie).I co, znowu z armata na krolika? Tak czy inaczej wiekszosc czytnikow bedzie na PS/2 chociazby ze wzgledu na prostote instalacji. I co to Twoim zdaniem jest COM? Widze, ze Windows juz calkowicie niektorych zwalnia od myslenia. Nie ma takiego interfejsu szeregowego jak COM - jest RS232C. Chociaz moze miales na mysli RS232D...RS232D o ile mi wiadomo nie wszedl powszechnego do uzycia, wciaz bazujemy na RS232C z 1969 roku. Z reszta nie badz taki detalista, pewnie mnie jeszcze zrugasz za LPT ktore powinienem nazywac Paralell? A moze Centronics to niedozwolona nazwa? O Yezoo... :roll: Przeciez przykumales o ktory port mi chodzilo gdy powiedzalem COM? Wiec komunikacja miedzyludzka nie szwankuje :P Aha, i prosze, nie ucz mnie doceniania starszych rozwiazan. Do tej pory uzywam RS232C do podlaczania konsoli do urzadzen jak routery czy macierze dyskowe - a przeciez powiniem uzywac USB, tak? No w koncu jestem - jak to nazwales - cwiercinteligentny tech-junkie... Pasuje, ale jak wtedy nazwac Ciebie?Mialem na mysli Popixs'a a nie Ciebie, Ty gadales calkiem z sensem (chociaz z tymi czytnikami to nie do konca bym sie zgodzil, LPT, czy jak wolisz rownolegly, jest duzo bardziej wszechstronny...). Przykro mi ze wziales sobie to tak bardzo do serca... :? Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 W topicu nie ma chocby slowem powiedziane o graniu tylko o laczeniu komputerow. Jak on wykorzysta polaczenie to juz ze tak powiem jego prywatny interes. Ja tam widze czarno na bialym takie zdanie w poscie rozpoczynajacym watek: "Po prostu mam kumpla czytaj dzieciaka który namówił tate na kupno drugiego komputera i teraz jego najwiekszym marzeniem jest żeby mógł sobie pograć z bratem czy kumplami w conter strike-a. " Dlatego radzilem z korzystac z polaczenia przez TCP/IP. I co, znowu z armata na krolika? Tak czy inaczej wiekszosc czytnikow bedzie na PS/2 chociazby ze wzgledu na prostote instalacji. Tak jak myszki sa na RSie, PS/2, USB i pewnie juz FireWire, tak i czytniki rozni producenci w rozny sposob podlaczaja do komputerow. To rzecz gustu i oczywiscie rzecz wygody implementacji sterownika. RS232D o ile mi wiadomo nie wszedl powszechnego do uzycia, wciaz bazujemy na RS232C z 1969 roku. Z reszta nie badz taki detalista, pewnie mnie jeszcze zrugasz za LPT ktore powinienem nazywac Paralell? A moze Centronics to niedozwolona nazwa? O Yezoo... :roll: Przeciez przykumales o ktory port mi chodzilo gdy powiedzalem COM? Wiec komunikacja miedzyludzka nie szwankuje :P Fakt, moze sie i czepiam, ale jakos tak sie nauczylem trzymac formalizmow. Czesciej siedze pod Debianem niz pod Winda, stad nie lubie nazwy COM, ktora jest powiazana z systemem a nie ze sprzetem. Mialem na mysli Popixs'a a nie Ciebie, Ty gadales calkiem z sensem (chociaz z tymi czytnikami to nie do konca bym sie zgodzil, LPT, czy jak wolisz rownolegly, jest duzo bardziej wszechstronny...). Przykro mi ze wziales sobie to tak bardzo do serca... :? W takim razie przepraszam za zle zrozumienie - dlatego wlasnie lubie formalizmy, bo unikamy wieloznacznosci :D Mysle, ze mozna zamknac topic, bo jego tworca juz sobie zakupil 2xsieciowka plus cross. Dla mnie EOT. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 Dla mnie rowniez, dziekuje za tworcza i rzeczowa dyskusje :). Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 O żesz ty, ale się nawyrabiało !!!!!!!. Właśnie wróciłem do pracy po weekdzie i: bardzo przepraszam iNtEnSea i baeviska za "mój" poprzedni post. Niech to będzie nauczką dla mnie i każdego, kto zostawia kompa z niewylogowanym kontem. Niestety, to co się wcześniej napisało, zapaskudzi mi opinię. A teraz sorry, idę przeprowadzać wewnętrzne śledztwo :twisted: :twisted: :twisted: PS. z "moim poprzednim postem" zgadzam się tylko, do pewnego stopnia co do sposobu kładzenia kabla. Prawidłowe jego ułożenie (i właściwe zarobienie na patchpanelach i gniazdach markowej firmy - ale to inna bajka) daje spokój na prawie resztę życia sieci. Sam mam taki LAN w firmie z dwudziestoletnią ! gwarancją modtapa na okablowanie - potwierdzone oficjalnym, dedykowanym certyfikatem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 apologies accepted :) a co do dyskusji spavatch-a i nasteq-a to się nie wypowiadam, szkoda tylko, że temu pierwszemu tak łatwo <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły prawić i co wyszło drogo???? 70 zeta za wszystko to jest drogo??? co do funkcjonalności rozwiązania na rs-ie się nie wypowiadam również, bo chyba nie ma sensu (czego dowodzi powyższa dysputa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...